Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Napisao 5, 2014-10-20 08:41:21 u Opis - dugi

Trend dizajniranja smartfon uređaja koji poseduju ekrane u rangu veličine od 5-inča postao je dominantan u premium segmentu, u okviru koga proizvođači obično predstavljaju najbolje od onoga što imaju da ponude u datom trenutku. To kao krajnji rezultat donosi modele koji su uglavnom rezervisani za korisnike dubokog džepa, koji ne žale da izdvoje veće količine novca za najnovija rešenja i aktuelne tehnologije. Kao odgovor na ovakvu situaciju kompanija Prestigio je nedavno predstavila model MultiPhone 8500 Duo koji sa jedne strane donosi 5-inčni IPS ekran, quad-core procesor i dual SIM mogućnost, a sa druge strane je ponudila uređaj po veoma pristupačnoj ceni od oko 130 eura.

 

 

 

 

 

Dizajn

 

 

 

Na početku treba naglasiti da je Prestigio MultiPhone 8500 Duo uređaj koji dolazi sa Windows Phone 8.1 operativnim sistemom, što će obradovati ljubitelje ove platforme koji su manje-više uglavnom upućeni na Nokia modele. Sa MultiPhone 8500 Duo smartfonom Windows Phone fanovi dobijaju mogućnost da sebi priušte jedno veoma dobro odmereno rešenje koje možda ne može da se takmiči u samoj top kategoriji pametnih telefona, ali može da ponudi neke karakteristike koje u potpunosti pariraju modelima iz premium segmenta, te tako da predstavlja veoma razuman izbor kako za poslovne korisnike koji traže pouzdan i funkcionalan Windows uređaj, tako i za one koji traže svestrano multimedijalno rešenje sposobno za konforno surfovanje internetom, povezivanje na društvene mreže, te uživanje u slici na velikoj dijagonali ekrana…

 

 

 

Kao što smo već napomenuli, pored Windows Phone 8.1 platforme, glavni akcenat kod MultiPhone 8500 modela je stavljen na veliki ekran sa dijagonalom od 5.0-inča, koji obezbeđuje visok stepen konfora prilikom upravljanja i konzumiranja prikazanog sadržaja. U pitanju je rešenje sa panelom baziranim na IPS tehnologiji, te Gorilla Glass staklom koje prekriva kompletnu prednju stranu telefona. Slika se prikazuje u rezoluciji od 1280 x 720 tačaka, što rezultira gustinom od  veoma solidnih 294 ppi, a pomenuta matrica obezbeđuje i veoma dobre uglove vidljivosti, dok je generalno prikaz na ekranu veoma dobar i izražajan, čak i kada ga koristite na otvorenom.

 

 

 

 

Dok sa jedne strane kvalitet ekrana deluje potpuno zadovoljavajuće, a rad sa njim donosi potpuno pozitivno iskustvo, sam dizajn ovog smartfona ne deluje naročito spektakulno, pre bi se moglo reći da je u pitanju potpuno klasičan i nepretenciozan izgled kakav se već mnogo puta mogao videti na drugim modelima i to ne baš u visokoj klasi. Kućište izrađeno od mat plastike odaje utisak da se radi o jeftinijem modelu, što u krajnoj liniji on i jeste, a dok matirani finiš u velikoj meri sprečava ostavljanje otisaka prstiju, sa druge strane ne uliva poverenje da će sprečiti da telefon lako ne isklizne iz ruke, pa o tome treba voditi računa.

 

 

 

Pored svega uz debljinu od 8.3 mm i blago zaobljene ivice ne može se reći da telefon ne poseduje i izvesnu dozu elegancije, a tome u velikoj meri doprinosi i linija koja se prostire kompletnom dužinom ivice uređaja, a deluje kao da je hromirana. Takođe, iako se radi o modelu koga krasi veliki ekran, uz težinu od 140 grama on deluje prilično lagano u ruci, te se to svakako može uzeti kao prednost. Ipak za većinu radnji oni sa manjim šakama će koristiti obe ruke, ali to je već uobičajeno u ovoj klasi uređaja.

 

 

 

Od spoljnih karakteristika treba spomenuti i prisustvo prednje i zadnje kamere o kojima će kasnije biti nešto više reči, a na raspolaganju je i microUSB priključak kao i standardni 3.5 mm audio konektor.

 

 

 

 

 

Hardverske karakteristike i funkcionalnost

 

Hardversku osnovu uređaja čini Qualcomm MSM8212 platforma (Snapdragon 200) sa četiri Cortex-A7 jezgra koja rade na taktu od 1.2 GHz, te Adreno 302 grafika. Prestigio je odlučio da tome pridoda i 1GB RAM –a, te 8 GB interne memorije, što na prvi pogled možda deluje pomalo slabašno za ovu kategoriju uređaja, ali se mora priznati da na Windows Phone OS-u funkcioniše sasvim dobro i glatko, pa takav izbor obzirom na cenu uređaja ne treba smatrati kao slabost, zapravo sve je dobro usklađeno i odmereno - krajnje performanse su sasvim solidne.

 

Skladišni prostor se može proširiti memorijskim karticama do 32 GB, a ono što posebno treba naglasiti jeste da se Prestigio odlučio i za dual SIM podršku. Pri tome treba obratiti pažnju na činjenicu da samo prvi SIM slot podržava 3G vezu, te treba voditi računa da u njega postavite karticu preko koje želite da koristite internet pošto će druga obezbediti samo EDGE konekciju.

 

Naravno internet kao i komunikacija sa drugim uređajima se može ostvariti putem WiFi standarda (802.11 b/g/n), a od bežičnih opcija na raspolaganju je i Bluetooth 4.0 veza. Nije izostala ni GPS podrška (A-GPS), kao ni FM radio, te se u tom segmentu proizvođač potrudio da ne izostanu najvažnije te sada već uobičajene opcije koje korisnici očekuju da vide na modernim smartfon uređajima.

 

 

Već smo spomenuli da Prestigio MultiPhone 8500 Duo dolazi sa dve kamere - prednjom od 2MP, te zadnjom koja je opremljena senzorom od  8 MP, a poseduje autofokus i LED blic. Ovo je još jedan segment u kome uređaj pokazuje bolje karakteristike u odnosu na cenovni rang, te će na ovom polju većina korisnika biti sasvim zadovoljna. Doduše, možda će nekoga razočarati kvalitet video zapisa koji se snima svega u 480p rezoluciji, ali u praksi to čak i ne izgleda tako loše koliko bi se “na papiru” moglo očekivati. Što se tiče samog funkcionisanja i načina upotrebe ponuđen je standardni softver kao na svim ostalim Windows Phone uređajima koji nudi standardne mogućnosti sa raznim scenama, načinima snimanja i podešavanjima osnovnih parametara.

 

Na kraju spomenimo i autonomiju za koju je zadužena Li-Ion baterija kapaciteta od 2000mAh, što obzirom na 5-inčni ekran deluje kao kompromis, ali obzirom na odabir ostatka hardvera i softversku platformu možete računati na celodnevno korišćenje. Naravno mnogo toga zavisi i od samih navika i potreba samog korisnika, te se kao i kod drugih mobilnih uređaja period upotrebe bez povezivanja na punjač može prilično skratiti ali i produžiti…

 

 

Zaključak

 

Ukoliko spadate među one koji od smartfona traže beskompromisan kvalitet, pune performanse za igranje u pokretu, te prestižan uređaj koji svojim izgledom predstavlja statusni simbol, Prestigio MultiPhone 8500 Duo nije model za vas - rešenje potražite među daleko skupljim opcijama. Sa druge strane ukoliko pripadate korisnicima koji žele pametno da utroše svoj novac, sa ovim modelom neće previše rizikovati jer dobijeni kvalitet prevazilazi cenovnu kategoriju kojoj uređaj pripada, te sa njim možete zakoračiti u višu klasu na “bezbolan” način. Prestigio je tako na čini se veoma pametnon ušao i u Windows Phone kategoriju sa proizvodom koji donosi ekran velike dijagonale, što je do sada bilo uglavnom rezervisano za Android tržište, te zbog takvog pristupa zaslužuje apsolutnu pažnju.

 

 


 

Proizvođač Prestigio
Model MultiPhone 8500 DUO
Ekran 5.0-inča, IPS LCD, 720x1280 piksela, 294 ppi
Osobine ekrana multi-touch, Gorilla Glass 2
Čipset Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200
Procesor Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
Grafika Adreno 302
Memorija 1GB RAM, 8GB interna memorija za skladištenje
Proširenje micro SD (do 32B)
Kamere 8MP, autofokus, LED blic / 2MP
Konektori micro USB, 3.5mm mini-jack
Bežična veza WiFi (IEEE 802.11b/g/n)m Bluetooth 4.0
Dodatno GPS, FM radio
Dual SIM da
Baterija Li-Ion 2000 mAh
OS Windows Phone 8.1
Mreža 2G (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900), 3G (HSDPA 900 / 2100 )
Dimenzije 145 x 70 x 8.3 mm
Težina 140 g
Cena 18.900,00 Din
Kontakt www.prestigio.rs

 

Autor: Predrag Simić