KATEGORIJE

PRIKAZI

BenQ MH535

BenQ MH535

Iako su multimedijalni projektori suštinski proslavili kompaniju BenQ, ovaj proizvođač u poslednje vreme najveći akcenat stavlja na vrhunske poslovne (biznis) modele koji su već duži niz godina dostupni i domaćim kupcima. Među njime se nalazi i model MH535 za koji proizvođač tvrdi da je jedan od najboljih u klasi i po pitanju kvaliteta slike...

Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

Kada se uzme u obzir da pripada budžetskoj  cenovnoj kategoriji, slobodno se može reći da Nokia 5.1 Plus impresionira svojim kvalitetom i radnim performansama...

Oukitel U18

Oukitel U18

Elegantni Oukitel U18 pripada klasi cenovno pristupačnih pametnih telefona, ali sa specifikacijama dovoljnim da zadovolje čak i one zahtevnije korisnike...

AKTUELNO

 

Vesti

Intel predstavio nove Core™ i7, Xeon® 3400 i prve Core™ i5 procesore

Napisao prota, 2009-09-11 12:26:15 u Novosti

Kompanija Intel Corporation predstavila je nekoliko desktop i server procesora visokih performansi, donoseći novi nivo integracije i inteligencije kompjuterima. Nova serija Intel Core™ i5 procesora, dva nova Intel Core™ i7 procesora i serija Intel® Xeon 3400 procesora predstavljaju Intelovu najnoviju Nehalem mikroarhitekturu namenjenu mainstream desktop tržištima i tržištima manje zahtevnih servera.

 

Novi Intel® Core™  procesori namenjeni korisnicima

 

Kodno nazvani “Lynnfield,” ovi novi čipovi su zasnovani na Intel Nehalem mikroaritekturi i dizajnirani su za korisnike kojima su neophodne najviše performanse za digitalne medije, produktivnost, igranje igrica i druge zahtevne aplikacije. Ovi procesori, zajedno sa novim Intel P55 express čipsetom, mogu se naći u prodaji od prve polovine septembra.

 

Svi procesori ne sadrže olovo i halogene elemente1 i poseduju  Intel® exclusive Turbo Boost tehnologiju. Vrhunski Core i7 procesori takođe podržavaju Intel® Hyper-Threading tehnologiju. U kombinaciji, ove karakteristike daju korisnicima apsolutno “inteligentne” performanse kada je to neophodno i optimalnu energetsku efikasnost kada kompjuter nije preopterećen.

 

Kompjuteri su upravo postali manji

 

Novi čipset donosi najrevolucionarnije promene u  dizajnu još od pojave PCI magistrale početkom 1990-tih i stvara put za Intelove buduće platforme koje će biti predstavljene 2010. godine. Intel® P55 Express čipset će biti osnovna komponenta matičnih ploča širom sveta, donoseći nove nivoe performansi i skalabilnosti za sve, od običnih kupaca do tehničkih lica.

 

Novi Core i7 i i5 procesori su prvi Intel procesori koji integrišu i 16-linijski PCI Express 2 grafički port i dvokanalni memorijski kontroler, omogućavajući da sve ulazno/izlazne i upravljačke funkcije budu omogućene samo jednim čipom Intel P55 Express Chipset-om. Prethodni Intel čipsetovi su zahtevali dva zasebna čipa. Novi Direct Media Interface (DMI) omogućava vezu između procesora i čipseta. Čipset podržava 8 PCI Express 2.0 x1 portove (2.5GT/s) za  fleksibilnu podršku. Dual grafičke kartice su podržane u “2x8” konfiguraciji. Čipset takođe podržava 6 SATA 3 Gb/s portove sa Intel® Matrix Storage tehnologijom koja obezbeđuje RAID nivoe 0/1/5/10. Do14 USB 2.0 portova podržano je od strane integrisanog USB 2.0 Rate Matching Hub-a, zajedno sa Intel® High Definition Audio opcijom za najbolji digitalni zvuk. Novi procesori su prvi procesori podržani novim Land Grid Array (LGA) 1156 podnožjem.

Bolji serveri

 

Male kompanije sa 24/7 potrebama sada imaju više razloga nego ikad da kupe namenski server sa novim Intel Xeon procesorima i Intel® 3400 i 3420 čipsetovima. Ovi novi proizvodi poboljšavaju rad malih kompanija tako što obavljaju email, file, print i Web zadatke efikasnije. Oni takođe poboljšavaju obrazovanje omogućavajući razmenu podataka između učionica i čineći školske administrativne usluge produktivnijim.

 

Serveri zasnovani na Xeon 3400 procesorima obezbeđuju više sigurnosti  od desktop sistema, uz pomoć izdvojenih osobina poput ECC (Error Correcting Code) memorije i RAID 0/1/5/10 za serverske operativne sisteme. Oni su dizajnirani da pruže pomoć malim kompanijama da se razvijaju omogućavajući za 64 odsto2 više prodajnih transakcija i za 56 odsto brže vreme odaziva. Ova poboljšanja su omogućena Intel Nehalem mikroarhitekturom i  četvorostrukim poboljšanjem memorijskog kapaciteta (32 GB).

 

Intel® Turbo Boost tehnologija i Intel® Hyper-Threading tehnologija pružaju mogućnost ovim serverima da automatski usvoje njihove performanse i koriste ih za jedinstvene poslovne potrebe i zadatke. Procesori predstavljeni danas takođe obuhvataju Intel® Xeon® L3426, varijantu niže potrošnje koja za 188 odsto poboljšava energetsku efikasnost po dolaru u odnosu na prethodnu generaciju Intel® Xeon® X3380, i omogućava inovativne serverske dimenzije.