KATEGORIJE

PRIKAZI

BenQ MH535

BenQ MH535

Iako su multimedijalni projektori suštinski proslavili kompaniju BenQ, ovaj proizvođač u poslednje vreme najveći akcenat stavlja na vrhunske poslovne (biznis) modele koji su već duži niz godina dostupni i domaćim kupcima. Među njime se nalazi i model MH535 za koji proizvođač tvrdi da je jedan od najboljih u klasi i po pitanju kvaliteta slike...

Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

Kada se uzme u obzir da pripada budžetskoj  cenovnoj kategoriji, slobodno se može reći da Nokia 5.1 Plus impresionira svojim kvalitetom i radnim performansama...

Oukitel U18

Oukitel U18

Elegantni Oukitel U18 pripada klasi cenovno pristupačnih pametnih telefona, ali sa specifikacijama dovoljnim da zadovolje čak i one zahtevnije korisnike...

AKTUELNO

 

Vesti

Nokia Booklet 3G spreman za tržište

Napisao prota, 2009-09-13 23:58:40 u Najave

Predstavnici najvećeg proizvođača mobilnih telefona, finske kompanije Nokia, krajem prošlog meseca su uzburkali javnost predstavivši svoj Internet računar pod nazivom Booklet 3G. U prvom trenutku, nije objavljena specifikacija ovog modela, već se samo znalo da je sposoban da se poveže sa brzim mrežama mobilne telefonije, ima podršku za Wi-Fi povezivanje sa Internetom i GPS prijemnik, te da je baziran na Intelovom Atom procesoru.

Posle manifestacije Nokia World 2009 održane početkom meseca u Štutgartu (Nemačka), poznato je i više podataka o tome kako je Nokia zamislila da nastupi sa svojim prvim netbook računarom. Osnovu sistema čini Intelov štedljivi procesor Atom Z530, radne frekvencije 1.6 GHz, 1 GB sistemske memorije i čvrsti disk kapaciteta 120 GB. Ekran dijagonale 10 inča ima rezoluciju od 1280 x 720 piksela, a pomoću prisutnog HDMI priključka sliku je moguće prikazivati i na većim ekranima. Računar je težak oko 1.25 kilograma, a debljina mu neznatno prelazi 2 centimetra. Prema najavi proizvođača, baterija će moći da obezbedi 12 sati neprekidnog rada.

 

Pristup Internetu omogućen je korišćenjem standarda za paketni pristup velike brzine (High Speed Packet Access, HSPA) ili preko standardne WiFi bežične mreže po protokolu 802.11n. Isporučivaće se i verzije računara bez HSPA modema.

Nokia Booklet 3G će se isporučivati sa operativnim sistemom Microsoft Windows 7, a projektovana cena bez poreza bi trebala da bude oko 815 USD. Predstavnici kompanije očekuju da će u prodaji ova cena biti i niža kao rezultat popusta i subvencija, koji bi mogli da se obezbede kroz uhodane kanale za distribuciju mobilnih telefona i lokalnih mrežnih operatera, preko kojih će ići distribucija ovog uređaja, što ipak mora da se dokaže i u praksi.

Početkom oktobra očekuje se pojava Booklet 3G na tržištu širom sveta, a kako će lider na polju mobilne telefonije uspeti da se snađe u prodaji Internet računara ostaje da se vidi. Čini se da ovaj model ne donosi ništa što već u ovom segmentu tržišta nije viđeno i to po prilično visokoj ceni u odnosu na konkurenciju, pa je možda najveći adut u ovom trenutku samo ime proizvođača, koje ima veliki broj poklonika i fanova.