Apple iPhone 6S - dobro je postalo još bolje!

Napisao 5, 2015-10-30 08:37:14 u Opis - dugi

Apple iPhone 6 mnogi smatraju najboljim pametnim telefonom na tržištu. Neosporno je da je odličan, ali i da je najprodavaniji, makar se i ne slagali sa Apple filozofijom. Apple, svakako, želi da nadmaši uspeh prethodnog modela, ali kako napraviti bolje od nečega što je već toliko dobro? Znamo da za Apple novo ne može da bude samo brži procesor, više memorije, veća rezolucija kamere - kao što je to i više nego dovoljno za proizvođače Android modela (kod kojih se dešavalo čak i to da naredna generacija telefona zadrži i isti procesor, a da mu samo promene ime i malo kamufliraju dizajn).

 

 

Novi “S-model” je može se reći doneo unapređenje koje će postati nezamenljiv deo iPhone korisničkog iskustva. Naime, S-modeli ne donose novi dizajn, ali donose bolje performanse i novine na polju interakcije sa pametnim telefonom. iPhone 4S je svet upoznao sa Siri digitalnom asistentkinjom, 5S je doneo TouchID, dok 6S donosi novitet na polju interakcije sa telefonom.

 

3D Touch je uzbudljiv novi način za interakciju sa iOS-om odnosno aplikacijama koje ga, za sada, podržavaju. Taj spisak je već jako velik, a jedva čekamo da ga programeri implementiraju i u igrama. Osim novosti na polju interfejsa, iPhone 6S i 6S Plus donose i brži A9 čipset, daleko bolju prednju kameru i dosta poboljšan sistem rada sa osnovnom kamerom, koja sada ima 12 megapiksela.

 

 

Dizajn i fizičke karakteristike

 

Kada odete u radnju kod domaćih mobilnih operatera ili u iStyle i WinWin radnje širom Srbije i pogledate nove iPhone 6S i 6S Plus modele, učiniće vam se da izgledaju isto kao i prethodnici, što nije daleko od istine. Razlike se svode na malo izmenjene dimenzije, u rangu od petine do šestine jednog milimetra, što je toliko malo da sve maske napravljene za iPhone 6 odgovaraju i modelu iPhone 6S, a slično važi i za PLUS-size model.

 

 

Ukoliko baš želite da svi znaju da imate najnoviji model, moraćete da se odlučite za novu nijansu koju Apple naziva ružičasto-zlatna (rose gold), ali je u narodu poznatija kao “pink” boja. Osim toga, iPhone 6S i 6S Plus su napravljeni od nove Apple-patentirane legure aluminijuma, koja je snažnija i lakša od standardne legure koja je korištena ranije. Apple je naziva “Series 7000 Aluminum”, što može da znači da će se rad na kreiranju novih legura nastaviti i dalje. Od iste legure je napravljena i Sport edicija Apple Watch pametnog sata.

 

iPhone 6S i 6S Plus ponovo stižu sa konfiguracijama memorije koje počinju od 16GB, pa je sledeća varijanta 64GB i onda 128GB. 16GB je zaista malo memorije ako iole volite da snimate video klipove, pogotovo ako znamo da kamera snima “žive fotografije” (Live Photos), koje su i jedna od novina o kojima ćemo pričati kasnije, baš kao što je to i 4K video mod. Touch ID senzor je sada mnogo brži, pa nećete više moći da ga pritisnete samo da biste proverili vreme ili datum, jer on trenutno otključava telefon, koji će ući na Home Screen čim dotaknete Home taster.

 

Novi 3D Touch ekran, ali i Taptic Engine koji pruža osećaj klika na ekranu poput onog kod novog Touch Pad-a na poslednjim generacijama MacBook 2015 i MacBook Pro računara, dodaju na ukupnu masu samog telefona, koja za iPhone 6S sada iznosi 143 grama (iPhone 6 je težio 129 grama). Razlika ne deluje kao velika, ali se ipak oseti i, ako pitate nas, dobrodošla je. iPhone 6 je nekako, za svoje dimenzije, bio isuviše lagan.

 

Dimenzije su, može se reći, ostale gotovo identične, ali je prostor za novi, deblji ekran sa 3D Touch senzorom i novi Taptic Engine zahtevao dodatni prostor unutar telefona, pa je baterija za nekoliko procenata manja i kod iPhone 6S ali i kod iPhone 6S Plus modela - u odnosu na prethodnike. Baterija je kod iPhone 6S modela svega 1715 mAh, što je dosta manje od konkurenata iz Android sveta, ali to ipak ne znači da je autonomija slabija, jer je Apple šampion kada je u pitanju optimizacija.

 

 

 

Nešto više o 3D Touch tehnologiji

 

Pomenuli smo 3D Touch. U pitanju je nova tehnologija koja je zahtevala dodatni niz senzora. Zapravo, čitav sendvič ekrana koji se ranije sastojao od zaštitnog stakla, kapacitivnog senzora za detekciju dodira prsta, LCD matrice, difuzora i pozadinskog osvetljenja (LED diode i light-guide panel), sada ima još jedan element - ispod pozadinskog osvetljenja same LCD matrice postoji senzor koji se sastoji od 96 tačaka. Ove tačke mere rastojanje između gornjeg sloja i samog senzora. Iako deluje da se staklo ne savija, rastojanje se ipak menja kada prstom uložite određen nivo sile - a senzor raspolaže nanometarskom preciznošću, pa tako vidi kad je prst samo dodirnuo površinu, kada ju je malo pritisnuo i kada ju je malo jače pritisnuo.

 

 

Zaštitno staklo je sada dosta jače u odnosu na pretodnu generaciju i, što je još bitnije, manje je krto, pa se teže lomi prilikom pada. IPS matrice su takođe unapređene, pa su prvi testovi pokazali da iPhone 6S i 6S Plus imaju još svetlije i kontrastnije ekrane, iako su i prethodnici bili šampioni po pitanju reprodukcije boja, preciznosti i širine kolornog prostora koji mogu da prikažu. Apple iPhone 6S i 6S Plus je treći po redu uređaj kalifornijske kompanije koji oseća nivo pritiska. Prvi je bio Apple Watch, a onda je i MacBook 13, 15 i novi MacBook 2015 dobio Force Touch trackpad. Oba pomenuta uređaja imaju i Taptic Engine koji simulira osećaj “klika”, iako klasičan mehanički klik ne postoji. Takav “feedback” je uslovljavao ugradnju posebnog modula unutar telefona, sličan onom kod Apple Watch i novih Touch Pad ulaznih uređaja na Mac računarima. Taptic Engine komponenta je drugi razlog zbog kog je iPhone 6S teži od prethodnika, ali to nije loša stvar, jer je telefon sada sigurniji u ruci nego pre.

 

3D Touch funkcioniše veoma jednostavno, pa je baš zbog toga i intuitivan. Na početnom ekranu, malo jači pritisak na ikonicu aplikacije od uobičajenog, prikazaće prečice ka određenoj funkciji. Recimo, ako pritisnete kameru, ona će vam dati da odmah uskočite u “selfie” mod ili da odmah snimite panoramu ili video. Facebook aplikacija vam omogućava da odmah postavite status, da se “check-in”-ujete ili pregledate postove omiljenih prijatelja. Messages nudi brzo pisanje nove poruke, pregled poslednjih diskusija i ulazak u inbox.

 

 

Verovatno možete i sami da pretpostavite šta nude druge aplikacije, ali to je samo jedna od funkcija 3D Touch-a. Kada se već nalazite u aplikaciji - recimo da je to Mail app, a vi se nalazite u Inbox-u. Tamo imate pregled vaših e-mail poruka i vidite od koga je poruka poslata, kome, naslov i prvih par redova poruke. Dodir na poruku će je označiti, tj. izabrati, a bez podizanja prsta, malo jači pritisak otvara brzi pregled sadržaja poruke. Malo jači pritisak je dovoljno jak da se ne desi da ga aktivirate slučajno, a opet ne previše jak da vas zaboli prst ako to radite ceo dan. Brzi pregled će nestati ako smanjite pritisak prsta, a ako pritisnete još za jedan stepen jače, ulazite skroz u poruku.

 

Ovakav način rada je zaista intuitivan. Bilo gde u tekstu možete na malo jači dodir, recimo, na internet linku, videti brzi pregled te web stranice, dok jači pritisak otvara web čitač i poziva tu stranicu. Ako kliknete na datum, blagi pritisak vam otvara pop-up prozor u kome se poziva kalendar sa vašim obavezama za taj dan (odnosno to doba dana, ako je naznačeno vreme). Intuitivna stvar vezana za iOS je i ta da, kada, recimo, u poruci neko napiše “vidimo se sutra popodne” (čak i na srpskom), u samoj Messages aplikaciji iOS će od reči “sutra popodne” napraviti link kojim, na klik, možete da napravite podsetnik u kalendaru za sutrašnji datum počevši od 16 časova. Sa 3D Touch opcijom, ova funkcija dodatno dobija na težini, jer lako možete uraditi i brzi pregled (Apple to zove “peek”, odnosno “proviriti”) i videti da li ste, konkretno, zauzeti sutra popodne i to bez da ulazite u aplikaciju i skrolujete na taj datum i satnicu.

 

3D Touch omogućava ogroman broj novih načina interakcija sa operativnim sistemom i jedva čekamo da vidimo kako će ih programeri iskoristiti. Još jedan primer kako je 3D Touch dobro poslužio da se implementira nova korisna funkcija i koliko Apple razmišlja o poboljšanju interfejsa. Kada kucate tekst na telefonu, pa shvatite da ste pogrešili, uvek je teško vratiti se na tačno mesto greške, recimo, do slova unutar jedne reči. Ali sada, čitava tastatura na donjem delu ekrana tokom kucanja, na jači dodir, pretvara se u trackpad, a kursor prati poziciju poput kursora na računaru sa pravim trackpad-om. Genijalnost ove funkcije shvatiće i veoma ceniti svako ko je kuckao malo duži tekst na telefonu, a danas verujemo da broj takvih korisnika nije mali. Svi smo se mi pravdali nekome u odgovorima na e-mail ili izvinjavali preko Vibera, zar ne?

 

 

 

Nove kamere – još jedan skok u kvalitetu

 

Najpopularnija kamera na svetu - ona koja pravi najviše fotografija, ne dolazi ni iz Canon-a, niti Nikon-a ili Sony-ja. Zapravo, dolazi iz Sony-ja, ali samo zato što ova japanska kompanija pravi kamere koje Apple ugrađuje u iPhone. Ona je unapređena u odnosu na modul koji je bio unutar iPhone 6 modela - i to sa 8MP na 12MP. Novi senzor ima manje piksele, širine od svega 1.22 mikrometara (iPhone 6 je imao kameru sa pikselima od 1.5 mikrometara). Manji pikseli donose više cross-talk / curenja signala i drugih neželjenih posledica, a samim tim i lošiji kvalitet fotografije, ali su inženjeri Sony-ja radili sa kolegama iz Apple-a na implementaciji funkcije koju su nazvali “deep trench isolation”, koja onemogućava da fotoni “procure” sa jedne foto-osetljive diode i prave interferenciju na susednoj. Optika ima izmerenu vrednost od f/2.2, što je identično kao i kod prethodnog kamera modula, baš kao i sistem sa pet sočiva i zaštitnim safirnim staklom.

 

U praksi, fotografije izgledaju odlično. Post-procesiranje je, kao i ranije, trenutno i radi fantastičan posao, koji sustižu samo telefoni iz kompanije Sony i skuplji modeli iz Nokie. Dinamički opseg je sjajan, kao i upotreba HDR funkcije kad god bi to doprinelo bolje snimljenoj fotografiji (mada se funkcija lako uključuje i manuelno).

 

 

Prednja, FaceTime kamera, zaista je mnogo bolja u odnosu na onu kod prethodnog modela. Rezolucija je skočila sa 1.2 MP na 5.0 MP, ali su i boje i nivo detalja znatno, znatno bolji, što će oduševiti sve one koji često prave selfie snimke. Prednja kamera sada snima i FullHD video i može da uhvati i panorame. Video režim je doživeo najveću promenu, jer je rezolucija snimka porasla na 4K uz 30 frejmova u sekundi. 4K video, ako ga posmatrate na ekranu koji to može da prikaže, zaista izgleda znatno bolje nego FullHD video - tu nema nikakve diskusije.

 

4K video može da zauzme i do 400 MB po minuti snimanja, pa ova opcija nije uključena po “default”-u, ali opcija “Live Photos”, jeste. Live Photos snima 1.5 sekundu pre i posle snimanja fotografije, što može da deluje interesantno i pojedine ovakve snimke odnosno žive fotografije (sa sve zvukom) ćete i voleti, ali to ipak, verujemo, neće biti funkcija koju ćete koristiti tokom snimanja svake fotografije. Live Photos se može postaviti i da bude Live Wallpaper, naravno.

 

Sve u svemu, iPhone 6S ima sjajnu novu kameru sa dobrim nizom novih funkcija. Prednja je takođe sjajna, pogotovo kada se koristi Retina Flash, koji koristi posebnu mogućnost ekrana da zasvetli nekoliko puta jače u veoma kratkom intervalu. Čak i ovaj tip “blica” može da osvetli malo toplije ili hladnije nijanse u odnosu na izmereni balans bele, kako selfie fotografije ne bi bile plave ili previše žućkaste.

 

 

 

Konačan zaključak uz moćne performanse

 

Performanse novog iPhone 6S i 6S Plus modela su zaista impresivne. Apple A9 čip se sastoji od dva 1.8 GHz Typhoon jezgra, šestojezgarnog GPU-a i M9 koprocesora. Ova dva jezgra ostvaruju bolje rezultate od Snapdragon 810 i Exynos procesora sa 4 odnosno 8 jezgara, koja čak rade na 20-35% višim frekvencijama.

 

iPhone 6S stiže i sa 2GB radne memorije - iPhone je od serije 5, 5S do prethodne generacije imao 1GB RAM-a. Iako su procesori gotovo dva puta moćniji od onih kod prethodnika (koji je i dalje jako brz smartphone), a baterije manje, integracija više tehnologija u jedan čip, kao i smanjenje litografije na 14nm ili 16nm (u zavisnosti od toga da li je vaš primerak opremljen A9 SoC-om iz Samsung-a ili TSMC-a), autonomija nije manja, bar kako pokazuju testovi. I da, poredili smo iPhone 6S sa novim primerkom iPhone-a 6, a ne sa nekim koji je već star godinu dana. Autonomije su gotovo identične, što ponovo znači da će telefon izgurati jedan dan, ali da ćete ga uveče u najvećem broju slučajeva ipak dopunjavati.

 

U praksi, iPhone 6S snažno učvršćuje poziciju ove familije telefona, koja ostaje na ubedljivom prvom mestu. Drugi telefoni mogu imati veće brojke u specifikaciji, ali kao proizvodi nisu bolji. Ekosistem je nepotpuniji, operativni sistem nije tako intuitivan niti očišćen od bagova i usporenja, a aplikacije rade znatno bolje i uglavnom su bolje i dizajnirane. Odličan kvalitet izrade, posvećenost detaljima na svakom nivou, kao i veoma dug životni vek i dugotrajna podrška - samo su neke od osnovnih prednosti Apple pametnog telefona.

 


Proizvođač Apple
Model iPhone 6s
Displej 4.7 inča, Retina HD LED-backlit
Rezolucija 1334x750 piksela (oko 326 ppi)
Čipset Apple A9 (64-bit) + M9 koprocesor
CPU Dual-core 1.84 GHz Twister
GPU PowerVR GT7600 (six-core)
Memorija 2GB RAM
Skladištenje 16GB, 64GB i 128GB, nema slota za memorijske kartice
Težina 143 grama
Kamera (zadnja) iSight, 12MP, 4K video
Kamera (prednja) FaceTime HD, 5MP
Baterija Li-Po 1715 mAh
Dimenzije 138.3x67.1x7.1 mm
Dostupne boje Silver, Space Gray, Gold, Rose Gold
Platforma iOS 9
Cena 96.890,00 dinara
Kontakt www.winwin.rs

 

Autor: Branko Maksimović