KATEGORIJE

Brother MFC-5895CW

Napisao 5, 2011-04-20 04:46:31 u Opis - dugi

Kompanija Brother, jedan od najvećih proizvođača u segmentu štampe, nije nam toliko poznata po InkJet printerima, međutim da ovaj brend ima šta da pokaže i na tom polju, dokazuje atraktivni model pod nazivom MFC-5895CW. U pitanju je multifunkcionalni uređaj namenjen SOHO segmentu korisnika, što znači da će se sjajno uklopiti kako u kućnom okruženju tako i u kancelarijskim uslovima. Uz uobičajene funkcije koje dolaze sa MFP-ovima, MFC-5895CW poseduje i fax, te sa opcijama kolorne i mono štampe, skeniranja i kopiranja, dobija se jedan potpuno opremljen model.

 

 

Atraktivan izgled i moćne performanse

 

Vizuelno gledano nema dileme da je u pitanju jedan moderno koncipiran proizvod, izrađen od kvalitetne crne plastike, koji korisniku pored osnovnih funkcija koje smo već naveli, donosi i sjajne opcije za povezivanje, preuzimanje i editovanje dokumenata itd. Važno je reći da je u pitanju model koji podržava štampu u A3 formatu, što je rešenje koje ne srećemo tako često, a pojedinim korisnicima ovaj podatak može biti dragocen. Ostale funkcije su ograničene na A4 veličinu papira, što je možda šteta, ali da se drugačije postupilo očigledno bi dobili daleko skuplji proizvod, pa to svakako ne možemo uzeti kao manu.

 

Kontrolni panel je prepun tastera i kontrola, što možda na prvi pogled izgleda pretrpano, ali uzevši u obzir sve implementirane funkcije sasvim je i očekivano. Gledajući sa leve strane ka desnoj, prvo zatičemo blok namenjen fax operacijama sa numeričkim tasterima namenjenim biranju telefonskog broja, centralni deo zauzimaju LCD ekran i tasteri za pozivanje osnovnih funkcija, dok su na desnoj strani smešteni tasteri namenjeni sistemskim komandama (Start, Stop/Exit, Power Save). Pomenuti LCD ekran je zanimljiv jer je u pitanju kolor varijanta dijagonale 3.3-inča, koja omogućuje preview dokumenata ili fotografija koje želite da štampate ili šaljete faksom.

 

 

 

Manipulacija dokumentima

 

Materijal sa kojim želite da manipulišete (dokumenti, fotografije i sl.) mogu se preuzimati direktno sa računara sa koga možete recimo zadavati naredbe za štampu, ali i sa nekog od medija kao što su memorijske kartice (poseduje čitač kartica i PictureBridge opciju), a prisutan je i USB ulaz za štampu sa USB fleševa i sličnih uređaja. Pored uobičajenog USB 2.0 interfejsa, na raspolaganju su i LAN ali i WiFi opcije, što omogućuje jednostavno povezivanje na lokalnu mrežu.

 

Kvalitet štampe je neočekivano dobar zahvaljujući veličini kapljice mastila od svega 1.5 pikolitara, te uz rezoluciju od 6000x1200 dpi sa 4-bojnim sistemom kertridža, dobijaju se veoma dobri otisci bilo da je u pitanju fotografija ili klasičan dokument. Brzina je takođe na zavidnom nivou, čak za ovaj tip uređaja i više nego korektna i u praksi ne odstupa mnogo od deklarisanih vrednosti od 28 stranica u minuti za kolornu, odnosno 35 stranica za crno-belu štampu.

 

Što se tiče bloka za skeniranje i kopiranje, on se logično nalazi na gornjem delu uređaja, sa ugrađenim ADF-om, koji može da primi do 50 dokumenata. Skeniranje se obavlja 48-bitnom CIS tehnologijom u optičkoj rezoluciji od 1200x2400 piksela, dok se interpolacijom izvlači kvalitet u vrednostima 19200x19200 dpi.

 

MFC-5895CW inače poseduje i zanimljivu opciju zaštite dokumenata, zadavanjem šifre, te se takvom dokumentu može pristupiti unošenjem pina na tastaturi, što kao opcija može biti vrlo korisno u kancelarijskim uslovima, kada uređaju pristupa veći broj lica sa različitim ovlašćenjima. Takođe, prisutna je još jedna nesvakidašnja opcija koja se odnosi na mogućnost štampe i skeniranja zadavanjem komandi preko vašeg mobilnog uređaja – zahvaljujući bežičnoj kominikaciji i aplikaciji Brother iPrint&Scan podržani su Android i iOS sistemi, te uređaji bazirani na ovim platformama mogu poslužiti kao mobilne konzole za upravljanje dokumentima.

 

 

 

Zaključak

 

Brother MFC-5895CW je uređaj koji nas je svakako prijatno iznenadio, jer smo naviknuti na neke druge brendove koji uspešno egzistiraju na našem tržištu, ovom modelu pristupili sa daleko manjim očekivanjima nego što je on pokazao da može da pruži. Dakle, u pitanju je potpuno funkcionalan proizvod, koji nudi mnogobrojne opcije za koje bi vam inače trebalo više različitih rešenja. Sada uštedevši prostor, vreme ali i inicijalnu investiciju sve imate na jednom mestu i to u veoma dobrom kvalitetu!

 


Proizvođač Brother
Model MFC-5895CW
Funkcije Štampač, skener, kopir, fax
Tehnologija štampe Kolor Inkjet,  4-Cartridge Ink System
Podržani formati do A3 za štampu, do A4 za kopiranje/skeniranje
Brzina štampe 28ppm (kolor) / 35ppm (mono)
Rezolucija štampe do 6000x1200 dpi
Kapacitet ulazne fioke do 150 listova
Tehnologija skeniranja CIS 48-bit
Rezolucija skenera 1200x2400 dpi (optička), 19200x19200 ddpi (interpolacijom)
Kapacitet ADF-a do 50 listova
Displej Widescreen 3.3-inča, kolor LCD
Povezivanje USB 2.0, LAN, Wireless (802.11b/g)
Dodatno Mem. Čitač kartica, PictBridge, štampa sa mobilnih uređaja
Dimenzije 40.9 x 48.5 x 24.1 cm
Težina 10.62 kg
Cena 21.025,00 Din
Kontakt www.grappologroup.com