Nikon COOLPIX A

Napisao 5, 2013-07-17 14:01:33 u Opšte vesti

Kao što smo u više navrata već konstatovali, proizvođači digitalnih fotoaparata u segmentu kompaktnih modela imaju sve veću konkurenciju u brojnim mobilnim uređajima poput pametnih telefona koji u aktuelnim varijantama već dolaze opremljeni sa senzorima od 13 megapiksela. Mnogim korisnicima takav koncept odgovara jer ne moraju da koriste odvojen uređaj za fotografisanje i snimanje video zapisa, a kvalitet koji se dobija uglavnom zadovoljava njihove potrebe pogotovo kada se snima u dobrim svetlosnim uslovima.

 

Sa druge strane entuzijasti i profesionalni korisnici čiji su zahtevi daleko ozbiljniji rešenja traže u DSLR segmentu aparata, ali neretko imaju potrebe i za kompaktnijim varijantama koji donose daleko veću mobilnost, a mogu da ponude napredne standarde fotografisanja u svakom trenutku. Najbolji primer jednog takvog modela dolazi u vidu novog aparata kompanije Nikon, pod oznakom Coolpix A.

 

 

 

Dizajn

 

Novi Nikonov aparat predstavlja zaista izuzetan proizvod, to se može reći već na prvi pogled. U pitanju je model veoma kompaktnih dimenzija, opremljen fiksnim objektivom i velikim (APC-S) senzorom koga lako možete nositi svuda sa sobom, udobno leži u ruci, a donosi moćne performanse sa kojima može da odgovori na najrazličitije zahteve u bilo kojim uslovima. Na osnovu svega što ga karakteriše, a pre svega mislimo na CMOS senzor DX formata sa 16,2 megapiksela i EXPEED 2 program za obradu slike, ovaj aparat u pravom smislu reči donosi DSLR tehnologiju u kompaktnom formatu.

 

Coolpix A odlikuje visoko kvalitetni i čvrsti dizajn, sa izuzetnom izradom koga karakteriše lagano telo sa gornjim poklopcem od legure magnezijuma. Sam izgled je pomalo konzervativan i ozbiljan, čime je proizvođač očigledno želeo da se jasno distancira od atraktivnih “point and shoot” amaterskih kamera. U svakom slučaju Nikon je uspešno uspeo da aparat velikog senzora svede na minimum po pitanju dimenzija, bez ugrožavanja funkcionalnosti i ergonomije, te se Coolpix A bez ikakvih problema može smestiti u džep jakne ili neku malu torbicu.

 

 

Očekivano za jedan napredan model, Coolpix A poseduje maksimalan broj manuelnih kontrola, koje su uz to prilično dobro rešene i ne zahtevaju dugo navikavanje korisnika. Tako na raspolaganju imate prsten za fokusiranje koji omogućuje manuelni fokus i prioritet manuelnog fokusa kada je fotoaparat u režimu automatskog fokusa. Takođe prisutni su i odlično rešen prekidač kojim se uključuje fotoaparat, točkić režima sa manuelnim režimima ekspozicije (P/S/A/M) i 2 korisnička režima, kako biste trenutno vratili željene postavke fotoaparat, te dva dugmeta koje možete prilagođavati što vam omogućuje da zaobiđete meni pravljenjem prečica do omiljenih postavki fotoaparata.

 

Naprednim korisnicima će možda najveći problem nedostatak optičkog tražila, a koje je praktično neophodno u situacijama za koje je ovaj fotoaparat kao stvoren. Na sreću dostupno je opciono eksterno optičko tražilo (DF-CP1), koje naravno morate dokupiti ali po poprilično paprenoj ceni.

 

Dok prednjom stranom dominira fiksni širokougaoni NIKKOR objektiv 18,5 mm f/2,8 (28 mm ekvivalent), na zadnjoj strani se naravno nalazi veliki 3-inčni (7.5 cm) LCD displej visoke rezolucije sa prikazom slike u 921.000 tačaka. Ovaj komforni ekran omogućava lak prikaz funkcija menija i pretvara pregledanje i uređivanje fotografija i filmova u istinsko zadovoljstvo. Na raspolaganju je inače napredni grafički korisnički interfejs (GUI) nasleđen iz porodice Nikon D-SLR fotoaparata, čime se još jednom potvrđuje izuzetno iskustvo tokom korišćenja.

 

 

 

Srce aparata

 

Kao što smo već naglasili Nikon je sa Coolpix A modelom ponudioD-SLR performanse u kompaktnom telu, ugradivši veliki 16,2-megapikselni CMOS senzor (23,6 x 15,6 mm) DX formata i EXPEED 2 program za obradu slike. U cilju postizanja visoke rezolucije i visoke definicije cele slike, model A koristi jedinicu senzora koja ne poseduje optički niskopropusni filter. Rezultat je optički sistem koji maksimalno koristi potencijal NIKKOR objektiva visoke definicije i rezolucije senzora DX formata. U kombinaciji sa EXPEED 2 programom za obradu slike, koji je takođe upotrebljen kod DSLR modela, COOLPIX A garantuje vrhunske performanse i maksimalan kvalitet slike, istovremeno trošeći minimalno energije.

 

Kada se snimaju slike pri slabom osvetljenju ili subjekti koji se brzo kreću, visoka ISO osetljivost na svetlo (100-6400, proširiv do 25600), garantuje izuzetno detaljne slike sa minimalnim šumom. Kada želite da kontrolišete kvalitet svetla, možete se osloniti na šest različitih podešavanja Active D-lighting koje poseduje fotoaparat, povežite kompatibilni spoljašnji Speedlight (Nikon blic) ili upotrebite UR-E24 prsten adapter da biste kreirali različite efekte tako što ćete pričvrstiti filtere objektiva (46 mm) ili senilo objektiva (HN-CP18) za smanjenje perifernog svetla.

 

Na kraju recimo i da Coolpix A podržava i 14-bitnu kompresiju RAW (NEF) podataka slike, slično formatu upotrebljenom kod DSLR fotoaparata. Podržano je i snimanje video zapisa u Full HD (1080p) kvalitetu, brzinom 30, 25 ili 24 fps i sa stereo zvukom preko ugrađenog stereo mikrofona. Takođe, aparat podržava i Wi-Fi kompatibilnost, te jednostavno možete da koristite bežični prenos visokokvalitetnih slika i filmova na iOS i Android  mobilne uređaje, preko opcionog Wi-Fi dongla (WU-1a).

 

 

 

Zaključak

 

Pomalo iznenađujući potez da se u kompaktno telo spakuju DSLR performanse, u praksi su se pokazao kao odličan. Sa Coolpix A aparatom korisnik dobija rešenje koje može lako i udobno nositi sa sobom, a pritom može računato da će obezbediti sjajne rezultate u svakom trenutku.

 

 


 

Proizvođač Nikon
Model COOLPIX A
Tip senzora CMOS senzor Nikon DX formata (23,6 x 15,6 mm)
Broj piksela 16.2 miliona piksela
Objektiv NIKKOR objektiv 18,5 mm f/2,8
Konstrukcija 7 elemenata u 5 grupa
Autofokus (AF) AF sa detekcijom kontrasta
Displej 3-inča (7,5 cm), približno 921.000 tačaka
Skladištenje SD/SDHC/SDXC memorijske kartice
ISO osetljivost 100-6400, proširivo do 25600
Konektori USB, mini HDMI
Baterija Li-jonska baterija EN-EL20
Dimenzije 111,0 x 64,3 x 40,3 mm
Težina oko 299 g (sa baterijom i mem. karticom)
Cena 119.990,00 Din
Kontakt www.refot.com

 

Autor: Predrag Simić