HP Deskjet 3050

Napisao 5, 2011-02-23 09:55:20 u Opis - dugi

Kućni multifunkcijski uređaji trenutno imaju najveću popularnost na tržištu i to iz dva razloga – prvi je vezan za integraciju više funkcija, a drugi za veoma povoljnu cenu koja u najvećem broju slučajeva ne prelazi više od 10 procenata u odnosu na klasične home printere. Inkjet rešenja i dalje su u fokusu zbog cenovnog ranga, ali primetna je i pojava jeftinih kućnih MF lasera. Kada je reč o malznim multifunkcionalcima HP je tu uvek bio ispred drugih naročito sa svojom Deskjet familijom modela, koja je odmah po ulasku u novu godinu osvežena sa nekoliko sjajnih mašina. Jedna od njih nosi oznaku Deskjet 3050.

 

 

Kompaktan dizajn

 

Deskjet 3050 predstavlja jednostavno koncipiran inkjet MF uređaj kod koga je akcenat stavljen na lakoću upravljanja i integraciju WiFi modula, koji mu omogućava interakciju sa svim gedžetima koji imaju bežičnu WiFi konekciju. Na taj način se skipuje potreba za PC-jem kao posrednikom, što u velikoj meri olakšava sam proces štampe.

 

Inače u pitanju je kompaktno dizajniran model, koji ostavlja utisak prilično elegantnog uređaja naročito ukoliko uzmemo u obzir cenovni rang u kome se nalazi. Teži nešto više od 3.5 kilograma, a dimenzije su mu 42.7cm x 40.6cm x 25cm sa otvorenim nastavkom, zbog čega korisnik neće imati problem da ga postavi na svoj sto za kompjuter, bilo koju radnu površinu ili policu.

Sama izrada je takođe prilično solidna za low cost klasu uređaja – kućište je napravljeno od crne plastike i relativno je jednostavno za održavanje, a to je ono što se i očekuje od MF mašine ovog tipa.

 

 

Funkcije

 

HP Deskjet 3050 objedinjuje tri osnovne funkcije (štampanje, skeniranje i kopiranje), a za produkciju otisaka koristi dva patrona – jedan crni i jedan tri-kolorni (CMYK). Prilagođen je i insertovanju kertridža velikog kapaciteta, čime se mogu dobiti daleko jeftiniji otisci, pogotovo kada je reč o tekstualnim dokumentima. Sam printer je preuzet od prethodnog HP-ovog modela, dok su skener i kopir blago unapređeni.

 

Kvalitet otiska koji se dobija prilikom štampe je prilično dobar, ali samo kada su u pitanju tekstualni i grafički dokumenti, dok se kod printa fotosa nije nešto posebno pokazao. Sken otisci su dobri, dok su kopije osrednjeg kvaliteta, ali ne zbog uređaja već zbog drajvera, pa ukoliko želite bolje rezultate moraćete malo da se poigrate sa njegovom logistikom. Brzinski nije neki šampion, ali sa druge strane nećete ni mnogo čekati na otiske, naročito one štampane iz Draft moda – tu je možda i jedan od najbržih u svojoj klasi.

 

 

Komande su jednostavne za upravljanje, a uređaj poseduje i mali LCD ekran koji prikazuje sve informacije u vezi sa trenutnom operacijom i osnovnim funkcijama. Pored WiFi konekcije na raspolaganju vam je i klasična USB 2.0 veza, a komande se izvršavaju jednim pritiskom na priložene tastere.

 

Deskjet 3050 podržava sve aktuelne operativne sisteme i dolazi sa standardnim HP-ovim skupom alata, mada vi po potrebi možete štampati i kopirati iz programa koji vama najviše odgovaraju. Cenovno gledano sjajno je pozicioniran i to mu je naravno veliki plus, jer je tako pristupačan širokom krugu korisnika, a nudi dobre radne karakteristike koje odgovaraju zahtevima u kućnom okruženju.

 


Proizvođač HP
Model DeskJet 3050
Tip uređaja Multifunkcionalni štampač
Funkcije Štampač, skener, kopir
Tehnologija štampe InkJet (HP Thermal Inkjet)
Brzina štampe crna do 20 ppm (Draft A4) / do 5.5 ppm (laser kvalitet)
Brzina štampe kolor do 16 ppm (Draft A4) / do 4 ppm (laser kvalitet)
Kvalitet štampe (crna) 600 dpi
Kvalitet štampe (kolor) 4800 x 1200 dpi
Broj kertridža 2 (1 black, 1 Tri-colour)
Tip skenera Flatbed
Rezolucija 1200 dpi
Površina skeniranja 216 x 297 mm
Rezolucija kopiranja 600 dpi
Interfejs 1x USB 2.0; 1x WiFi 802.11b/g/n
Dimenzije 427 x 406 x 249 mm
Težina 3.6 kg
Cena 6.600,00 Din
Kontakt www.hp.rs

 

Autor: Nebojša Rašković