Nikon Coolpix S01

Napisao 3, 2013-02-20 15:19:27 u Opis - dugi

Na samom početku godine većina vodećih proizvođača je predstavila nove modele digitalnih fotoaparata u različitim kategorijama, ali praktično ni jedan od njih ne može da parira Nikonovom modelu S01, bar kada su u pitanju male dimenzije spojene sa visokim kvalitetom slikanja. Ovaj mališa predstavlja izuzetno rešenje ukoliko vam treba aparat koji je uvek na dohvat ruke, kako bi mogli da zabeležite značajne i zanimjive trenutke, a želite da zapisi budu na višem nivou od onih koje donose popularni smart telefoni koje korisnici sve češće koriste u takvim prilikama.

 

 

 

Veličina i dizajn

 

Izuzetno lagan i kompaktan, ovaj zanimljivi model u punom smislu reči predstavlja džepni aparat koga istinski možete nositi svuda sa sobom. Spakovan je u kvalitetno metalno kućište, a sa težinom manjom od 100 grama i veličinom poput kreditne kartice impresioniraće vas svojom funkcionalnošću.

 

Sam izgled aparata je veoma dopadljiv, sa zaobljenim ivicama i u nekoliko raspoloživih boja u kojima se proizvodi, a u odnosu na svoje gabarite deluje veoma čvrsto i izdržljivo. Zanimljivo je da u ruci leži sasvim dobro, odnosno nećete imati problema da ga upotrebljacvate niti da upravljate dostupnim podešavanjima.

 

 

Na samom telu aparata nalaze se samo tri mehanička tastera - okidač, uključivanje aparata i taster za pregled fotografija. Za veći broj fizičkih komandi i nije bilo mesta, a sa druge strane na raspolaganju je ekran osetljiv na dodir koji obezbeđuje lako rukovanje i jednostavnu navigaciju. U meni se ulazi pritiskom na senzorski taster smešten u donjem desnom uglu pored samog ekrana, a onda su vanm na raspolaganju velike ikone preko kojih zadajete potrebne komande. Takođe, početni ekran možete prilagoditi tako da odgovara vašim željenim opcijama ili možete upotrebiti svoje fotografije kao pozadinu.

 

Sam ekran donosi dijagonalu od 2.5-inča (6.2 cm) sliku prikazuje u približno 230.000 tačaka i veoma je pregledan uz svetao i oštar prikaz. Preko ekrana je prevučen antirefleksni sloj koji obezbeđuje jasno fotografisanje i reprodukciju snimljenog sadržaja.

 

Stavka sa kojom ovaj minijaturni model pravi jasnu razliku u odnosu na kamere implementirane u pametne telefone, svakako je NIKKOR objektiv (29-78 mm) smešten na prednjoj strani tela aparata. Objektiv donosi 3x optički zum, te omogućuje pravljenje kvalitetnih fotografija i video zapisa u različitim uslovima - u pokretu, kao i prilikom snimanja grupnih fotografija, portreta i dr.

 

 

 

Performanse

 

U malenom telu aparata smestio se CCD senzor slike, sa rezolucijom od 10,1 megapiksela. Veličina senzora je 1/2,9 inča, što je manje nego na većini aktuelnih fotoaparata, te realno gledano i sam kvalitet fotografije ne može da parira naprednim modelima u ovom segmentu, ali je on svakako bolji od onih koje pružaju smartphone kamere.

 

Implementiran je i Nikonov napredni sistem za obradu slike EXPEED C2, koji optimizuje sve tehnologije fotoaparata za brz odziv, izvanredne performanse i maksimalan kvalitet slike. Takođe, prisutna je i funkcija protiv zamućenja, pomoću koje se smanjenje zamućenja pri pokretu, odnosno smanjuje efekat podrhtavanja fotoaparata kako bi se kompenzovalo pomeranje fotoaparata i objekta. Visoka ISO osetljivost na osvetljenje koja se kreće od ISO 80 do ISO 1600, smanjuje rizik od dobijanja zamućenih slika usled snimanja subjekata koji se brzo kreću ili prilikom slabog osvetljenja.

 

Zbog malih dimenzija nije ostavljena mogućnost proširenja skladišnog prostora preko memorijskih kartica, ali na raspolaganju stoji 7.3GB interne memorije, što je sasvim dovoljan kapacitet za komotno funkcionisanje. Slike brzo i jednostavno možete prebaciti na računar ili neki drugi uređaj preko USB interfejsa, koji pored standardnog priključenja na strujnu mrežu, može i na ovaj način da omogući punjenje baterije.

 

Kao što se od ovakvog modela i može očekivati prisutan je veliki stepen automatizacije postavki, te nemate na raspolaganju mnogo opcija za podešavanja funkcija, izuzev rezolucije fotografije, kompenzacije ekspozicije, rada blica ili tajmera. Sa druge strane velikom broju korisnika će to upravo i odgovarati, te mogu koristiti neku od 6 predefinisanih scena koje aparat automatski bira u zavisnosti od kadra.

 

Na kraju spomenimo i opciju snimanja video klipova koji su veoma kvalitetni, te pružaju mogućnost zapisa u HD standardu sa 720p rezolucijom. Samso snimanje se obavlja veoma lako, potrebno je samo da jednostavno dodirnete ekran u režimu filma da biste pokrenuli željeno snimanje.

 

 

 

Zaključak

 

Nikon je za razliku od velikog broja ozbiljnih aparata iz svoje ponude, koji donose vrhunske postavke i kvalitet fotografija, sa modelom S01 napravio jedan zabavan i krajnje praktičan aparat, koji omogućuje da uvek na dohvat ruke imate kvalitetno rešenje pomoću koga ćete moći da zabeležite trenutke koje želite. Izuzetno male dimenzije i jednostavna upotreba su glavne karakteristike ovog modela, ali ne treba zaboraviti ni prateće stavke koje obezbeđuju da ovaj mališan pravi fotografije i video zapise veoma solidnog kvaliteta.

 


Proizvođač Nikon
Model Coolpix S01
Senzor slike CCD senzor 1/2.9 in.
Efektivni pikseli 10,1 miliona
Objektiv NIKKOR objektiv, 3x optički zum
Ekran 2.5-inča osetljiv na dodir, približno 230.000 tačaka
ISO osetljivost ISO 80-1600
Autofokus AF sa detekcijom kontrasta
I/O interfejs USB
Memorija interna oko 7.3GB
Proširenje nema
Dimenzije 77,0 x 51,2 x 17,2 mm
Težina 96 g
Cena 16.990,00 Din
Kontakt www.refot.com

 

Autor: Predrag Simić