KATEGORIJE

Apple iPod plejeri nove generacije

Napisao 5, 2010-10-16 01:07:20 u Opšte vesti

Prošlo je nešto više od mesec dana od kada je Steve Jobs svetu predstavio nove iPod plejere, a prašina koju su isti podigli još uvek nikako da se slegne. Razloga ima mnogo, od samog redizajna ovih proizvoda, sjajnog Retina ekrana na touch modelu ili potpuno novog konceptualnog pristupa koji donosi nano... Ono što je zajedničko za sve nove iPod plejere jesu blago unapređene slušalice, VoiceOver funkcija i vrhunska reprodukcija zvuka, zbog koje oni i uživaju tako dobru reputaciju kod širokog kruga korisnika.

 

 

Novi iPod plejeri očigledno donose mnogo toga zanimljivog, a priču ćemo započeti sa najmanjim modelom među njima - verovatno pogađate da je reč o iPod shuffle plejeru...

 

iPod shuffle

 

Novi iPod shuffle, je MP3 plejer koji pleni svojim elegantnim aluminijumskim kućištem sa štipaljkom, koga je zgodno nositi u svakoj prilici – bilo da ste na fitnesu, u šetnji, u gradskom prevozu, na putu i sl. Aktuelni shuffle je zapravo još jedna unapređena revizija plejera, koji je prema statističkim podacima bio najprodavaniji iPod uopšte (do tog momenta). Ono što je specifično za novi shuffle, jeste da su sve kontrole sada prebačene na sam uređaj, što je po našem mišljenju dobar potez. Podsetimo se, kod prethodne generacije imali smo situaciju da su komande bile implementirane na slušalice, pa ukoliko one otkažu, ostajete bez kontrole nad plejerom, te morate kupovati nove i to samo Apple-ove, pošto druge nisu mogle da rade.

 

 

Karakteristični klik tasteri sada omogućavaju da imate laku kontrolu i bez gledanja u sam plejer - pritisnite centralno dugme za puštanje muzike i pauzu, pritisnite kružne dugmiće da preskočite numeru ili se vratite unazad, ili da pojačate ili smanjite zvuk – sve se obavllja veoma jednostavno.

 

Novi VoiceOver taster, na vrhu iPod shuffle-a, dozvoljava korisnicima da čuju naziv pesme koja se trenutno izvodi, kao i da pređu na drugu pesmu, plejlistu ili Genius Mix-ove. VoiceOver govori 25 različitih jezika (na žalost nema srpskog) i čak upozorava korisnike kada se baterija istroši.

 

Novi iPod shuffle sada podržava Genius Mixes, popularnu iTunes funkciju koja automatski kreira miksove od pesama iz korisnikove muzičke kolekcije, a koje se odlično uklapaju. Genius Mixes, predstavlja odličan način da se ponovo presluša muzika koju korisnici već imaju, ali je nisu slušali u skorije vreme.

 

 

Apple svoj novi shuffle isporučuje u pet različitih boja, a nama se lično najviše dopala ona koju proizvođač naziva Graphite, jer deluje najelegantnije. Za sada iPod shuffle dolazi isključivo u kapacitetu od 2GB, ali znajući kako Apple godinama funkcioniše, očekujemo i pojavu modela od 4GB, možda čak i od 8GB. U svakom slučaju dok se to ne dogodi ostaje nam da uživamo u svim mogućnostima koje donosi novi iPod shuffle plejer, te da vam isti od srca preporučimo.

 

iPod nano

 

Kao što smo na početku priče o novim iPod plejerima naveli, nano je možda izazvao i najveće interesovanje, prvenstveno zbog svog novog dizajna i jako malih dimenzija – gotovo je upola manji i lakši u odnosu na prethodnu generaciju. Međutim, nije samo minijaturan izgled nešto što nano čini da bude drugačiji, tu su i brojne druge funkcije koje daju poseban pečat i utisak da ovaj proizvod bude unikatan.

 

 

Kada novi nano uzmete u ruke učiniće vam se kao da držite shuffle u varijanti sa displejom i to je upravo tako, jer novi nano je tek nešto veći od shuffle modela. Ima štipaljku na sebi i može se lako zakačiti za bilo koji deo garderobe, te postati važan modni detalj. Apple se odlučio na ovakav koreniti potez iz samo jednog jedinog razloga - implementacije touch displeja i multi-touch kontrola.

 

Na prvi pogled može se činiti da je dijagonala displeja od 1.5 inča suviše mala, međutim kada krenete da se krećete po njemu, iznenadiće vas dobra preglednost i odlična funkcionalnost. Ekran ima veoma dobru osetljivost na komande, a odmah se uočava i da je softver ispeglan do kraja, tako da kontrole i reprodukcija muzičkih fajlova rade besprekorno. Držanje prsta, prebacuje korisnika na Home ekran, a ekran se može lako rotirati sa dva prsta, ukoliko je uređaj zakačen naopako na njihovoj odeći. Korisnici takođe mogu da prilagode Home ekran, prostim prevlačenjem ikonica sa drugih ekrana na Home ekran i tako personalizuju ovaj plejer prema sopstvenim potrebama.

 

Još jedna zanimljivost koju srećemo, jeste Shake to Shuffle opcija, mogućnost da ljubitelji muzike pređu na novu pesmu u okviru njihove muzičke kolekcije, jednostavnim protresanjem njihovog iPod nano uređaja. Takođe, pored audio reprodukcije nano pruža i mogućnost pregleda fotografija, a tu su još i FM radio, pedometar i brojni drugi zanimljivi dodaci koji ga čine posebnim.

 

 

Krajnji kupci mogu da biraju između modela od 8 ili 16GB, što je za ovakav plejer čini se i više nego dovoljno, a dostupni su modeli u čak šest različitih boja. Treba napomenuti da se ovaj plejer sada ponaša i kao USB drajv, odnosno da putem USB  interfejsa možete prenositi podatke sa jednog računara na drugi. Ipak za sinhronizaciju pesama i ostalog sadržaja i dalje će vam biti neophodan iTunes, koji u svom 10 izdanju mnogo bolje radi nego do sada, uostalom preporučujemo da  preuzmete novu verziju i uverite se u njegove mogućnosti. Za kraj ćemo reći da cena novog nano plejera nije mala, šta više nešto je skuplja u odnosu na prethodnu generaciju, ali i potpuno opravdana novim tehnološkim unapređenjima i sjajnim softverom. Ako moramo iz nove trojke da biramo favorita onda je to definitivno nano!

 

iPod touch

 

Apple iPod touch media plejer po mnogima predstavlja najrevolucionarniji multimedijalni gedžet na svetu. On pušta video u visokim radnim rezolucijama, donosi nevoravatan kvalitet zvuka i pravi je mali gejming portabl plejer. Još od svoje pojave znalo se da će iPod touch izbiti u prvi plan, ne samo zbog raznovrsnosti funkcija koje je doneo, već i zbog veoma lakog korišćenja. Verujemo da vam je poznato da touch koristi isti displej koji se nalazi i na iPhone-u, čak je i vizuelno sa njim veoma sličan, ali opet nema mogućnost pozivanja i slanja SMS-ova.

 

 

Novi touch svojim izgledom dosta podseća na stari model, čak se na prvi pogled fizički i ne uočavaju neke bitnije razlike. Glavna prednost novog touch plejera leži u fantastičnom Retina ekranu, koji operiše rezolucijom od 960x640 piksela što je čak četiri puta više u odnosu na prethodni model. Rezultujućih 326 piksela po inču, je toliko gusto, da ljudsko oko nije u mogućnosti da razlikuje pojedinačne piksele kada se iPod touch drži na normalnoj razdaljini i kuca tekst. Zahvaljujući njemu slike i video sadržaji izgledaju jasnije, uglađenije i još realnije.

 

Ugrađena kamerica sa zadnje strane uređaja pruža mogućnost snimanja video materijala u HD kvalitetu, pa korisnici mogu da naprave svoje video zapise bilo gde da se nalaze, a zatim i da ih jednostavno podele sa drugima putem e-maila, MobileMe mreže i YouTube kanala. Sa novom prednjom kamerom i mikrofonom, iPod touch vlasnici sada mogu da obave i FaceTime video pozive preko Wi-Fi mreže. Zapravo samo jednim klikom na novu FaceTime aplikaciju iPod touch korisnici mogu da pozovu druge korisnike koji poseduju novi iPod touch i iPhone 4 kako bi ostvarili video komunikaciju.

 

 

Treba napomenuti da iPod touch pokreće novi Apple A4 čip sa izuzetnim procesorskim i grafičkim performansama, koji je uz to i štedljiv pa omogućava dugo tranjanje baterije. Ovakva platforma u kombinaciji sa pomenutim Retina ekranom i žiroskopom sa 3 ose, čini da iPod touch omogućava igranje igrica i takav doživljaj, kakav do sada praktično niste mogli videti ni na jednom drugom mobilnom uređaju.

 

Plejer se i dalje proizvodi u verzijama do 64GB (konkretno 8, 32 i 64GB), a u momentu pisanja ovog teksta prve količine su stigle u našu zemlju. Cena mu na žalost nije mala, ali korisnici koji nisu za bilo kakve kompromise, ne treba da razmišljaju, novi iPod touch je jedino pravo rešenje za njih.

 

Zaključak

 

Apple je sa aktuelnim iPod uređajima najavio jednu novu eru modernih media plejera, koji će više komunicirati sa svojim vlasnicima i ujedno osluškivati njihove želje. O tome najbolje govori implemantacija VoiceOver funkcije u sva tri rešenja i direktna komunikacija sa njima. Pored toga Apple je u iPod touch implementirao i Face to Face funkciju, koja odlično funkcioniše i koja u suštini omogućava video interakciju između iPod-ova i iPhone 4 telefona.

 

Ukoliko se razvoj nastavi ovim tempom, uskoro bi mogli imati full interaktivne media plejere, sa kojima bi razgovarali kao sa ljudima, a ko zna možda i neka opcija projekcije slike na zidu ili u pokretu dobije smisao, ako se ugradi maleni projektor. Verujemo da nam Apple baš to sprema u narednim generacijama, ali dok se ne desi neka nova revolucija, ostaje da odaberete jedan od iPod modela za sebe i uživate u svemu što nude iPod shuffle, nano i touch donose.

 

 


Proizvođač Apple Apple Apple
Model iPod shuffle iPod nano iPod touch
Osnovne funkcije Music, audiobooks, podcasts Music, audiobooks, podcasts, photos, FM radio, pedometer Music, movies, TV shows, videos, games, applications, ebooks, audiobooks, podcasts, photos, Safari web browser, email, Maps, FaceTime, HD video recording and editing
Navigacija Klik tasteri, VoiceOver taster Multi-Touch display Multi-Touch display
Ekran nema Kolor 1.54" Multi-Touch display Kolor 3.5" widescreen
Multi-Touch display
Kapacitet 2 GB 16 GB (dostupan i model sa 8 GB) 64 GB (dostupni modeli i sa 8 i 32GB)
Autonomija do 15 sati (audio) do 24 sata (audio) do 40 sati (audio), 7 sati (video)
Dimenzije 29 x 31.6 x 8.7 mm 37.5 x 40.9 x 8.78 mm 111 x 58.9 x 7.2 mm
Težina 12.5 g 21.1 g 101 g
Cena 5.090,00 Din 25.090,00 Din 52.990,00 Din
Kontakt store.apcom.rs store.apcom.rs store.apcom.rs

 

 

Autor: Aleksandar Kostić