Nikon 1 J3

Napisao 1, 2013-04-25 14:04:42 u Opis - dugi

Nikon je početkom ove godine dodatno obogatio svoju poznatu seriju 1 aparata predstavivši još dva veoma atraktivna modela - Nikon 1 J3 koji dolazi sa najmanjim telom na svetu, te jednostavni i moderan aparat Nikon 1 S1 koji je ujedno i prvi model iz nove S-serije. Oba fotoaparata se mogu pohvaliti sa najkraćim kašnjenjem okidanja na svetu i najbržim kontinualnim fotografisanjem na svetu, a mi se ovom prilikom upoznajemo sa prvim od njih.

 

 

 

Ultra prenosan i kompaktan

 

Za početak treba podsetiti da aparati iz porodice Nikon 1 podrazumevaju modele iz posebne kategorije digitalaca koja uprošćeno rečeno kombinuje funkcionalnosti kompakta i DSLR modela, odnosno predstavlaju svojevrsni prelaz između ove dve vrste aparata. U pitanju su uređaji spakovani u kompaktna tela, bez ogledala (mirrorless), a ono što je još karakteristično odnosi se na senzor koji je kod ovakvih modela veći nego u kompaktima, a za razliku od DSLR modela ispred njega se ne nalazi sistem sa ogledalom. Takođe, kao osobenost ovih aparata svakako treba spomenuti i primenu sistema izmenjivih objektiva, što do skoro nije moglo da se spoji sa kompaktnim dizajnom.

 

Novi model, Nikon 1 J3 je predstavnik sada već trećeg talasa ove serije aparata, sa kojom poznati proizvođač  od samog početka postiže zapažen uspeh na tržištu. Nikon je ovog puta napravio model ultra-prenosnog dizajna, sjajne izrade i izuzetnih performansi. Aparat je spakovan u kvalitetno aluminijumsko kućište, sa završnom obradom koja donosi odličan osećaj u rukama, a radi se zapravo o modelu sa najmanjim telom na svetu u ovoj kategoriji.

 

 

Prepoznatljiv Nikon 1 dizajn sa ravnim površinama, upotpunjen je dobrim mogućnostima nadogradnje uz opcioni GR-N2100 dodatni rukohvat, a moguće je nabaviti i moderno WP-N2 vodootporno kućište. Po pitanju dodatnih objektiva na raspolaganju je čitava paleta 1 NIKKOR objektiva, među kojima i novi 1 NIKKOR VR 6.7–13mm ultra-širokougaoni objektiv i 1 NIKKOR VR 10–100mm kompaktni objektiv od 10x.

 

Na zadnjoj strani dominira svetao 3-inčni LCD ekran sa 921.000 tačaka, koji donosi i dobar široki ugao gledanja i zaštitno staklo. Ovaj ekran visoke rezolucije omogućuje da vidite svaki detalj svojih fotografija i filmova – u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, a pomoći će da imate i kontrolu živog prikaza slike, te da instiktivno podesite podešavanja, dok rezultate možete pregledati u realnom vremenu na samom ekranu i pre nego što snimite fotografiju.

 

 

Brz i moćan

 

Iako malen po dimenzijama Nikon 1 J3 je izuzetno brz i moćan aparat opremljen AF CMOS senzorom koji fokusira brže i preciznije nego ikada do sada. U pitanju je senzor Nikon CX formata koji dolazi sa rezolucijom od 14,2 megapiksela uz visoku ISO osetljivost (160 do 6400) što omogućava dobijanje detaljnih slika u uslovima slabog osvetljenja.

 

Aparat poseduje Nikonov EXPEED 3A program za duplu obradu slike koji obrađuje podatke pri neverovatnoj brzini pružajući neprevaziđene performanse u svakoj situaciji. On pokreće najbrže kontinualno fotografisanje na svetu pri 15 fps sa autofokusom, i do 60 fps sa AF fiksnom tačkom, pružajući vam mogućnost da snimite visokokvalitetne slike super brze akcije.

 

 

Subjekti dolaze u fokus bez odlaganja zahvaljujući naprednom hibridnom AF sistemu koji se može pohvaliti brzim AF sa detekcijom faze za kretanja velike brzine, i AF sa detekcijom kontrasta za snimanje finih detalja čak i pri slabom svetlu. Senzor se trenutno prebacuje između 73 oblasti fokusa fazne detekcije i 135 oblasti fokusa sa detekcijom kontrasta u zavisnosti od scene, čime se osigurava dobijanje vrhunskih slika i filmova u širokom opsegu okruženja.

 

Za ljubitelje poretnih slika Nikon 1 J3 omogućuje snimanje video zapisa u Full HD kvalitetu sa 60 i 30 fps, a istovremeno je moguće i snimanje fotografija visoke rezolucije tokom snimanja filma. Takođe možete fotografisati u naprednom režimu snimanja filma i koristiti PSAM kontrole za potpunu kontrolu nad brzinom zatvarača i blende, sa glatkim prebacivanjima autofokusa i kristalno jasnim zvukom. Možete postići čak i dramatične efekte pri izuzetno sporom kretanju, sa brzinama snimanja do 1200 fps.

 

Od zgodnih dodataka i opcija spomenućemo i da korisnici aktuelnih mobilnih gedžeta poput pametnih telefona i tableta imaju mogućnost brze bežične komunikacije putem Nikonovog malog adaptera za bežično povezivanje (WU-1b) sa kojim možete brzo i jednostavno slati slike visokog kvaliteta sa vašeg fotoaparata direktno na mobilni uređaj.

 

 

 

Zaključak

 

Nije teško zaključiti da je japanski proizvođač svoju inače popularnu Nikon 1 porodicu aparata obogatio modelom koji definitivno ide još jedan korak dalje, ponudivši još bolje performanse u veoma kompaktnom telu, te tako omogućio da se krug zainteresovanih korisnika dodatno proširi na obe strane – i ka ljubiteljima kompakta koji žele da zakorače u svet ozbiljnije fotografije, ali i ka profesionalcima koji traže beskompromisan kvalitet. Manji i brži nego bilo koji drugi fotoaparat sa zamenjivim objektivom, opremljen naprednim opcijama i kreativnim funkcijama, Nikon 1 J3 je definitivno jedan od aparata koji će obeležiti period pred nama!

 


Proizvođač Nikon
Model Nikon 1 J3
Efektivni pikseli 14.2 miliona piksela
Senzor slike CMOS senzor (13,2 mm x 8,8 mm) Nikon CX format
Ekran 3-inča LCD, oko 921.000 tačaka
ISO osetljivost ISO 160–6400
Skladištenje SD/ SDHC/ SDXC
Blic Ugrađen blic
Konektori USB, mini HDMI
Bajonet bajonet za Nikon 1 aparate
Baterija punjiva Li-jonska baterija EN-EL20
Dimenzije 101,0 x 60,5 x 28,8 mm
Težina 244g
Cena zvati!
Kontakt www.refot.com

 

Autor: Predrag Simić