KATEGORIJE

PRIKAZI

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

AKTUELNO

 

Vesti

AMD EPYC procesori pokreću najbrži superkompjuter u Evropi

Napisao marko, 2020-03-06 09:10:15 u Novosti

Univerzitet u Štutgartu je najeminentnija evropska akademska institucija, kada je reč o HPC (High Performance Computing) računarstvu. Takođe, u pitanju je centralna institucija kada su u pitanju strateški nemački planovi za uključivanje u najveću superkompjutersku trku četvrte industrijske revolucije!

 

Instrumentalni deo ove stragije je najnoviji superkompjuter koji je pušten u rad, a čije su performanse fantastičnih 26 petaflopsa (26 triliona operacijau sekundi). “Hawk”, kako glasi naziv ovog moćnog superkompjutera je baziran na najnovijoj, drugoj, generaciji AMD EPYC procesora kodnog imena “Rim”. AMD EPYC 7742 raspolaže sa 64 brza “Zen2” jezgra i sposoban je da paralelno procesira 128 računskih niti pri frekvenciji od 2.25GHz.

 

 

 

 

“Hawk” je zasnovan na specijalnoj varijanti “Apollo” superkompjuterske platforme kompanije Hewlett Packard Enterprise i čini ga ukupno 5,632 serverska čvora, međusobno povezna putem InfiniBand HDR200 interfejsa.


U tih 5,632 serverska čvora smešteno je ukupno 11,264 AMD EPYC procesora odnosno čak 720,896 “Zen2” čipleta. Zahvaljujući AMD-ovoj liderskoj “Zen2” arhitekturi i 7 nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji kompanije TSMC, bilo je moguće napraviti najmoćniji evropski superkompjuter za svega 38 miliona EUR. Kompletnu specifikaciju samog “Hawk” superkompjutera je moguće pogledati na zvaničnom portalu univerzitetskog centra za super-računarstvo.

 

Ono što je specifično za “Hawk” u odnosu na neke druge svetske superkompjuterske instalacije, jeste da će 10% njegovog raspoloživog vremena, biti stavljeno na raspolaganje kompanijama Federalne Republike Baden-Vurtemberg. Trenutno 40 srednje-velikih preduzeća koristi ovu pogodnost, te ne čudi spremnost republičke administracije da plati polovinu cene koštanja superkompjutera.

 

Jasno je da sve instance, kako na republičkom, tako i na saveznom nivou, kako u akademskim krugovima, tako i u privrednim, razumeju značaj ulaganja u razvoj super-kompjuterske infrastrukture. Uzimajući u obzir poslovičnu nemačku preciznost, ekonomčnost i transparentnost, odabir AMD EPYC baziranog superkompjutera je jasan dokaz da AMD-ovi procesori pružaju najbolje performanse, sigurnost i pouzdanost za uloženi novac.