KATEGORIJE

Epson Stylus SX620FW & Photo PX720WD

Napisao 5, 2011-06-21 03:16:14 u Opis - dugi

Poslednjih meseci nismo baš imali često priliku da govorimo o inkjet multifunkcijskim uređajima, ne zato što ih na tržištu nema, već zato što smo o većini modela već ispričali sve što je bilo značajno. To jasno pokazuje da smena generacija kod mlaznih MF mašina nije više tako učestala, pa se novi modeli lansiraju tek na godišnjem, a ne retko i na dvogodišnjem nivou. Kompanija Epson spada među proizvođače koji dosta drže do redovnog obnavljanja kompletnih linija, pa je tako nedavno lansirano nekoliko veoma zanimljivih Stylus mašina za zahtevnije korisnike. Mi smo odabrali dva sjajna rešenja, koja svoje zadatke odrađuju gotovo savršeno.

 

 

Epson Stylus SX620FW

 

Ovo je ultra moderna inkjet kancelarijska mašina (može da štampa i fotografije kad zagusti) koja spaja četri sjajne funkcije: štampanje, kopiranje, skeniranje i faksiranje. Izgledom dosta liči na svog prethodnika, ali je sada sam oblik više kockastog tipa, sa minimalno zaobljenim ivicama. Kao pravi kancelarijski model na gornjoj strani poseduje jednostavno odrađen ADF, koji u konkretnom slučaju može da primi do 50-tak stranica A4 formata, te omogućuje jednostavno skeniranje, kopiranje ili slanje faksa u slučaju kada treba da se operiše sa više stranica u nizu.

 

 

Zanimljivo je da ugrađeni skener donosi veću rezoluciju nego što očekujemo kod “sve-u –jednom uređaja“, te sada možete dobiti kopije u rezoluciji od sjajnih 2400 dpi. Materijallizacija kopija i skenova se obavlja poprilično brzo, a možete ih i sačuvati na nekom flešiću ili memorijskoj kartici za šta je potrebno da samo da ih inicirate u PictBridge ili USB port, čak i u situacijama kada uređaj nije direktno vezan za PC.

 

Stylus SX620FW dakle ima zaista veoma dobar izbor opcija za povezivanje, kao i mogućnost samostalnog rada bez računara. Tako recimo poseduje čitače kartica ali i veliku kontolnu tablu sa LCD displejom, preko koje se upravlja svim funkcijama uređaja, a na samom ekranu možete videti preview slika ili dokumenata koje želite da štampate. Za sinhronizaciju između operacija zadužen je posebno dizajniran čip, koji je Epson razvio u sopstvenoj režiji, tako da u procesu kopiranja nema nikakvih zadrški, što isto važi i za brzo skeniranje i paralelno kopiranje ili faksiranje.

 

Stylus SX620FW je izuzetno brz MF uređaj koji je u stanju da u okviru 60 sekundi odštampa do 38 mono ili kolor stranica. Na osnovu toga jasno možemo zaključiti da se bez problema može nositi sa moćnim laserima i biznis inkjet printerima. Kao i svi ostali štampači i MF mašine ove kompanije, tako i testirani model za formiranje otiska koristi Micro Piezo tehnologiju zahvaljujući kojoj je moguće postići minimalnu veličinu kapljice (u ovom slučaju 2pl) potpuno pravilnog oblika, a samim tim i dostići neverovatno visoke rezolucije štampe (5760x1440 piksela). Inače Stylus SX620FW koristi 4 odvojena patrona standardnog kapaciteta (L tip), ali može koristiti i kertridže veće zapremine čime se značajno može uštedeti.

 

 

Pored direktne interakcije sa računarima preko USB 2.0 veze testirani multifunkcionalac nudi i potpuno bežičnu komunikaciju – to znači da ima ugrađen WiFi adapter koji funkcioniše po svim aktuelnim standardima, tako da bez problema možete štampati kako sa laptop mašina, tako i sa pametnih mobilnih telefona. Kompatibilnost sa svim aktuelnim Mac i Win platformama se podrazumeva. Cenovno gledano Stylus SX620FW je veoma dobro pozicioniran, tako da smo sigurni da će imati finu prođu na tržištu.

 

 

Epson Stylus Photo PX720WD

 

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja često štampa fotografije onda za vas možemo preporučiti Stylus Photo PX720WD kao idealno rešenje. Opremljen sa Epson Claria Hi-Definition Photographic kertridžima u stanju je da formira neverovatno detaljnu i visokokvalitetnu fotografiju do A4 formata. Kao i prethodno opisan MF potpuno je svedenog oblika, međutim ipak je nešto drugačije koncepcije. Ne poseduje ADF, kao ni Fax blok, ali zato koristi 6 odvojenih patrona  i operiše veličinom kapljice od svega 1.5 pikolitar, što u realnom radu obećava neverovatnu detaljnost fotografija i sjajnu reprodukciju boja.

 

 

Maksimalna rezolucija koju postiže je 5760x1440 piksela, a što je još interesantnije istu možete inicirati direktno sa same mašine bez bilo kakve potrebe da je povezujete sa računarom i čačkate po drajverima. To sve, naravno ne bi bilo moguće da Epson nije razvio vrhunski prateći softver, kao i veoma funkcionalnu kontrolnu tablu sa velikim ekranom na sebi. Kako bi sve bilo još lakše, i ovde su implementirani čitači kartica, kao i PictBridge port za direktnu komunikaciju sa digitalnim aparatima i kamerama.

 

Brzina štampanja i kopiranja je jedana od najjačih strana ovog multifunkcionalca (40 mono/kolor otisaka, foto otisak 10x15 cm se formira za svega 10-tak sekundi), dok je prolazno vreme skenera osrednje. U suštini sve to zavisi od inicirane rezolucije, a vremena koja smo naveli vezana su za Draft mod. Stylus Photo PX720WD je multifunkcionalac zamišljen da ponudi i direktnu (USB 2.0 veza) i bežičnu (WiFi adapter) komunikaciju sa ostalim uređajima, tako da sa njim u radu očekujte dostizanje maksimalnog komfora. Mrežni priključak je takođe prisutan, a pravo iznenađenje za nas je bila Duplex opcija (zato se sufiks D nalazi u nazivu modela), koja se retko sreće kod foto modela. Da stvar bude u potpunosti zaokružene, cena je za ono što nudi sasvim razumna, što znači da PX720WD ima velike šanse da se odlično kotira kod foto entuzijasta i uopšte kod svih korisnika koji se bave fotografijom.

 

 


Proizvođač Epson Epson
Model Stylus SX620FW Stylus Photo PX720WD
Tip uređaja Multifunkcijski kolor inkjet Multifunkcijski kolor inkjet
Funkcije 4-u-1 (štampač, skener, kopir, fax) 3-u-1 (štampač, skener, kopir)
Sistem štampe Epson DURABrite Ultra ink Epson Claria Hi-Definition Photographic Ink
Glava štampača Epson Micro Piezo Epson Micro Piezo
Brzina štampe 38ppm (mono) / 38ppm (kolor) 40ppm (mono) / 40ppm (kolor)
Rezolucija štampe do 5760x1440dpi (korišćenjem RPM) do 5760x1440dpi (korišćenjem RPM)
Skener A4 Flatbed colour image scanner A4 Flatbed colour image scanner
Tip senzora CIS senzor CIS senzor
Rezolucija skeniranja 2.400dpi x 2.400dpi 4.800dpi x 2.400dpi
Fax 33.6 kbps nema
Displej 6.3 cm kolor LCD,
smart-navigation touch-panel
6.3 cm kolor LCD
Dodatne funkcije Čitač kartica,
ADF (Automatic Document Feeder)
Čitač kartica, Duplex štampa,
štampa na optičkim medijima
Podržane tehnologije PictBridge PictBridge
Povezivanje USB 2.0, Wi-Fi 802.11b/g/n,
Fast Ethernet LAN 10/100Mbps
USB 2.0, Wi-Fi 802.11b/g/n,
Fast Ethernet LAN 10/100Mbps
Dimenzije 446mm x 360mm x 221mm 446mm x 458mm x 150mm
Masa 7.6kg 9.6kg
Garancija 12 meseci 12 meseci
Cena 19.607,00 din 20.175,00 din
Kontakt www.ewe.rs www.ewe.rs

 

Autor: Dejan Stojanović