KATEGORIJE

PRIKAZI

BenQ MH535

BenQ MH535

Iako su multimedijalni projektori suštinski proslavili kompaniju BenQ, ovaj proizvođač u poslednje vreme najveći akcenat stavlja na vrhunske poslovne (biznis) modele koji su već duži niz godina dostupni i domaćim kupcima. Među njime se nalazi i model MH535 za koji proizvođač tvrdi da je jedan od najboljih u klasi i po pitanju kvaliteta slike...

Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

Kada se uzme u obzir da pripada budžetskoj  cenovnoj kategoriji, slobodno se može reći da Nokia 5.1 Plus impresionira svojim kvalitetom i radnim performansama...

Oukitel U18

Oukitel U18

Elegantni Oukitel U18 pripada klasi cenovno pristupačnih pametnih telefona, ali sa specifikacijama dovoljnim da zadovolje čak i one zahtevnije korisnike...

AKTUELNO

 

Vesti

AMD Ryzen slavi rođendan

Napisao marko, 2018-03-01 16:37:29 u Novosti

U prethodnih dvanaest meseci, AMD je lansirao više od dvadeset modela Ryzen procesora kroz sve segmente PC tržišta, isporučujući performanse i mogućnosti koje su redefinisale konstalaciju snaga i ustaljene norme tržišta.

 

Sve je počelo na današnji dan 2017. sa prvim desktop modelima Ryzen 7 procesora, potom su usledili mainstream Ryzen 5 i Ryaen 3 modeli, da bi posle njih došao premoćni Threadripper, kojeg su pratili Ryzen PRO, Ryzen Mobile i konačni Ryzen APU modeli.

 

 

AMD je ponosnan na činjenicu da je Ryzen rezultat višegodišnjeg rada AMD-ovih najbrilijantnijih inženjera, pod vođstvom CEO dr. Lise Su. Ryzen je postigao preko 50% IPC ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju procesorskih  modela. Kompletna IT industrija je primetila, a direktna posledica je bilo povećanje globalnog tržišnog učešća kompanije i najuspešnija godina u finasijskom smislu u skorijoj prošlosti AMD-a.

 

U najkraćim crtama, ovo je „tajmlajn“ prethodnih dvanaest meseci, koje je obeležio AMD Ryzen procesor:

-     Mart: Lansiranje Ryzen 7 desktop procesora i povratak inovacija i uzbuđenja u IT industriju

-     April: Lansiranje Ryzen 5 desktop procesora i totalno redefinisanje decenijskog poretka performansi i cena u mainstram tržišnom segmentu.

-     Jun: Najava Ryzen PRO desktop familije dizajnirane za novo, procesorski intenzivno radno okruženje poslovnih korisnika i javnog sektora.

-     Jul: Kompletiranje Ryzen desktop familije uz lansiranje najpristupačnijih Ryzen 3 modela

-     Avgust: Lansiranje moćnog Threadripper procesora, koji nakon više od jedne decenije, ponovo osvaja krunu „najbrži desktop procesor na svetu“, za AMD.

-     Oktobar: Predstavljanje prvih Ryzen Mobile procesora sa integriasnom Radeon Vega grafikom unutar ultra tankih prenosnika iz kompanija Acer, HP i Lenovo.

-     Februar 2018: Lansiranje Ryzen desktop APU-ova koji kombinuju visoke performanse i efikasnost dve najveće AMD-ove arhitekture ikada – procesorske „Zen“ i grafičke „Vega“.

 

Februar nije kraj. AMD ne usporava! Postavljen je izuzetno jak i dugoročan plan, koji je postavljen za mesece i godine koji dolaze. Taj plan se zasniva na temeljima koji su čvrsto armirani snagom i fleksibilnošću „Zen“ arhitekture.

 

Kao što je najavljeno, početkom godine, na CES sajmu, druga generacija Ryzen procesora, proizvedenih u 12nm tehnologiji i baziranih na „Zen+“ arhitekturi, stiže već idućeg meseca. Ryzen PRO Mobile, dizajniran za tržišni segment komercijalnih prenosnika, dolazi već u sledećem kvartalu. Druga generacija Threadripper procesora je planirana za drugu polovinu ove godine.