HP A3 štampači

Napisao 5, 2009-09-22 01:40:17 u Opis - dugi

HP je u svoj ponudi oduvek imao sjajne A3 inkjet štampače, koji su po svim svojim karakteristikama uvek prednjačili u odnosu na konkurenciju. Krajem prošle godine ovaj proizvođač je na svom sada već tradicionalnom LPF seminaru u Beogradu predstavio veći broj novih modela, od kojih smo mi imali priliku da se bolje upoznamo sa dva veoma moćna kancelarijska rešenja, namenjana štampi grafike i fotografija. Da li A3 printeri po kvalitetu i brzini štampe mogu da pariraju svojoj manjoj braći i koliko je uopšte isplativa digitalana štampa na njima? Na ova i mnoga druga pitanja pokušali smo da nađemo odgovor tokom testa odabranih mašina.

 

Officejet K7100

 

Prvi HP-ov A3 printer sa kojim smo imali priliku da se družimo nosi oznaku Officejet K7100 i po karakteristikama spada u srednju nižu klasu, namenjenu manje zahtevnim korisnicima, odnosno kancelarijama kojima je na prvom mestu bitna grafička, pa tek onda fotografska reprodukcija. Napravljen je od veoma kvalitetne plastike, kombinovanjem crnih i svetlo sivih elemenata, pa smo gotovo sigurni da će se savršeno uklopiti u bilo koje radno okruženje.

Printer je svojom većom površinom blago obrušen, zbog čega ne iziskuje neko posebno održavanje, osim povremenog uklanjanja prašine sa vidljivih delova, mada je naš savet da s vremena na vreme očistite i prenosni blok zbog postizanja optimalnih radnih rezultata. Vizuelno posmatrano Officejet K7100 je dosta sličan starijim HP-ovim Deskjet modelima, ali se od njih razlikuje po daleko većim gabaritima i ugrađenoj elektronici i mehanici.

 

Za Officejet K7100 je karakteristično da koristi dva Vivera kertridža i da za vremenski interval od jednog minuta može da odštampa do 8.5 stranica A3 formata (sa grafičkom podlogom). Kod fotografske reprodukcije (takođe na A3 medijima) je dosta sporiji, ali mu to ne možemo uzeti kao manu, pošto većina stonih štampača u ovoj kategoriji ne postiže neke spektakularne brzinske rezultate. Sa druge strane u pogledu kvaliteta štampe spada među bolja rešenja u svojoj klasi, pogotovo kada je reč o detaljnosti i reprodukciji boja. Na formiranim otiscima nismo uočili nikakve znakove deformacija, a Altona i SpancerLab testovi pokazuju dobru popunjenost karaktera mastilom.

 

HP Officejet K7100 je jedan od najtiših A3 štampača sa kojim smo imali priliku da se družimo poslednjih godina i gotovo smo sigurni da će osvojiti srce svakog ozbiljnog korisnika kome je potreban kvalitetan printer većeg formata. Njegova cena upotpunosti je opravdana mogućnostima koje nudi.

 

Officejet Pro K8600

 

Jedan od trenutno najboljih HP-ovih kancelarijskih A3 printera koji se našao na našem test stolu nosi oznaku Officejet Pro K8600 i prema specifikacijama cilja na zahtevnije radne grupe i potrošače, koji između ostalog traže i moćan foto-printer spreman da odgovori na jako kompleksne zadatke, kao što je štampa složenih grafikona i fotografija (otuda oznaka Pro u nazivu modela).

Dizajnerski, ovaj model se potpuno razlikuje od prethodno opisanog - zaobljenije ivice, veći gabariti i uazna fioka, nešto drugačije rešen izlazni blok i specifičam ink sistem (sa četiri odvojena Vivera patrona), čine Officejet Pro K8600 jednim od najlepših i najbržih A3 printera na tržištu. U stanju je da za jedan minut odštampa do 12.5 A3 stranica čistog teksta u Draft modu, što je rezultat koji do sada nismo postigli ni sa jednim inkjet A3 printerom. Kompleksniji dokumenti znaju značajno da uspore mašinu, ali sa druge strane ko kupuje jedno ovakvo A3 rešenje prvenstveno gleda da dobije na kvalitetu štampe. Kada smo već kod tog dela možemo da konstatujemo da je on podignut na jedan daleko viši nivo u odnosu na prethodnu generaciju, čemu su pored napredniijeg sistema štampe, dosta doprinela i nova mastila, koja između omogućavaju daleko dužu trajnost otiska (i do 110 godina). Reprodukcija boja je odlična, a detaljnost fantastična. Ni na jednom odštampanom test fotosu nismo uočili konvertovanje osnovnih boja u druge nijanse i to je onaj deo koji je kod nas odigrao presudnu ulogu da Officejet Pro K8600 preporučimo i onim najnaprednijim korisnicima.

 

HP je sa ovim modelima dokazao da A3 štampači mogu ponuditi isti, pa čak i za nijansu bolji kvalitet štampe u odnosu na A4 rešenja, što se isto može reći i za brzinu formiranja otiska. Pored toga cena po odštampanoj stranici je sve povoljnija, što može biti od presudnog značaja za njihovu još bolju prodaju na tržištu.

 


Proizvođač HP
Model Officejet K7100
Dimenzije 574.5x409.5x186.3 mm
Težina 10.2 kg
Brzina štampe (Draft - monokolor) 2510.5
Rezolucija štampe 4800x1200
Kapacitet ulazneizlazne fioke 150100
Preporučeni mesečni obim štampe (A4) 5000 otisaka
Cena bez PDV-a 270 Eur
Kontakt www.hp.rs


Proizvođač HP
Model Officejet Pro K8600
Dimenzije 609.6x420.1x223mm
Težina 12.3 kg
Brzina štampe (Draft - monokolor) 3512.5
Rezolucija štampe 4800x1200
Kapacitet ulazneizlazne fioke 250150
Preporučeni mesečni obim štampe (A4) 6250 otisaka
Cena bez PDV-a 358 Eur
Kontakt www.hp.rs

 

 

Autor: Nebojša Rašković