Gigabyte GeForce GTX 960 G1 Gaming

Napisao 5, 2015-03-31 21:14:58 u Opis - dugi

Ljubitelji igranja na računaru svakako su se obradovali kada je Nvidia predstavila svoje grafičke kartice zasnovane na naprednoj Maxwell tehnologiji , koja je omogućila spoj visokih performansi i male potrošnje. Naime, nova generacija kartica baziranih na ovoj platformi ponudila je iskustvo gejminga visokog standarda u ambijentu u kome ne dominira nesnosna buka, što je uz nisku potrošnju postao značajan adut u odnosu na konkurenciju.

 

 

 

Pred nama se našao jedan model koji pripada upravo navedenoj porodici grafičkih kartica, a radi se o GeForce GTX 960 varijanti koju potpisuje kompanija Gigabyte, a čiji pun naziv glasi Gigabyte GeForce GTX 960 G1 Gaming (GV-N960G1 GAMING-2GD). Kako se u osnovi radi o predstavniku srednje klase u ponudi aktuelnih grafika, biće zanimljivo videti kako je Gigabyte upotrebio svoju kreativnost da jedan ovakav model pretvori u istinsko gejmersko rešenje.

 

 

 

 

 

Par reči o GeForce GTX 960 platformi

 

 

 

Nakon naprednih modela GTX 980 i GTX 970 koji su demonstrirali gornju granicu Maxell platforme, Nvidia je u ponudu uvrstila i GeForce GTX 960 rešenje koje je zasnovano na GM206 GPU procesoru. Tako je u srednjem cenovnom rangu umesto GeForce GTX 760 opcije stiglo rešenje nove generacije koje koristeći prednosti Maxwell dizajna donosi duplo bolje rezultate pri istom utrošku energije.

 

 

 

Takođe, ukoliko GTX 960 rešenje uporedimo sa direktnim konkurentom iz suprotnog tabora, a to je Radeon R9 285, lako je uočiti da uz prilično ujednačene performanse AMD troši gotovo 50% više energije, a pritom GTX 960 generiše daleko manju količinu toplote čak i u uslovima overklokinga, što na kraju rezultuje i daleko tišim radom.

 

 

 

 

Što se tiče samih tehničkih podataka vezanih za GM206 Maxwell mikroarhitekturu primenjenu na GTX 960 čipset, treba reći da ona donosi izradu u 28 nm procesu, a poseduje 1024 Stream procesora, 64 teksturne i 32 ROP jedinice. Referentni takt procesora iznosi 1127MHz, dok dodatni korak ubrzanja dostiže frekfenciju od 1178 MHz.

 

 

 

Memorijski podistem je doživeo izmene u odnosu na stariju arhitekturu, pa tako treća generacija delta color mehanizma kompresije nudi grafičkom procesoru efikasnije korišćenje memorijske propusnosti. Inače, GTX960 podržava rezolucije do 5K na četiri simultana ekrana (podržana i četiri simultana 4K MSR ekrana), a možete računati i na HDMI 2.0 standard, kao i podršku za H.265 (HEVC) kodiranje i dekodiranje.

 

 

 

Ukoliko vam sve ove brojke ne govore baš mnogo, možda treba jednostavno reći da GTX 960 rešenje donosi sjajan potencijal za igranje u svojoj klasi – aktuelne naslove možete pokrenuti na high postavkama pri 1080p rezoluciji, uz još realističniji prikaz i bogatije grafičke detalje.

 

 

Gigabyte dizajn

 

Što se same Gigabyte GTX 960 G1 Gaming kartice tiče, u pitanju je rešenje koji u odnosu na referentan dizajn donosi neka dodatna unapređenja i veće potencijale, što je uočljivo već i po samom izgledu ovog modela, sa prepoznatljivim WINDFORCE 3X rashladnim sistemom koji daje poseban pečat ovom komadu hardvera. No, krenimo redom…

 

Pakovanje u kome stiže kartica je prilično uobičajeno i po izgledu i po sadržaju, te tu nema nekih velikih iznenađenja. Spoljni deo kutije jasno nagoveštava šta vas čeka unutar nje, od istaknutog naziva modela i G1 Gaming serije, do nekih naprednih mogućnosti koje ćemo i mi kasnije spomenuti. Unutrašnja kutija crne boje donosi i samu karticu koja, deluje prilično zanimljivo, a spakovana je bezbedno tako da su svi konektori kao i PCB dobro zaštićeni.

 

 

Fizički gledano, kartica ima dužinu od 30 cm, dok sam profil nije naročito veliki, mada računajte da će zauzei dva slota na ploči. Gornjom stranom dominira pomenuti WINDFORCE 3X rashladni sistem koji se sastoji od tri 90-milimetarska ventilatora sa crnim oklopom od brušenog aluminijuma koji pokriva i donji deo kartice, što pored funkcionalnog donosi i efektan vizuelni utisak.

 

Gotovo kompletnu površinu štampane ploče prekriva aluminijumski hladnjak sa nizom rebara i bakarnim toplotnim cevima koji direktno sa GPU jedinice razvode toplotu, a visok efekat hlađenja se pored toga postiže dobrim protokom vazduha i naprednim dizajnom samih lopatica na ventilatorima. Za postizanje što tišeg rada ventilatori nisu uvek aktivni, pa tako ako je radna temperatura procesora ispod 43 C, oni se ne uključuju, što signaliziraju i LED indikatori na bočnoj strani kartice, dok onda kada temperatura krene da raste i pređe 60 stepeni, oni  se aktiviraju u punoj snazi.

 

 

Ova kartica donosi i obilje mogućnosti za povezivanje uključujući DVI-I i DVI-D priključak, HDMI 2.0 port, te tri DisplayPort 1.2 priključka. Implementirana je i takozvana Gigabyte Flex display tehnologija koja automatski prepoznaje način na koji je povezan monitor – zapravo podržano je povezivanje do 4 monitora istovremeno bez obzira na odabrane opcije za povezivanje, uz potpuno uživanje u prikazu sadržaja u punoj HD rezoluciji.

 

Spomenimo i da Gigabyte GTX 960 G1 Gaming koristi dva 6-pinska PCI-E konektora za napajanje, te i da crpi nešto više energije od standardnog GTX 960 rešenja sa samo jednim konektorom. Prisutan je i jedan SLI konektor, pomoću koga se ova kartica može postaviti u dual-SLI konfiguraciju.

 

 

 

Snaga i performanse

 

Za stabilan i pouzdan rad te dobre overklokerske performanse Gigabyte je i ovog puta primenio svoj prepoznatljivi Ultra Durable VGA dizajn koji podrazumeva upotrebu vrhunskih komponenata. Tako GTX 960 G1 Gaming uz PCB sa 2 oz bakra donosi i japanske solid-state kondenzatore, prigušnice sa feritnim jezgrima, niske RDS (on) MOSFETe, kao i usklađene memorijske čipove. To sve utiče na stabilniji protok struje, uz manju impendancu, te bolju energetsku efikasnost, kao i bolje termalne karakteristike.  Svakako treba spomenuti i naprednu VRM naponsku sekcija koja za razliku od referentnog  modela sa 3+1 faznim dizajnom, donosi 6+1 fazno rešenje.

 

Obzirom da se GTX 960 G1 Gaming nudi kao kartica namenjena igračima, očekivano Gigabyte je spremio sa fabrički podignutim taktovima, pa tako uz bazičan clock od 1241 MHz, u Boost modu on se penje na 1304 MHz. Kartica je opremljena i sa 2GB GDDR5 memorije sa 128-bit memorijskom magistralom, sa radnim taktom memorije na 7010 Mhz.

 

Za ljubitelje overklokovanja, u paketu stiže i OC Guru II alat pomoću koga možete lako i jednostavno podešavati i pratiti najvažnije parametre i postavke. Možete odabrati različite OC profile koji će se automatski učitavati prilikom pokretanja računara, a samo overklokovanje se izvodi veoma lako i bezbedno. Sa definisanim graničnim vrednostima kojima se izbegava agresivno opterećenje procesora ili memorije, vaša kartica može doneti još bolje rezultate u odnosu na one koji se postižu sa proizvođačkim postavkama.

 

 

 

Zaključak

 

Jasno je da Gigabyte GTX 960 G1 Gaming ne spada u rang high-end modela, što je uostalom definisano samom GTX 960 platformom koja je dizajnirana za srednji tržišni segment. Kako upravo ovaj čipset u okviru navedene kategorije čini i najbolju kupovinu u ovom trenutku (ako se uporede performanse, potrošnja i cena), očekivano je bilo da Gigabyte u najmanju ruku potvrdi takav utisak, međutim čini se da je napravljen i korak dalje.

 

Naime, korisnik sa GTX 960 G1 Gaming modelom dobija jedan veoma kvalitetno izrađen komad hardvera koga krase Ultra Durable VGA dizajn i WINDFORCE 3X rashladni sistem, koji uz pouzdan i tih rad u startu donosi i bolje performanse u odnosu na referentne modele. Posebno iznenađuje što uz već fabrički overklokovane postavke ovaj model donosi prilično prostora i za dodatni overkloking, koga možete da “izgurate” veoma lako i sigurno. Na kraju nije teško zaključiti da ukoliko želite da uživate u igranju na vašem računaru u punom kapacitetu, ali niste spremni da izdvojite više novca, Gigabyte GTX 960 G1 Gaming će vam doneti mogućnost da zajašete na talasu Maxell platforme na veoma isplativ i efikasan način!

 


Proizvođač Gigabyte
Model Nvidia GeForce GTX 960
Oznaka GV-N960G1 GAMING-2GD
GPU GM206
Proizvodni proces 28 nm
Frekvencija GPU-a 1241 MHz (1304 MHz Boost)
Interfejs PCI-E 3.0 x16
Broj Stream procesora 1024
Broj teksturnih jedinica 64
Broj ROP jedinica 32
Texture fillrate 105500 MTex/s
Pixel fillrate 39300 MTex/s
Kapacitet memorije 2 GB GDDR5
Magistrala 128 bit
Frekvencija memorije 1753 MHz (realno) / 7010 MHz (efektivno)
Memorijski protok 112.2 GB/s
Video izlazi Dual-link DVI-I / DVI-D,  HDMI, 3 x DisplayPort
MultiGPU podrška Da
Tehnologije NVIDIA GPU Boost 2.0, NVIDIA Adaptive V-Sync, NVIDIA PhysX Ready, SLI podrška, DSR
DirectX 12
OpenGL 4.4
Napajanje 6pin
Maksimalna potrošnja 160 W
Dimenzije 43 x 295 x 114 mm
Cena 33.990,00 Din
Kontakt www.gigabyte.rs

 

Autor: M. Topalović