Asus ROG Poseidon GTX 780

Napisao 1, 2014-04-10 00:32:54 u Opis - dugi

Poznavaoci IT scene svakako nisu iznenađeni kada iz kompanije Asus stigne neka specijalno dizajnirana grafička kartica iz top segmenta ponude, koja po svojim karakteristikama značajno odudara od onoga što referentni modeli u klasi donose. Uostalom, poznati proizvođač je odavno uspostavio posebnu kategoriju proizvoda poznatu kao Republic of Gamer (ROG) koja donosi modele koji mogu da ponude više i bolje od verzija iz standardne ponude, te da odgovore na zahteve entuzijasta i gejmera, uz maksimalne postavke i dodatno overklokovanje.

 

Među aktuelnim modelima koje je Asus nedavno predstavio u segmentu grafičkih karti, našao se i model pod oznakom ROG Poseidon Platinum GTX 780 sa originalnim DirectCU H2O rashladnim sistemom koji pruža jedinstvenu mogućnost hlađenja kartice bilo vazduhom bilo vodom.

 

 

 

Dizajn

 

Kada znate da jedna grafička kartica dolazi sa inovativnim sistemom hlađenja logično je očekivati da njen izgled bude drugačiji, što se i na primeru ROG Poseidon GTX 780 modela potvrđuje, jer je u pitanju varijanta sa pomenutim hibridnim DirectCU H2O rešenjem.  Na prvi pogled jasno je da se radi o moćnoj grafičkoj kartici od koje se mogu očekivati upravo i takve performanse, kakve inače GTX 780 može da ponudi. Gornjom stranom kartice dominira masivan oklop crne boje sa atraktivnim crvenim detaljima, te sistem od dva 90mm kulera koji su po navodima proizvođača otporni na prašinu što inače predstavlja jednu od najčešćih boljki na grafičkim kartama, te u ovom slučaju to ne bi trebalo da predstavlja problem.

 

Ubedljiv izgled međutim kvari činjenica da je oklop izrađen od plastike, a ne od neke metalne legure, što je pomalo i neočekivan izbor proizvođača, ali ako se uzme u obzir da implementirani sistem hlađenja deluje veoma efikasno, zamerka može ostati samo na estetskom nivou. Dakle, suština se krije ispod pomenutog oklopa gde se nalazi rashladno rešenje koje se sastoji iz osnove sastavljene od vodenog bloka izrađenog od bakra, delimično niklovanog, dok je deo hladnjaka koji naleže na grafički procesor izrađen od čistog bakra. Iznad toga je smešteno klasično aluminijumsko rashladno telo struktuirano od gusto postavljenih rebara međusobno spojenih toplotnim cevčicama.

 

 

Sa donje strane smeštena je robusna metalna ploča (backplate) koja samoj kartici donosi dodatnu čvrstinu, te nosi kompletnu masivnu konstrukciju rashladnog sistema. Naravno ne treba zaboraviti ni visokokvalitetni PCB karakteristične crne boje, sa desetofaznim napajanjem uz primenu napredne DIGI+VRM  tehnologije, koja omogućuje digitalnu regulaciju napona sa kojom se otvara i veći prostor za overklokovanje i podešavanje performansi uz smanjenu potrošnju energije. Pored toga nije izostala ni upotreba kvalitetne elektronike i elemenata kao što su prigušnice i MOSFET tranzistori, te vrhunski japanski black “mallic solid-state” kondenzatori koji donose pojačanu izdržljivost i duži radni vek.

 

U pogledu fizičkih karakteristika treba spomenuti i raspoložive konektore u vidu DVI-I/DVI-D i HDMI izlaza, Display porta, te podrške za HDCP, dok dva SLI konektora omogućuju povezivanje u sistem od tri kartice, ukoliko neko uopšte se odluči da tako nešto napravi. Kao poseban detalj ističe se i ROG LED svetlo koje isijava na bočnoj strani kartice kada je ona aktivna, a tu su i dva priključka sa navojem za povezivanje vodenog hlađenja.

 

 

 

Performanse

 

Moćan izgled, dobra izrada, a pre svega jedinstven rashladni sistem obećavaju veoma dobre performanse, svakako bolje od onoga što referentni dizajn standardno donosi.  Podsetimo se da se GeForce GTX 780 bazira na GK110 GPU sa neverovatnih 7.1 milijardi tranzistora, 2304 Shader procesorskih jedinica, te 32 ROP-ova na 384-bitnom memorijskom interfejsu brze GDDR5 memorije. U osnovnoj varijanti GTX 780 donosi takt grafičkog procesora od 863MHz, dok Poseidon Platinum poseduje bazni klok od 954MHz, odnosno do 1006MHz u Boost modu. Ovaj podatak uz činjenicu da je memorijski klok ostao isti (6008 MHz) navodi nas da pomak nije previše veliki, ali mora se reći da je u suštini sasvim dovoljan da opravda dizajniranje ovakvog modela.

 

Naravno još jednom treba istaći efikasnost rashladnog sistema koji je definitivno i najvažnije obeležje ovog modela, jer prilikom korišćenja vazdušnog hlađenja postiže oko 7 stepeni manju temperaturu u odnosu na referentni model, što je oko 20 procenata bolji rezultat. Ukoliko se koristi vodeno hlađenje rezultat je još bolji i to drastično, te kako navodi proizvođač temperatura je niža i do 24 stepeni , što je oko 140% bolje u odnosu na standardne modele.

 

Ovakav dizajn na kraju donosi oko 12 procenata bolje performanse  u odnosu na referentni GTX 780, a Asus je u paket uključio i GPU Tweak – napredan alat koji omogućuje kontrolu i upravljanje najvažnijim parametrima u realnom vremenu na veoma pristupačan i jednostavan način, kako bi krajnji rezultati bili još bolji i ubedljiviji. Tako možete nadgledati i menjati postavke kao što su brzina takta GPU-a i memorije, napona i rada ventilatora, a omogućeno je i postavljanje određenih korisničkih profila koje možete birati jednim pritiskom na taster u zavisnosti recimo da li želite da pokrenete neke karakteristične režime kao što su Power saving mod ili mod za napredni gejming...

 

 

 

Zaključak

 

Asus je sa ROG Poseidon Platinum GTX 780 grafičkom karticom još jednom pokazao svoju kreativnost kada je u pitanju dizajniranje modela u top segmentu grafičkih kartica. To je ovog puta rezultiralo predstavljanjem jednog jedinstvenog proizvoda, koji na originalan način kombinuje mogućnost upotrebe vazdušnog i vodenog hlađenja. Pored toga poboljšane su i same radne performanse u odnosu na referentni GTX 780 model, dok sama izrada i prateći alati obećavaju dodatni overklok i postizanje dovoljno dobrih rezultata da njima budu zadovoljni i najzahtevniji korisnici u svetu računara.

 


Proizvođač ASUS
Model ROG Poseidon GTX 780
Oznaka proizvođača POSEIDON-GTX780-P-3GD5
Grafički procesor Ge Force GTX 780
Standard magistrale PCI Express 3.0
Video memorija 3GB GDDR5
Takt procesora 954MHz / 1006MHz (boost clock)
Takt memorije 6008 MHz
Memorijski interfejs 384-bit
CUDA jezgro 2304
Interfejs DVI-I, DVI-D, HDMI, Display port
Dimenzije 11.3" x 5.4" x 1.6", dual slot
Cena uskoro
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M. Topalović