KATEGORIJE

PRIKAZI

BenQ MH535

BenQ MH535

Iako su multimedijalni projektori suštinski proslavili kompaniju BenQ, ovaj proizvođač u poslednje vreme najveći akcenat stavlja na vrhunske poslovne (biznis) modele koji su već duži niz godina dostupni i domaćim kupcima. Među njime se nalazi i model MH535 za koji proizvođač tvrdi da je jedan od najboljih u klasi i po pitanju kvaliteta slike...

Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

Kada se uzme u obzir da pripada budžetskoj  cenovnoj kategoriji, slobodno se može reći da Nokia 5.1 Plus impresionira svojim kvalitetom i radnim performansama...

Oukitel U18

Oukitel U18

Elegantni Oukitel U18 pripada klasi cenovno pristupačnih pametnih telefona, ali sa specifikacijama dovoljnim da zadovolje čak i one zahtevnije korisnike...

AKTUELNO

 

Vesti

Digitalno nasleđe na DIDS2018

Napisao prota, 2018-02-25 16:56:07 u Novosti

Identitet jednog naroda se na Internetu predstavlja, čuva i promoviše kroz digitalizovanu baštinu koja je uvek dostupna i pretraživa kada je – onlajn. Kako se to radi u Srbiji i regionu saznaće posetioci Konferencije DIDS 2018, koju organizuje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) 6. i 7. marta 2018. u Hotelu “Metropol Palace” u Beogradu.


Tema drugog bloka DIDS-a je digitalizacija u nauci i kulturi, u okviru koje će biti predstavljene dobre inicijative, istraživanja i aktivnosti u Srbiji, dragocene i vredne pažnje i u širim, evropskim okvirima. Kroz panel diskusiju nazvanu „Digitalno nasleđe“, svoje domaće i strane goste vodi moderato dr rka Tamara Vučenović, urednica Obrazovne redakcije Radio Beograda 2.

 

 

Gost iz Slovenije Matjaž Filo, rukovodilac Sektora za IT na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani, održaće uvodno predavanje na temu „Digitalizacija u Sloveniji i upotreba klauda“: o projektima i područjima digitalizacije u kulturi i obrazovanju na kojima rade u nacionalnim institucijama, kao i o planovima izgradnje klauda za javnu upotrebu.

 

Dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, govoriće o digitalnoj transformaciji poslovanja i njenim specifičnostima u oblasti kulture i nauke i o digitalizaciji baštine, koja se ne svodi samo na puko skeniranje arhivske građe, kako se to obično misli. Takođe, biće reči i o značaju menadžmenta u procesima digitalizacije odnosno o tome ko su „prevodioci“ sa jezika kulture i nauke na jezik programera i IT stručnjaka.

 

Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica, diskutovaće o dostupnosti naučne opreme na daljinu zahvaljujući Internetu (daljinski upravljivi teleskopi, laboratorije…), kao i značaju onlajn dostupnosti digitalizovanih izdanja časopisa i drugog akumuliranog naučnog znanja za unapređivanje obrazovanja.

 

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Svi zainteresovani mogu da se registruju preko sajta na adresama dids.rsдидс.срб, ako požure.