Nikon D5200

Napisao 3, 2013-05-23 13:30:45 u Opis - dugi

Dok sa jedne strane sve veći broj mobilnih uređaja preuzima funkciju snimanja fotografija i video klipova, u naprednim kategorijama digitalnih fotoaparata tržišna utakmica je sve konkurentnija, ponuda je sve ozbiljnija, a svedoci smo i sve veće segmentacije među modelima, kako u cenovnom smislu tako i prema mogućnostima koje oni donose. To je rezultat veoma dinamičnog pojavljivanja novih modela, sa kojima proizvođači uvek naprave po neki korak u napred, a jedan od najagilinijih u tom pogledu svakako je i japanski velikan Nikon, koji je već u prvom kvartalu ove godine predstavio nekoliko novih refleksnih modela.

 

Ovog puta se upoznajemo sa DSLR aparatom D5200 koji može da zanima širok raspon naprednih korisnika, a u odnosu na prethodnika D5100 donosi nekoliko poboljšanja. Opremljen je sa CMOS senzorom DX formata sa 24,1 megapiksela i poboljšanim sistemom autofokusa, a tu je i novi korisnički interfejs…

 

 

 

Moć u kompaktnom kućištu

 

Spakovan u kompaktno i elegantno kućište, Nikon D5200 donosi sličan dizajn kao i D5100 uz nekoliko sitnih izmena vidljivih u gornjem delu aparata. Iako je celo telo napravljeno od plastike, u rukama deluje veoma čvrsto i sigurno, uz dobro oblikovani gumeni rukohvat i funkcionalno raspoređene komande.  Ovakav koncept omogućuje da D5200 bude zgodan za nošenje, te kao takav predstavlja izbor naprednih amatera, ali i profesionalaca koji žele kompaktnije telo za svakodnevnu upotrebu.

 

Na telu aparata je prisutan sasvim zadovoljavajući broj direktnih kontrola, uz raspored koji se doduše  malo razlikuju od uobičajenog Nikonovog standarda, ali se komande nalaze na dohvat ruke i na njih se korisnik lako navikava. Tu je recimo dugme kojim se direktno bira režim za rad blicem, a odmah pored njega je i dugme označeno sa “Fn”, koje se može prilagoditi vlastitim potrebama, poput kontrole ISO vrednosti  koja se obavlja tako što se drži Fn taster, a potom okreće glavni točkić kako bi se napravila promena ISO parametra.

 

 

Nikon je unapredio i postojeći “meni” na ekranu koji je postao još kompleksniji i ima prilično veliki broj podešavanja. Najvažnijim opcijama se pristupa preko ”i“ tastera, koji se nalazi desno iznad LCD, a ”info“ taster menja različite prikaze na ekranu u režimu slikanja i gledanja.

 

Aparat poseduje 3-inčni pozadinski ekran sa prikazom slike od 921.000 tačkica, koji omogućuje fleksibilnu upotrebu jer ga je moguće zaokretati. Zapravo možete ga okretati, naginjati ili obrtati, što omogućuje da praktično iz svakog ugla možete videti sliku, a što svakako povećava kreativnost fotografisanja i mogućnost preciznog snimanja i u nekim neobičnim situacijama i položaja u odnosu na objekat snimanja. Ekran inače donosi ugao gledanja od 170 stepeni, uz približno 100% pokrivanje slike i mogućnošću podešavanja svetline prikaza.

 

 

Performanse

 

Nikon D5200 logično možemo posmatrati kao naslednika popularnog D5100 modela što smo već spomenuli, ali treba reći da je preuzeo i neke elemente po uzoru na mnogo ozbiljniji model D7000, poput autofokusnog sistema koji ima 39 tačaka (9 ukrštenih), koje su odlično raspoređene i obuhvataju veliki deo kadra.

 

Pored toga, ovaj aparat je opremljen 24,1-megapikselnim CMOS senzorom DX formata za slike sa finim detaljima, a Nikon je ugradio i novi procesor slika EXPEED 3 koji omogućava brz odziv i odličnu reprodukciju bogatu bojama, ali i unapređeno snimanje filmova. Video zapise možete snimati u Full HD kvalitetu do 60i, uz snimanje zvuka preko ugrađenog stereo mikrofona, a takođe bez problema se možete prebacivati između fotografisanja statičnih slika i snimanja video sekvenci u punoj rezoluciji.

 

 

Visoka ISO osetljivost je dostupna u rasponu  od 100 do6400 (može se povećati do 25600), pa aparat može da isporučuje fenomenalne snimke u mračnom ili slabo osvetljenom prostoru, a kreira i jasne slike subjekata koji se brzo kreću. Prisutno je i napredno podešavanje automatske ISO vrednosti u odnosu na brzinu zavesice, tj može se izabrati minimalna brzina zavesice u odnosu na raspon ISO vrednosti. To umnogome olakšava korišćenje aparata sa telezum objektivima i objektivima koji nemaju stabilizaciju slike.

 

Prisutan je isistem za prepoznavanje scena, te zadivljujuće precizan 2016-pikselski senzor za merenje svetla, koji obezbeđuje tačne podatke, čime se poboljšava ekspozicija, autofokus i balans bele neposredno pre okidanja zatvarača, čak i u najtežim uslovima osvetljenja. Na raspolaganju je i 16 režima za različite scene, što omogućuje da napravite odlične snimke jednostavnim izborom režima koji odgovara subjektu ili situaciji koju fotografišete. Režimi scene optimizuju postavke kao što su brzina zatvarača, ISO osetljivost i otvor blende, što je idealno ako želite da brzo napravite savršene snimke ili nemate mnogo iskustva u svetu D-SLR fotografisanja.

 

 

 

Zaključak

 

Kao što smo od ovog proizvođača već navikli, Nikon je napravio još jedan dobar proizvod kao rezultat očigledne namere da u svakom segmentu može da ponudi odgovarajući model sa aktuelnim naprednim karakteristikama u datom trenutku. Nikon D5200 je tako iskombinovao neke osobine prethodnika, ali i elemente naprednijih modela, a kako svojim kompaktnim dizajnom pruža mogućnost svakodnevne upotrebe, postaje zanimljiv i naprednim amaterima kao i zahtevnijim korisnicima pa i profesionalcima. Ukoliko ga uparite sa objektivom srednje ili više klase, dobićete jedan jako sposoban aparat koji može napraviti odličan foto i video zapis u različitim uslovima, što svakako zaslužuje našu preporuku.

 


Proizvođač Nikon
Model D5200
Senzor slike CMOS senzor, 23,5 x 15,6 mm
Efektivni pikseli 24,1 miliona
Ekran 3-inča (7.5cm), delimično pokretni TFT, oko 921.000 tačaka
ISO raspon ISO 100 - 6400 u koracima od 1/3 EV
Bajonet Nikon F bajonet (sa kontaktima za AF)
Konektori USB, HDMI, 3.5 mm audio
Medijum SD (Secure Digital) i UHS-I/SDHC/SDXC
Dimenzije 129,0 x 98,0 x 78,0 mm
Težina 505 g (telo)
Cena zvati!
Kontakt www.refot.com

 

Autor: Predrag Simić