KATEGORIJE

PRIKAZI

Apple iPad Pro 2017

Apple iPad Pro 2017

Još bolji ekran i snažniji procesor čine da novi iPad Pro tablet računari ponude performanse kakve ni jedan mobilni uređaj ne može da vam pruži u ovom trenutku...

Apple AirPods slušalice

Apple AirPods slušalice

Savršene bežične slušalice za Apple uređaje dolaze u vidu modela koji predstavlja idealan spoj jednostavnosti i naprednih tehnologija kao nikada do sada…

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Savršen fitness tracker koji spaja moderan dizajn, kvalitetnu izradu i dobru ergonomiju za udobno nošenje, sa sveobuhvatnim prikupljanjem informacija o vašim celodnevnim aktivnostima koje će vam uvek biti na dohvat ruke!

AKTUELNO

 

Vesti

Holistički pristup u zaštiti enterprise okruženja

Napisao prota, 2017-09-03 22:27:01 u Novosti

Zaštita mreže danas predstavlja veoma važno pitanje, s obzirom na broj i raznovrsnost napada koji se svakodnevno dešavaju. I velike i male kompanije jednako su podložne hakerskim napadima, koji mogu ozbiljno ugroziti njihovo poslovanje, uzrokujući nedostupnost servisa, gubitak podataka i finansijsku štetu…

 

Imajući na umu ozbiljnost posledica malicioznih napada na poslovanje, izuzetno je važno da se prilikom planiranja zaštite kompanijskih resursa sveobuhvatnim pristupom omogući zaštita svakog segmenta infrastrukture. Da bi se ovo postiglo treba imati u vidu nekoliko najčešćih nivoa gde je potrebno primeniti dodatnu zaštitu.

 

 

 

Mrežna zaštita


Prvi stepen zaštite čini stateful firewall postavljen na ulasku u internu mrežu i data‑centar. Njegova uloga je osnovno filtriranje saobraćaja. Nadogradnja istog u vidu firewall sistema nove generacije (NGFW) donosi mnogo viši nivo bezbednosti, kao i značajno viši nivo funkcionalnosti u odnosu na tradicionalna rešenja. Filtriranje paketa DPI inspekcijom(Deep Packet Inspection) danas je najpreporučljivije, kao i implementacija najnovijih rešenja za zaštitu privatnih mreža.

 

 

E‑mail zaštita


Jedna od najčešćih metoda koje napadači mogu iskoristiti za distribuciju malvera jeste e‑mail. Malver može biti dostavljen u različitim oblicima, kao attachment, hyperlink, makro unutar dokumenta i sl. Tradicionalne metode odavno ne daju prave rezultate i zbog toga je neophodno u cilju postizanja maksimalnog nivoa sigurnosti, pre samog SMTP servera postaviti uređaj koji će vršiti filtriranje svih mail‑ova koji ulaze ili izlaze sa servera. Još jedno rešenje koje može doneti dodatni nivo bezbednosti je sistem koji vrši analizu attachment‑a i svih njegovih elemenata, nakon čega pravi sigurnu kopiju koju dostavlja korisniku.

 

 

Endpoint zaštita


U kompanijama u kojima je dozvoljeno iznošenje laptopova van firme, trebalo bi se imati u vidu da ovakvi uređaji nisu uvek pod kompanijskom mrežnom zaštitom. U ovakvim slučajevima najpraktičnije je korišćenje VPN klijenata koji se automatski povezuju na VPN kada detektuju da je radna stanica van mreže kojoj se veruje. Na ovaj način forsira se da sav internet saobraćaj zaposlenog uvek prolazi kroz sigurnosne uređaje, poput firewall‑a ili IPS‑a, čime se povećava njegova bezbednost i van firme. Takođe, ovakve radne stanice izložene su opasnosti da budu ukradene, pa se enkripcijom diskova može obezbediti sigurnost podataka koji se nalaze na njima.

 

 

Zaštita baza podataka i aplikacija


Zaštita baza podataka i aplikacija jedno je od ključnih pitanja i traži najviši mogući nivo bezbednosti i ozbiljnosti. Kod ove vrste zaštite fundamentalno je korišćenje aktuelnog patch‑a na serverima gde se nalazi aplikacija. Na ovaj način eliminiše se većina dobro poznatih ranjivosti i smanjuje opseg delovanja napadača. Kao dodatni nivo zaštite, preporučuje se korišćenje Web Application Firewall‑a (WAF), koji će biti u stanju da iz paketa izvuče informacije kao što su user ID, session cookie, tip browser‑a, IP adresa, lokacija i svi drugi metapodaci koji bi mogli da ukažu na napadača.

 

 

SIEM


Jedna od važnih stvari koje bi svaka organizacija trebalo da razmotri je i uvođenje rešenja za centralizovano prikupljanje sigurnosnih informacija i događaja (SIEM – Security Information and Event Management). SIEM rešenja ne predstavljaju samo sisteme za prikupljanje logova, već se definišu kao skup kompleksnih tehnologija koje za cilj imaju da korisnicima pruže holistički pogled na celokupnu IT infrastrukturu. Pored toga, SIEM rešenja imaju veoma važnu ulogu u organizacijama koje imaju nameru da svoje poslovanje usklade sa različitim sertifikatima, kao što su ISO 27001, PCI, HIPAA i drugi.

 

Više informacija o holističkom pristupu u zaštiti enterprise okruženja može se pronaći na ovom linku i ovom linku