Toshiba Satellite M50D-A-10W

Napisao 5, 2014-05-18 21:35:01 u Opis - dugi

Pored svih brojnih igrača koji su prisutni na tržištu prenosnih računara, ime kompanije Toshiba donosi posebno visoku reputaciju koja je već dugo vremena garantuje visoke kvalitet i odličnu vrednost za ono što korisnik dobije za uložen novac. To je rezultat veoma jasnog pristupa koga ova kompanija ima kada je dizajniranje ove vrste proizvoda u pitanju, bez kompromisa i prikrivenih ušteda, sa visokim standardima u svim cenovnim kategorijama. U skladu sa tim, pred nama se našao još jedan od aktuelnih modela - Satellite M50D-A-10W, koji na najbolji način potvrđuje zašto sa notebook računarima ovog proizvođača teško da možete napraviti pogrešan izbor...

 

 

 

Dizajn i izrada

 

Iako je kvalitet izrade prenosnih računara u slučaju brenda Toshiba uvek bio nedvosmisleno na visokom nivou, glavni adut se nikada nije krio u samom dizajnu i izgledu notebookova, već u doslednom balansu performansi i cene, sa akcentom na stabilan i pouzdan rad. Utoliko više nas je obradovao prilično elegantan izgled i odlična izrada koja karakteriše model Satellite M50D-A-10W, u stilu ultrabook modela premium klase. Tu pre svega mislimo na prilično tanak profil i izradu kućišta za koju je dominantno upotrebljen aluminijum kao materijal, što svakako doprinosi da računar bude prilično čvrst ali i lagan, te neće biti problem kada ga treba staviti u torbu ili ranac i poneti gde treba.

 

Kada je gornji poklopac spušten, fina tekstura brušenog aluminijuma sa svetlo sivom završnicom u boji ovog metala ističe veoma sveden i jednostavan dizajn, što uz upotrebu ovako plemenitog materijala uvek ostavlja odličan utisak na samog korisnika. Kada se poklopac podigne pred vama će se naći tastatura u crnoj boji (ivica oko tastature i sami tasteri su izrađeni od plastike), koja uz crni okvir oko ekrana donosi upečatljiv kontrast u odnosnu na “srebrnu” boju naslona za dlanove i veliki touch-pad. Tastatura je čiklet tipa (chiclet), donosi pun format sa kompletnim numeričkim blokom i velikim “Enter” tasterom. Tačped (touch-pad) je blago izmešten ka levoj srani, donosi podršku za multi-touch komande, te će sasvim solidno poslužiti u slučaju kada ne koristite miša za koga će se verujemo ipak opredeliti većina korisnika.

 

 

Bočne ivice na kojima se nalaze raspoloživi konektori su takođe presvučane slojem aluminijuma, dok je donji deo računara izrađen od crne plastike. Profil koji u najširem delu iznosi 21 mm (prema prednjem delu se dodatno smanjuje), deluje prilično tanko, pa ne čudi što je izostao optički uređaj koji se generalno sve manje koristi, te po nama to i ne predstavlja neki hendikep. Standardno raspoređeni sa leve i desne strane nalaze se konektori - dva USB 3.0 porta, jedan USB 2.0 port, te 3-u-1 čitač memorijskih kartica i standardni audio portovi, a nije izostao ni HDMI konektor za raskošniji prikaz slike na nekom većem ekranu.

 

Od “spoljnih” karakteristika tu je svakako i ekran računara koji je na žalost verovatno i najslabija tačka ovog modela, te ako je u nekom segmentu napravljen kompromis to se onda odnosi na ovaj deo. Naime upotrebljen je displej sa običnom TN matricom, koja uz slabije uglove vidljivosti donosi i HD Ready rezoluciju od 1366x768 tačaka, što u današnje vreme kada i na daleko manjim dijagonalama nailazimo na Full HD, deluje krajnje skromno. Sama veličina ekrana iznosi 15.6-inča što je i dalje najuniverzalnija dijagonala među notebook računarima, koja donosi dobar konfor za sve ono što na računaru radite, od poslovnih prepiski, surfovanje internetom, do multimedijalne zabave.

 

U samom radu prikaz slike deluje relativno dobro, HD rezolucija će za većinu korisnika biti sasvim zadovoljavajuća i dovoljna, a nama zapravo možda najviše smeta nešto manja osvetljenost ekrana, što u zavisnosti od ambijenta u kome radite može da umanji ukupan utisak. Sa druge strane ako uzmemo u obzir da se radi o modelu koji košta manje od 400 eura, nije realno očekivati kvalitet koji se dobija na daleko skupljim modelima.

 

 

 

Hardver i performanse

 

Izbor hardvera koji je Toshiba ponudila u ovom modelu je veoma zanimljiv i moglo bi se reći veoma dobar za cenovnu kategoriju kojoj Satellite M50D-A-10W pripada. Naime u pitanju je računar koji je baziran na AMD platformi, sa AMD Quad-Core A4-5000 APU rešenjem kao nosiocem sistema. U pitanju je zapravo varijanta onoga što je poznato kao Kabini APU (Accelerated Processing unit), sa četiri Jaguar jezgra i AMD Radeon HD 8330 integrisanim grafičkim jezgrom. Sa ovakvim mobilnim rešenjem AMD je zapravo ponudio alternativu Intelovim opcijama za Ultrabook računare, što znači da se može upotrebljavati u prenosnicima manjih dimenzija.

 

Toshiba se odlučila da A4-5000 APU primeni na 15-inčnom modelu, koji tako na raspolaganju ima četiri jezgra na taktu od 1.5GHz, dok Radeon HD 8330 grafika koristi 512MB deljene memorije. Jasno je da ovakva platforma neće obezbediti performanse za pokretanje najnovijih igara na visokim podešavanjima ali ovaj računar i nije dizajniran za takvu vrstu upotrebe (iako se zapravo slična platforma koristi u poznatim igračkim konzolama). Sa druge strane multimediju, videozapise i slične sadržaje možete konzumirati bez ikakvih problema, kao i generalno većinu standardnih aplikacija koje se pokreću i izvršavaju sasvim brzo i veoma glatko.

 

 

Ostatak hardverske specifikacije donosi 4GB DDR3 (1333 MHz) RAM memorije (koju možete proširiti do maksimalnih 16GB), dok je za skladištenje ponuđen klasičan hard disk kapaciteta 500GB. Po pitanju komunikacije i povezivanja podržani su Wi-Fi (802.11b/g/n) i Bluetooth 4.0 + LE bežični standardi, te Fast Ethernet LAN, a na raspolaganju imate i integrisanu HD web kameru od 0,9 MP (1280 x 720) sa ugrađenim mikrofonom.

 

Ugrađena Lithium-ion (prismatic) baterija bi trebalo da obezbedi do 6 sati umerenog korišćenja računara bez napajanja, što bi trebalo da bude i više nego dovoljno za većinu korisnika obzirom da se ne radi o ultra-prenosnom rešenju koje ćete isključivo upotrebljavati u pokretu.

 

 

 

Zaključak

 

Odlična izrada, elegantan izgled i zanimljiv odabir noseće hardverske platforme zasnovane na AMD APU rešenju, glavne su karakteristike Toshiba Satellite M50D-A-10W notebook računara. Naime po sasvim prihvatljivoj ceni za jedan moderno dizajniran računar dobijaju se dobro optimizovane performanse koje možda ne nude sirovu snagu i brzinu kakva se dobija se nekim drugim, a svakako daleko skupljim opcijama, pa ukoliko nemate visoke zahteve poput naprednog gejminga, ovaj ekonomični računar će vam ponuditi sve što vam zaista i treba.

 

 


 

Proizvođač Toshiba
Model Satellite M50D-A-10W
Ekran 15.6”, Toshiba TruBrite TFT LED
Rezolucija HD (1366 x 768)
Procesor AMD Quad-Core A4-5000 APU 1.5GHz
Grafika Radeon HD 8330 (do 512MB deljene memorije)
Memorija 4GB DDR3 (1333MHz)
Skladištenje 500GB HDD (5400 rpm)
Bežična veza Wi-Fi (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0 + LE
Konektori 2x USB 3.0, USB 2.0, HDMI, Multi-card reader, RJ-45 (Fast Ethernet LAN ), 2 x audio
Dodatno integrisana HD Web kamera 0,9 MPix (1280 x 720) sa integrisanim mikrofonom
Baterija Lithium-ion (prismatic), 3 cell
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Dimenzije 377.5 x 249.5 x 21.3 mm
Težina 2.2 kg
Cena 38.940,00 Din
Kontakt www.toshiba.rs

 

Autor: M.P.