MacBook Pro 15.4

Napisao 5, 2017-02-01 18:14:51 u Opis - dugi

Zbog čega je nova generacija MacBook Pro računara nadmašila sve svoje prethodnike počevši od inovativnog dizajna do impresivnih radnih karakteristika?!

 

 

 

Novi Apple MacBook Pro 15.4

 

Svi pokazatelji govore da je Apple kompanija sa najvećim uticajem na globalno mobilno tržište, kako sa svojim iPhone telefonima, tako i sa odličnim MacBook računarima, koji su i u prošloj godini pokupili sve najprestižnije nagrade za dizajn i radne karakteristike. Filozofija ove kompanije očito je izuzetno dobra i uspešna jer je stotine miliona kupaca širom planete apsolutno spremno da da jako veliku količinu para uloži da bi uživalo u rešenjima koje Apple nudi. Tako je i sa novim MacBook Pro računarima na čiju isporuku se još uvek čeka po nekoliko nedelja iako su pretstavljeni krajem oktobra 2016 godine.

 

Na početku svakako treba reći da se oko novih MacBook Pro računara podiglo mnogo prašine – jedni govore o tome da se radi o velikom promašaju za kompaniju, jer se po pitanju povezivanja sve svelo samo na bežične konekcije i USB-C portove, dok drugi veoma logično iznose sve prednosti ovih mašina – brzinu, grafičke performanse, vrhunski Retina ekran, veliki trakped... Mi smo imali priliku da se družimo sa 15-inčnom verzijom novog MacBook Pro računara i u jedno smo sasvim sigurni, u pitanju je sjajan računar ogromnog potencijala, koji po svemu što nudi predstavljaja mašinu budućnosti. Možemo reći da je na izvestan način dobijeno drugačije korisničko iskustvo u radu sa notebook računarima, što predstavlja pravo osveženje nakon dugo vremena kada se radi o ovoj vrsti uređaja.

 

 

 

Korenite promene

 

Zanimljivo je da od 2012. godine Apple nije ozbiljnije radio na redizajnu MacBook Pro računara već je svake godine ove mašine unapređivao sa novim Intel-ovim procesorima i eventualno ih opremao sa malo više radne memorije i to je praktično bilo sve. Očigledno se javila potreba za nekim jasnijim promenama, odnosno novi redizajn je bio neophodan kako bi ova kompanija mogla da nastavi sa dobrom prodajom MacBook Pro računara, ali i sa generisanjem novih kupaca. Početkom 2016 godine počele su da kruže glasine kako će Apple do kraja iste lansirati nove MacBook Pro računare i kako će sa njima pretstaviti i jedan revolucionarni dodatak, ali niko nije mogao ni da pretpostavi o čemu je reč. I onda je u drugoj polovini oktobra Apple kupcima darivao jednu zaista drugačiju familiju MacBook Pro računara sa idejom da i vizuelno i hardverski i softverski ide korak ispred svog vremena - korak ispred najboljih prenosivih računara na tržištu.

 

Bez dileme novi MacBook Pro računari izgledaju  moćno baš kao i što nude impresivne radne i grafičke karakteristike. Pre svega, tu je Retina ekran sa 30% boljim osvetljenjem ali i karakteristični Touch Bar koji rad za računarom čini lakšim, komfornijim i zabavnijim, a što mnogima prvo pada u oči kada se radi o novitetima ne samo u ovoj liniji prenosnih računara nego generaln gledajući kategoriju notebook-ova.

 

Što se tiče raspoloživih verzija, kompanija iz Kupertina nije htela previše da rizikuje, pa tako nova generacija MacBook Pro računara dolazi u varijantama sa Retina ekranima od 13.3 inča i 15.4 inča. Trinaestice je moguće nabaviti u varijanti bez i sa Touch Bar dodatkom, dok su 15 isključivo i samo dostupne sa Touch Bar-om. Mi smo imali priliku da isprobamo model sa dijagonalom od 15.4 inča, koji je verovatno i najzanimljiviji većini kupaca pre svega zbog svoje hardverske superiornosti u odnosu na modele od trinaest inča.

 

 

 

Magija pod prstima

 

Za razliku od prošle generacije MacBook Pro računara sa Retina ekranom od 15.4 inča, Apple je u slučaju novih modela bio dosta restriktivniji – mislimo na opcione varijacije. Aktuelna su dva modela koja su vizuelno potpuno identična, ali se hardverski neznato razlikuju. Osnovni model dolazi sa četvorojezgarnim Intel Core i7 procesorom na radnom taktu od 2.6GHz, 16GB LPDDR3 radne memorije na magistrali od 2133MHz i 256GB fleš storidža.

 

Snažnija mašina je takođe bazirana na četvorojezgarnom Intel Core i7 procesoru, samo nešto bržem modelu (2.7GHz, 8MB L3 keš), 16GB radne memorije i 512GB fleš skladišnog prostora. I jednu i drugu mašinu moguće je opciono naručiti sa četvorojezgarnim Intel-ovim Core i7 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz i više skladišnog prostora (1TB ili 2TB SSD), ali bez mogućnosti nadogradnje radne memorije. Postoje neka nagađanja kako bi do kraja 2017. godine kompanija iz Kupertina mogla javnosti da predstavi i rešenje sa 32GB radne memorije, ali o tome ne postoje nikakve zvanične informacije.

 

Grafički podsistem je na obe mašine impresivan. Startni model dolazi u kombinaciji Radeon Pro 450 diskretne grafike (sa 2GB DDR3 memorije) i Intel HD Graphics 530 integrisanog čipa, a napredniji model ima istu integrisanu grafiku, ali nešto brži diskretni procesor (Radeon Pro 455, 2GB DDR3 memorije) koji u realnom radu donosi do 7% bolje grafičke karakteristike.

 

 

Retina ekran (2880x1800 piksela) je svakako najblistaviji deo novih MacBook Pro petnaestica. Sa čak 30% boljim kontrastom i unapređenim pozadinskim LED osvetljenjem Retina displej na ovim mašinama kupcima donosi jedno potpuno novo iskustvo u gledanju filmova visoke definicije, radu sa grafikom, 3D objektima i video fajlovima. Realističnost je tolika da ljudsko oko prosto ostane zarobljeno u lepotama fotografija i video sadržaja. Reprodukcija boja je očekivano iznad svih očekivanja, a to su potvrdili svi slikovni, grafički i video testovi. Iz kog god ugla da posmatrate Retina ekrana na ovim računarima, on donosi jedan poseban "osećaj" za oči i neverovatno živahne i dinamične boje.

 

Ono što se međutim najviše zamera novim MacBook Pro računarima, pa tako i modelu od 15-inča, odnosi se na činjenicu da na raspolaganju imate samo četiri USB-C porta koji doduše služe za više različitih namena. Konkretno preko njih se vrši punjenje baterije i prenos podataka, a isti donose i punu podršku za novi Thunderbolt 3 standard. Ovi portovi podržavaju i rad sa najrazličitijim uređajima, a svakako preporučujemo da nabavite odgovarajuće USB-C račve i problema zapravo nećete ni imati.

 

Sa druge strane, po pitanju podrške za bežično povezivanje tu su 802.11ac Wi-Fi i Bluetooth 4.2 konekcije, koje očekivano savršeno rade posao i optimizovane su za lako uparivanje sa bilo kojom vrstom uređaja.

 

Tastatura na novoj generaciji MacBook Pro uređaja je takođe doživela drastične promene – reč je o onoj tastaturi koja je već viđena na novim MacBook računarima, a koja ima plići hod tastera i lepše rešeno pozadinsko osvetljnje sposobno da se zahvaljujući senzorima prilagođava osvetljenju okruženja. Force Touch trakped koji je svoje debitovanje već imao na pomenutim MacBook računarima našao je svoje mesto i na ovim mašinama. Isti je koncipiran tako da zauzima veliku površinu ispod tastature i poseduje vibracioni motor koji služi za izvođenje Force klikova. Trakped podržava sve Multi-Touch gestikulacije i neverovatno je prijatan za rad.

 

Nove MacBook Pro petnaestice su "popile" i dosta kritika na račun autonomije baterije, ali čini se da to i nije baš sasvim opravdano. Apple u svojoj dokumentaciji navodi kako ove mašine donose do 10 sati aktivnog rada sa uključenim bežičnim konekcijama i to je potpuno tačno. Baterija očekivano nešto brže curi kada se pokrenu kompleksni video sadržaji i multimedija poslednje generacije, međutim to je potpuno normalno jer se tada troši mnogo više energije od rada sa uobičajenim stvarima (pretraga interneta, kucanje tekstova, rad sa tabelama, slušanje muzike…). Inače, baterija se ultimativno brzo puni – u praksi je za manje od jednog sata bila do kraja puna, a treba spomenuti i da ista u standby modu ima radnu autonomiju od 30 dana, kao i da se puni preko adaptera snage 87W. Sve u svemu nismo našli neke ozbiljne zamerke kao što bi se moglo naslutiti na osnovu glasina koje se kao što rekosmo mogu čuti.

 

Od ostalih bitnih hardverski karakteristika na novim MacBook Pro petnaesticama, izdvajaju se odlična prednja kamerica (720p FaceTime HD) i novi audio sistem koji muzici i filmovima daje zavidan nivo prirodnosti. Interesantno, ovaj audio sistem nije razvijen od strane Beats-ovih inženjera, što bi bilo logično obzirom da je Apple kupio pomenutu kompaniju!

 

 

 

Touch Bar

 

Na kraju je ostalo da kažemo nešto i o dodatku koji stiže u vidu pomenutog Touch Bara, za koga zlobnici kažu da predstavlja samo još jedan dobar marketinški trik od strane Apple-a. Što se nas tiče ovaj novitet donosi jedan poseban nivo interaktivnosti sa računarom, kao i mnogo lakše i brže obavljanje većine poslova, pa bio to marketinški potez ili ne, radi se o revolucionarnoj promeni.

 

Ukoliko niste shvatili, Touch Bar je izveden u vidu trake koja zapravo predstavlja svojevrstan displej (osetljiv na dodir) na kome se pojavljuju kontrole koje su i inače nekada bile na tom mestu, ali i programski alati (za svaki od programa zasebno) i razni softverski dodaci koje korisnik sam može da kastimizuje. Takođe, Touch Bar trake je i senzor koji čita otisak prsta i koji je zadužen za online plaćanja i raznorazne transakcije, ali ujedno je i taster za startovanje i reset računara.

 

Nama se prava praktična strana Touch Bar-a najbolje pokazala u radu sa Photoshop-om i programima za obradu videa i slike, jer se bukvalnim prelaskom preko površine trake upravlja koloritima, senkama i svim detaljima materijala koji se obrađuje. Osećaj je neverovatan to zaista možemo da potvrdimo, što se na kraju krajeva ogleda i u krajnjim rezultatima koji se dobijaju na takav način.

 

 

 

Čista desetka!

 

Ukoliko ste i sami već zaključili kako su MacBook Pro 15.4 računari za klasu bolji od prethodnika, definitivno ste u pravu, čak i više od toga. Brzina, funkcionalnost, lakoća korišćenja i inovativni Touch Bar pomeraju granice dosadašnjeg iskustva u radu sa MacBook Pro mašinama. Testovi pokazuju gotovo 30% bolje performanse u odnosu na prethodne modele, a posebno treba naglasiti superiornost na polju grafike. Istina u početku može da deluje da nedostatak klasičnih USB portovi zaista smeta, kao i da fali čitač kartica, ali realno nije naročit problem nabaviti dodatke koji će rešiti ovu situaciju i kasnije o tome nećete ni misliti. Na kraju ne treba izostaviti ni sjajan dizajn kojim je Apple još jednom poentirao, što je ipak I bilo očekivano, pa tu treba spomenuti samo da osim Silver verzije postoji i Space Gray varijanta MacBook Pro računara – koja je po našem sudu čak i lepša, a vi već možete odabrati porema svom afinitetu. Dakle, sve je jasno – Apple još jednom zaslužuje čistu desetku!

 

 

 

 

Proizvođač Apple
Model MacBook Pro 15.4
Displej Retina IPS ekran, 15.4-inča, 2880x1800, 220 ppi
Procesor Od Core i7 2.6GHz do Core i7 2.9GHz (opciono)
Memorija 16GB LPDDR3, 2133MHz
Skladišni prostor Od 256GB do 2TB SSD (na ploči)
Grafika (diskretna) Radeon Pro 450 (2GB GDDR5) ili Radeon Pro 455 (2GB of GDDR5)
Grafika (integrisana) Intel HD Graphics 530
Žične konekcije 4 x USB-C
Bežične konekcije Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2
Kamera 720p FaceTime HD
Baterija 10 sati sa aktivnim bežičnim konekcijama
OS macOS Sierra
Dimenzije 34.93x24.07x1.55 cm
Težina 1.83 kg
Cena Od 363.190,00 dinara
Kontakt www.istyle.rs

 

 

 

Autor: Nebojša Rašković