Epson B-300 & B-500DN

Napisao 5, 2009-10-26 03:53:24 u Opis - dugi

Mnogo se prašine diglo kada je Epson najavio da kreće u razvoj biznis mlaznjaka. Kružile su svakakve priče - od onih da ova kompanija više nema "keca u rukavu" kada su upitanju inkjet rešenja, pa sve do toga da je ovo "najava" kraja popularne Stylus familije, te korak nazad za proizvođača. Naravno, ni jedno, ni drugo nije tačno, a pravi odgovor je zapravo veoma jednostavan - evolucija na viši nivo i shvatanje da jednu modernu kancelariju više ne može zadovoljiti prosečan inkjet štampač. Potom se dugo u javnosti špekulisalo kako će vizuelno izgledati ti modeli i da li je uopše Epson spreman da u jednoj tako ozbiljnoj kategoriji ponudi vrhunska rešenja, kakva smo do sada viđali kod njegove konkurencije. Sve nedoumice su pale u vodu posle zvaničnog predstavljanja i svima je bilo jasno da je Epson odlično odradio posao, te da su pred nama dva sjajna poslovna brata, na kojima im može pozavideti apsolutno svaki moderni laser.

 

Epson B-300

 

Štampač oznake B-300 predstavlja osnovni model biznis inkjet printera i po karakteristikama se može preporučiti manje zahtevnim kancelarijama, čiji se mesečni obim štampe kreće u okvirima do 10.000 otisaka. Vizuelno posmatrano dosta liči na moderne kolor lasere, mada se od njih razlikuje po težini i naravno drugačijoj unutrašnjoj konstrukciji. Za tačno jedan minut u stanju je da produkuje do 33 mono, odnosno 32 kolor otiska, što je do sada bilo nezamislivo za bilo koji mlazni printer.

 

Komunikacija sa računarom se obavlja preko standardne USB 2.0 veze dok napredniji model ima i mogućnost konekcije preko Ethernet adaptera, a kako nezvanično saznajemo uskoro će se pojaviti modeli sa Wireless i Bluetooth modulima u sebi. Epson B-300 je kompatibilan isključivo sa Windows operativnim sistemima, a njegova logistička podrška je dosta slična onoj koju smo viđali kod Stylus modela. To u biti znači da postoji pet različitih modova štampe - draft, text, text & image, photo i best photo. Očekivano prva tri moda donose najveći broj opcija za podešavanje, jer ih poslovni korisnici najviše i koriste. Štampanje u draft modu za nijansu prednjači u odnosu na D familiju Stylus printra, dok je kvalitet štampe iz text moda vrhunski. Zanimalo nas je i kakav je rezultat pri formiranju digitalnih fotografija i na osnovu svega viđenog možemo reći da B-300 premašuje granice očekivanog. Kontrast je odličan, a elementi unutar fotografija su dobro zasićeni mastilom. Nismo primetili tragove savijanja po uglovima, kao ni prisustvo linija.

Epson B-500DN

 

Epson B-500DN je nešto napredniji inkjet štampač i gledano po karakteristikama prvenstveno cilja na jako zahtevna radna okruženja, čije potrebe dostižu i 20.000 odštampanih listova mesečno. Fizički se ne razlikuje previše od prethodno opisanog, osim u par sitnica, a jedna od nama najbitnijih je nešto bolje rešen kontrolni panel – pre svega prisutan je LCD ekran za lakšu navigaciju.

 

B- 500DN (kao i slabiji model) koristi četiri velika kertridža (crni - T6171, plavi - T6172, ljubičasta - T6173 i žuta - T6174) koja se postavljaju u blok izveden napred. U stanju su da ispišu ogroman broj strana (primer 8000 otisaka za crni kertridž). Ovaj printer pored USB 2.0 konekcije, poseduje i Ethernet povezivanje, kao i dodatak koji omogućava duplex štampu, pa otuda "DN" u njegovoj oznaci. Kvalitet štampe koji pruža B-500DN je praktično identičan prethodnom modelu – otisci su oštri, kolorit je jasan, pa bez obzira da li se štampa samo tekst ili su u pitanju fotografije rezultat je izuzetan. Poslovni korisnici praktično sada nemaju ograničenja u štampi različitih izveštaja, studija, memoranduma itd. - sve će biti u najboljem kvalitetu i to po pristupačnoj ceni otiska.

Zaključak

 

Ono što na kraju možemo reći za Epson inkjet biznis štampače je da vrede svakog uloženog dinara. Brzi su, nude odličan kvalitet štampe i krajnje su jednostavni za održavanje. Vlasnici manjih radnih okruženja odabraće model B-300, dok će se oni zahtevniji svakako odlučiti za naprednije rešenje koje će odgovoriti i na zahteve mrežne štampe.

 

 


Proizvođač Epson Epson
Model B-300 B-500DN
Tehnologija štampe inkjet (Epson Micro Piezo™) inkjet (Epson Micro Piezo™)
Brzina štampe Draft 37 ppm / 37 ppm Draft 37 ppm / 37 ppm
(black / color) Normal 33 ppm / 32 ppm Normal 33 ppm / 32 ppm

Best 5 ppm / 5 ppm Best 5 ppm / 5 ppm
Rezolucija štampe 5760 x 1440dpi 5760 x 1440dpi
FPO 3 sekunde (mono/kolor) 3 sekunde (mono/kolor)
Konektivnost USB 2.0 USB 2.0, Ethernet
Kapacitet ulazne fioke 650 listova (500 + 150 iz ASF-a) 650 listova (500 + 150 iz ASF-a)
Kapacitet izlazne fioke Nema podataka Nema podataka
Mesečni obim štampe 10.000 otisaka 20.000 otisaka
Duplex opciono standardno
Ekran nema LCD (22 cifre x 5 redova)
Memorija 32MB 32MB
Težina 9.85 kg 10.7 kg
Cena sa PDV-om 308 Eur 531 Eur
Kontakt www.bsprocesor.com www.bsprocesor.com

 

 

Autor: Nebojša Rašković