Asus-Strix-GTX-780

Napisao 5, 2014-09-07 17:49:18 u Opis - dugi

Kompanija Asus je nedavno u svoju ponudu uvela još jednu liniju proizvoda koja cilja na igračku populaciju ali sa nešto drugačijim pristupom u odnosu na već proslavljenu ROG seriju namenjenu za ultimativni gejming. Nova STRIX porodica proizvoda je pre svega namenjena igračima koji traže balans između dobrih performansi i pristupačne cene, što je u praksi verovatno i najtraženiji koncept od strane korisnika koji nemaju potrebu ili mogućnosti da plaćaju top potencijale aktuelnih tehnologija, ali i dalje žele rešenja koja nude više od standardnih opcija.

 

U ponudi STRIX proizvoda već se nalaze neki zanimljivi periferni uređaji poput headset slušalica, tastatura i miševa, a sada je došao na red i jedan ozbiljan komad hardvera - u pitanju je grafička karta pod nazivom STRIX-GTX780-OC-6GD5. Iz naziva se da zaključiti da je u pitanju model zasnovan na Nvidia GTX 780 rešenju koji i nije baš tako novo, ali je Asus u STRIX varijanti ovoj platformi udahnuo novi život i ponudio je kao još jednu moćnu komponentu koju će svaki ozbiljan gejmer poželeti u svojoj konfiguraciji.

 

 

 

 

 

STRIX dizajn

 

 

 

Nvidia je još u prvoj polovini prošle godine predstavila GTX780 grafičku karticu kao svoj udarni model u tom trenutku, da bi samo nekoliko meseci kasnije na scenu stupila GTX780 Ti varijanta sa kojom su performanse podignute na još viši nivo. Sada kada je prošlo već više od godinu dana nakon premijere GTX780 modela, te on ne deluje kao apsolutna top opcija koju možete odabrati, Asus je odlučio da na tržište ipak izbaci još jednu varijantu ove kartice, kako bi pokazao da sa prvobitnim modelima nije “ispucao” sve čime raspolaže.

 

 

 

Novi STRIX model zaista donosi nekoliko razlika u odnosu na prvu generaciju kartica ovog proizvođača, iako u osnovi liči na dobro poznati GTX780 DirectCU II OC model. Tu pre svega mislimo na preuzet Direct CU sistem hlađenja, 10-faznu naponsku jedinicu (DIGI+ VRM), ali je STRIX u svemu otišao i korak dalje.

 

 

 

 

Upravo je u segmentu hlađenja napravljen dodatni napredak, pa novi model donosi masivni aluminijski hladnjak sa 10 milimetarskim bakarnim cevima za odvođenje toplote koje prolaze kroz aluminijske listove i tako prekrivaju kompletan PCB sa sve grafičkim procesorom i pratećom elektronikom. Preko ovog hladnjaka naleže veliki oklop sa dva 100-milimetarska ventilatora koji izvlače toplotu, a Asus je sa njima demonstrirao super tihu 0dB tehnologiju koja kombinuje povećanu efikasnost uz gotovo nečujan rad.

 

 

 

Naime ventilatori se ponašaju tako da miruju dok temperatura GPU-a ne pređe 65 stepeni, što znači da ćete uživati u potpunoj tišini kada radite manje zahtevne poslove na računaru, a čak i dok igrate igrice na HD rezoluciji do 1920 x 1080 piksela, u najvećoj meri ćete uživati u tihom režimu rada. Kada se kritična granica pređe, ventilatori će dodati “pun gas“ i zavrteti se na 2.200 obrtaja kako bi što pre oborili temperaturu na nivo kada mogu raditi i na duplo manjoj brzini, kako bi buka koju stvaraju bila sasvim diskretna. Asus navodi da ovaj sistem hlađenja donosi i do 20% efektnije termalne rezultate, a pritom korisnik trpi i do 3 puta manju buku!

 

 

 

 

Kada već govorimo o rashladnom sistemu, zanimljivo je da je sa njim Asus želeo da ovu grafičku karticu uklopi u ukupan vizuelni identitet STRIX proizvoda, pa kad bacite pogled na oklop i ugrađene ventilatore možete prepoznati lik sove, poznate noćne ptice koja inače predstavlja simbol ove serije, a što proizvođač jasno provlači kroz dizajn svih Strix proizvoda. Strix je latinski naziv za neke vrste sova, a inspiracija tajvanskom proizvođaču je zapravo značenje koju je sova imala u starorimskoj i grčkoj tradiciji – uz izuzetan sluh i vid sa kojim ima izuzetan osećaj za okolinu, te je u stanju da reaguje na svaki i najmanji pokret, sova je simbolizovala moć opstanka na osnovu velikog senzibiliteta i instikta koje poseduje.

 

 

 

Od fizičkih karakteristika spomenućemo samu veličinu kartice koja iznosi 28.7 x 14.7 x 4.31 cm, te računajte da zauzme prostor na dva slota, čime se između ostalog omogućuje i bolja cirkulacija vazduha. Što se tiče konektora koji stižu na kartici, korisnik na raspolaganju ima dual-DVI, HDMI i DisplayPort izlaze.

 

 

 

 

Radne performanse

 

 

 

Dok sa jedne strane dizajn kartice daje vizuelni pečat po kome se Asus STRIX GTX780 razlikuje od drugih GTX780 kartica, radne performanse ovaj model takođe izdvajaju, pogotovo u odnosu na referentnu Nvidia varijantu. Pre svega Strix dolazi opremljen sa 6GB GDDR5 video memorije koja radi na taktu od 1502 MHz (6008 MHz efektivnog data rate-a), što će svakako pomoći da se prikaže odličan framerate pri visokim rezolucijama, dok se komunikacija memorije sa čipom odvija preko 384-bitnog interfejsa.

 

 

 

 

STRIX kartica kao deo GTX780 porodice je zasnovana na GK110 GPU-u, sa 2304 stream procesora, 192 TMU (teksturne jedinice) i 48 ROP-ova. U odnosu na standardni klok referentnog modela od 863 MHz, koji se na Boost taktu penje do 900 MHz, u ovom slučaju je fabrički podignut na 889 MHz, dok Boost klok doseže do  941 MHz.

 

 

 

Asus međutim nije stao samo na tome da overklokuje GPU, već su tu i drugi detalji koji govore o visokom kvalitetu koji obezbeđuju izdržljiviji i dugotrajniji rad, te veće brzine. Pre svega tu je kvalitetna naponska sekcija - Super Alloy napojna jedinica je kontrolirana od strane DIGI+ kontrolera, uz 10-fazni dizajn. Kako navodi proizvođač digitalnom regulacijom napona smanjuje se buka tokom rada za čak 30 %, dok se energetska efikasnost povećava za 15%, uz proširenu toleranciju modulacije napona, što sveukupno poboljšava stabilnost i dugovečnost – i do 2,5 puta u odnosu na standardna rešenja.

 

 

 

Za dodatno napajanje energijom se brinu jedan šestopinski i jedan osmopinski PCIe Power konektor što TDP diže na 300W. Za promenu maksimalne snage (TDP) možete koristiti GPU Tweak alat koji se dobija sa ovim modelom, a on će vam omogućiti i podizanje taktova GPU-a i memorije, te kontrolu brzine rada ventilatora. Takođe, kartica poseduje i VGA Hotwire priključnice napojnih regulatora na koje se mogu zalemiti žice za hardverski nadzor napona procesora, memorije i PLL-a.

 

 

 

 

 

Zaključak

 

 

 

Asus STRIX GTX780 je definitivno drugačija kartica u odnosu na ono što obično srećemo čak i u top segmentu ponude. Pre svega radi se o moćnom modelu koji donosi visoke performanse, sa već fabrički podignutim taktovima, koja pritom nudi mogućnost i dodatnih overklokerskih unapređenja. Sa druge strane Asus je ponudio dizajn koji obezbeđuje izuzetno efikasno hlađenje, koje pritom koristi inovativnu 0dB tehnologiju, pa uobičajen rad sa ovom karticom je daleko prijatniji jer nema nikakve buke, dok se prilikom pokretanja zahtevnih igara takođe postižu bolji rezultati uz tiši rad od uobičajenog. Sve to prati i odlična izrada, koja obezbeđuje dodatnu stabilnost i dugotrajnost kartice sa kojom se mogu dostići veoma visoke performanse sa kojima GTX780 platforma i dalje ostaje “u igri“.

 

 

 

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da ova STRIX kartica ulazi u konkurenciju najpoželjnijih rešenja u aktuelnoj ponudi grafičkih kartica, ali na žalost ipak se ne radi o pristupačnom proizvodu, te je on pre svega namenjen gejmerima dubokog džepa koji u spremni da odvoje nešto više para za napredan dizajn i pre svega pun ugođaj u igrama!

 


Proizvođač ASUS
Model STRIX-GTX780-OC-6GD5
GPU čip NVIDIA GeForce GTX 780
Standard magistrale PCI Express 3.0
Takt procesora 889 MHz (Boost takt 941 MHz)
CUDA jezgro 2304
Video memorija 6GB GDDR5
Takt memorije 6008 MHz (1502 MHz GDDR5)
Memorijski interfejs 384-bit
Podržane tehnologije DirectX 11.2, HDCP, DirectCU
Konektori DVI-I, DVI-D, HDMI, Display port
Softver ASUS GPU Tweak & Driver
Dimenzije 28.7 x 14.7 x4.31 cm
Cena 74.000,00 Din
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M. Topalović