Epson Stylus A3+ foto štampači

Napisao 5, 2009-12-08 02:37:09 u Opšte vesti

 

Potražnja za štampačima većih formata je iz dana u dan sve veća, pa su se veliki proizvođači ovih mašina ozbiljnije pripremili za period koji je pred nama. Jedan od lidera na ovom polju, kompanija Epson, na nedavno održanom LFP seminaru u Beogradu promovisala je nekoliko novih A3+ modela, od kojih svaki na svoj način predstavlja jako dobru i veoma isplativu investiciju, gledano na duži eksploatacioni period. Kao i uvek, ekipa IT Marketa je imala ekskluzivnu priliku da se bolje upozna sa svakim od njih.

 

Stylus Photo 1400

 

Domaćim potrošačima je dobro poznata Stylus serija Epson-ovih inkjet printera, koja je za veoma kratko vreme postala izuzetno popularna širom sveta, prvenstveno zbog odličnog balansa cene i kvaliteta. Pomenuta je početkom tekuće godine dobila par prinova u vidu mašina koje mogu da formiraju otisak i na većim medijumima. Prvi takav model koji smo testirali nosi naziv Epson Stylus Photo 1400 i namenjen je nešto manje zahtevnim korisnicima, koji žele da na brz i jednostavan način odštampaju prezentaciona dokumenta i drugi propagandni materijal.

 

Koristi šest zasebnih Claria rezervoara sa bojama koje mogu da formiraju otisak jako dugog životnog veka (do 200 godina). Pored toga, ovaj printer koristi specijalno dizajnirane Micro Piezo glave, čiji opseg manipulacije kapljicama može da varira između 1,5 pl i 3 pl, što je idealno kod štampanja dokumenata visoke rezolucije. Iako nije brzinski šampion (približno pet strana A3 veličine u minutu pri štampi u Normal modu), kvalitet otiska koji daje je za svaku pohvalu. Boje su verne i postojane, a prelazi blagi i veoma prijatni za oči.

 

Kao što smo i očekivali, Stylus Photo 1400 se odlično pokazao i kod štampanja na manjim medijumima. Zadovoljni smo i štampom fotografija (10x15 cm), mada smo mišljenja da je R familija na ovom polju i dalje daleko bolji izbor. Testirani model je u radu prilično bučan i traži stabilnu podlogu za oslonac. Sa računarom komunicira putem USB 2.0 veze, a ostavljena je i mogućnost dodavanja modula za Ethernet i Wireless interakciju. Kako saznajemo, očekuje se da će ga na tržištu pratiti jako povoljna cena.

 

Stylus Photo R1900

 

Epson Stylus Photo R1900 je daleko napredniji printer, odlikuje ga izuzetna izrada i veoma visok kvalitet štampe na svim vrstama papira. Dolazi u pakovanju sa osam kertridža koji nose potpis Epson-ove UltraChrome Hi Gloss 2 Ink tehnologije, koja omogućava dug životni vek i veliku otpornost otiska na uticaje svih spoljnih faktora. Kod ovog modela je u odnosu na prethodnika broj mlaznica povećan za čitavih 360 (ukupno 1440), što je u značajnoj meri uticalo na potrošnju mastila. Primetili smo da pri štampanju složenijih grafičkih i slikovnih struktura odlazi mnogo više boje u odnosu na pojedine skuplje modele koji koriste iste patrone, ali nismo mogli da odgonetnemo u čemu je problem. Pretpostavljamo da je glavni razlog nešto sporiji prenosni mehanizam i sam blok koji nosi tankove.

 

Sa druge strane, R1900 nudi izuzetan kvalitet izlaznog materijala koji za nijansu beži konkurentskim modelima iz ovog cenovnog ranga. Idealan je za profesionalnu art štampu i foto-entuzijaste koji očekuju savršen balans svih pigmenata. Najveća mana mu je relativno spora štampa na standardnim medijumima i nemogućnost redukovanja potrošnje mastila. Jedan je od najtiših A3+ inkjet printera sa kojim smo se susreli. Moguće ga je instalirati isključivo na Windows i Mac platforme, a prati ga i veoma dobar softverski paket.

 

Stylus Photo R2400

 

Za sam kraj smo ostavili mašinu koju je potpisao najjači razvojni tim za štampače u svetu. Upravo iz tog razloga Njegovo veličanstvo Epson Stylus Photo R2400 je poseban A3+ printer, kreiran za sve one koji očekuju najbolje od najboljeg. Koristi devet individualnih UltraCrome K3 Ink patrona, specijalno dizajniranih za postizanje vrhunskih rezultata kod najrazličitijih štamparskih poduhvata. Prvenstveno je namenjen profesionalnim fotografskim studijima i dizajnerima, kao i svim ljubiteljima vrhunskog foto-otiska.

 

Jedan je od retkih printera u svojoj klasi koji za veoma kratko vreme formira fotografiju A3 formata (svega 20 sekundi). Kao i Stylus Photo R1900, raspolaže sa ukupno 1.440 mlaznica, s tim da su one kod ovog primerka malo drugačijeg rasporeda kako bi se postigao što bolji izlazni kvalitet. Nakon testiranja i upoređivanja otisaka sa ostalim štampačima, odmah se dalo uočiti da je R2400 priča za sebe i da mu trenutno mogu parirati jedino Canon-ovi modeli iz iX familije Pixma. Nas su posebno oduševili otisci postignuti na fine art i gloss papirima.

 

Iz Epson-a tvrde da se pun kvalitet postiže kada se štampanje pokreće iz Best Photo moda, mada se odlični rezultati dobijaju i sa slabijim rezolucijama. Epson Stylus Photo R2400, potpuno logično, ima srazmerno visoku cenu.

 

Epson je testiranim modelima uspeo da se vrati u igru kada su štampači većih formata u pitanju. Besprekorno i moderno oblikovani, sa veoma dobrim performansama i po kojom opcijom više u odnosu na konkurenciju, sva tri modela će bez većih poteškoća naći put do kupaca. Jedina prepreka ka masovnijoj potražnji je cena. Ipak, ovi printeri su namenjeni specifičnoj grupi korisnika, koja je nejčešće spremna da izdvoji nešto više novca za vrhunski kvalitet otiska.

 


Proizvođač EPSON EPSON EPSON
Model Stylus Photo 1400 Stylus Photo R1900 Stylus Photo R2400
Tehnologija štampe 6-kolorna napredna DX5 MicroPiezo ink jet tehnologija optimizovana za foto štampu 8-kolorna napredna MicroPiezo ink jet tehnologija optimizovana za foto štampu 8-kolorna napredna MicroPiezo ink jet tehnologija optimizovana za foto štampu
Tip mastila Claria Hi-Definition Ink         (6 kertridža) Epson UltraChrome Hi-Gloss 2 Pigment Ink (8 kertridža) Epson UltraChrome K3 Pigment Ink (9 kertridža)
Rezolucija 5760 x 1440 dpi 5760 x 1440 dpi 5760 x 1440 dpi
Brzina 4" x 6" foto 46 sec 5" x 7" foto 44 sec 11" x 14" foto  1 min 47 sec

8" x 10" foto 1 min 51 sec 8" x 10" foto 72 sec

11" x 14" foto 2 min 53 sec 11" x 14" foto 1 min 32 sec

tekst 15ppm (mono i kolor)

Dodatno Štampa na printabilnim CD/DVD medijima Štampa na printabilnim CD/DVD medijima ---

PictBridge


Auto photo correction

Interfejs Hi-Speed USB 2.0 2 x Hi-Speed USB 2.0 Hi-Speed USB 2.0, FireWire (IEEE 1394)
Cena 40.300,00 Din 50.600,00 Din uzorak
Kontakt BS Procesor BS Procesor BS Procesor

www.bsprocesor.com www.bsprocesor.com www.bsprocesor.com

 

Autor: Nebojša Rašković