ASUS ROG MARS 760

Napisao 5, 2014-06-14 21:34:47 u Opis - dugi

Poslednjih nekoliko godina Asus nas je nebrojano puta uverio da ROG (Republic of Gamers) porodica proizvoda bez izuzetka nudi vrhunske performanse, sa kojima korisnik dobija daleko kvalitetnije iskustvo bez obzira o kom segmentu hardvera da se radi. Međutim, visoki standardi koje je ovaj proizvođač uspostavio, navikao je korisnike na najbolje od najboljeg, pa je čini se postalo teško iznenaditi ih i doneti nešto što oni već neće očekivati. Uprkos tome Asus nastavlja da predstavlja nove proizvode koji donose bolje i više od referentnih modela, a među njima se našlo mesta i za grafičku karticu MARS 760, koja donosi dvostruku GPU, te sa tim i vrhunske performanse i za najzahtevnije korisnike...

 

Dizajn u ROG stilu

 

Sjajne karakteristike koje mahom odlikuju ROG proizvode, po pravilu prati i njihov napredan dizajn, što podrazumeva vrhunsku izradu, upotrebu najkvalitetnijih komponenti, te primenu inovativnih rešenja kada god je to moguće. Ovaj princip nije zaobišao ni model MARS 760, koji već na prvi pogled ostavlja utisak da se radi o grafičkoj kartici visoke klase.

 

Vizuelno gledano karticom dominira masovni rashladni sistem sa velikim metalnim oklopom u prepoznatljivoj crno-crvenoj varijanti koja inače odlikuje ROG proizvode. Karakteristična tekstura koja prekriva aluminijumski oklop, dobijena specifičnim načinom farbanja, donosi dodatnu dozu ekskluzivnosti, a svojevrstan vizuelni efekat postiže i osvetljeni “MARS” natpis na bočnoj strani oklopa. Generalno kompletna kartica deluje prilično impresivno, uostalom i sama štampana ploča je prilično velika što nagoveštava da se radi o veoma moćnom rešenju.

 

 

Inače, pomenuti rashladni sistem predstavlja ekskluzivno Asus rešenje DirectCU II, koje se sastoji još i od dva 100-milimetarska ventilatora dizajnirana da budu otporni na prašinu (što obezbeđuje održavanje duže efikasnosti i sveukupno duži životni vek), a ispod njih se prostire čitav sloj velikog broja aluminijumskih rebara koja u dva bloka kompletnom dužinom prekrivaju štampanu ploču i ugrađenu elektroniku. Kroz aluminijumsa rebra provučene su bakarne toplotne cevi (heat pipe), kojih ima ukupno osam, što sve garantuje odličnu efikasnost hlađenja – sam proizvođač navodi da ovakav koncept obezbeđuje i do 20% bolje rezultate hlađenja u odnosu na konvencionalna rešenja.

 

Štampana ploča sa svim elementima ugrađenim na njoj donosi vrhunsku izradu, od Digi+VRM modula preko 12 faznog filtriranja napona, do odabira najboljih komponenata poput SAP (Super Alloy Power) zavojnica i Nichicon GT kondenzatora. Naravno drugačije se nije ni moglo, niti očekivalo, obzirom da kartica poseduje dva GPU-a, te je naponska jedinica morala biti izvedena po najvišim standardima, kako to Asus inače ume da izvede.

 

Od fizičkih karakteristika treba spomenuti i prisustvo aluminijumske ploče na donjoj strani kartice koja štiti elektroniku, poboljšava termalne karakteristike, ali i doprinosi ukupnoj robusnosti i čvrstini kartice, a tu je smešteno i više od desetak POSCAPS kondenzatora koji obezbeđuju dodatnu stabilnost i povećavaju overklokerke potencijale kartice.  Na kraju treba spomenuti i I/O panel koji donosi 2 x Dual Link DVI-I, Dual Link DVI-D, te mini-DisplayPort.

 

 

 

Karakteristike

 

Kao što smo rekli Asus MARS 760 je jedinstvena grafička kartica koja donosi dva GeForce GTX 760 grafička procesora na jednoj štampanoj ploči. Zanimljivo je da je za ovako moćan grafički sistem odabrano uparivanje dva GK104 čipa, iako NVidia ima i jače rešenje u vidu GK110 procesora, što bi bio još jedan korak bolje. Razloga za ovakav pristup verovatno ima više, te se sa jedne strane svakako vodilo računa o ceni jednog ovakvog proizvoda, dok je sa druge strane promovisan sam Dual GPU koncept ali uz ostavljanje prostora da se u narednom periodu ponudi još jače rešenje bazirano na GK110 jedinicama.

 

U svakom slučaju ovako ponuđeno rešenje sa dva GK104 čipa donosi dva puta po 1152 Stream procesora, 32 ROP i 96 teksturnih jedinica, što predstavlja zaista izuzetno snažnu kombinaciju. Istovremeno frekvencije grafičkih procesora su podešene na 1072MHz što odgovara referentnim vrednostima koje je propisala NVidia, te se u tom segmentu ništa nije menjalo. Slična situacija se odnosi i na video memoriju koje na ovoj kartici ima 4GB (GDDR5), a koja efektivno radi na 6GHz što je standardni takt za GTX 760 platformu.

 

Iako sirova snaga koju ovaj model donosi verovatno zadovoljava potrebe i najzahtevnijih korisnika, za one kojima dual GPU sistem sa fabričkim postavkama nije dovoljan, Asus je omogućio GPU Tweak – napredan alat sa kojim lako mogu da se kontrolišu najrazličitije postavke i parametri na kartici. Tako u realnom vremenu možete pratiti i podešavati taktove i napone memorije i grafičkih procesora, brzinu rada ventilatora, postavke u BIOS-u...

 

 

 

Zaključak

 

Čini se da je Asus sa MARS 760 karticom napravio pravi potez u svakom pogledu - Dual GPU GTX 760 na jednoj ploči osim unikatnog pristupa donosi i ultimativne performanse, a sama kartica radi besprekorno uz odlične termalne karakteristike i nizak stepen buke. Naravno jedno ovakvo rešenje ne spada u cenovno pristupačne proizvode, pa će se za njega odlučiti samo oni kojima zaista treba izuzetno snažan grafički podsistem ili pak oni koji imaju dovoljno novca da prosto mogu da časte svoj računar najboljim hardverom!

 


Proizvođač Asus
Model ROG MARS760-4GD5
Grafički čip NVIDIA GeForce GTX 760x2
BUS standard PCI Express 3.0
GPU takt 1006 MHz /Boost: 1072 MHz
Video memorija 4GB GDDR5
Takt memorije 6004 MHz ( 1501 MHz GDDR5 )
Memorijski interfejs 512-bit
CUDA procesori 2304
Konektori 2 x Dual Link DVI-I, Dual Link DVI-D, mini-DisplayPort
Softver ROG GPU Tweak & Driver
Cena oko 64.000,00 Din
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M. Topalović