Prestigio GeoVision 5120BT

Napisao 5, 2010-07-22 12:47:22 u Opis - dugi

Kompanija Prestigio je već neko vreme pozicionirana u samom vrhu kada su u pitanju GPS navigacije, što je pomalo iznenađujuće ali i za svaku pohvalu pogotovo kada pogledamo glavne konkurente koji su specijalizovani u ovoj kategoriji. GeoVision modeli korisnike osvajaju u gotovo svim segmentima, počevši od dizajna i završne obrade, preko jednostavnog korišćenja, preciznih mapa, veoma povoljnih cena ali i gomila opcija i funkcionalnosti, koje stoje na raspolaganju. Ovog puta pred nama se našao model koji je verovatno i najbolji u ponudi ove kompanije, a u pitanju je GeoVision 5120BT, GPS navigator koji poseduje i dodatne multimedijalne mogućnosti.

 

Na prvi pogled

 

U prvom kontaktu sa ovim uređajem primetićete elegantno tanko kućište (debljina oko 13 mm), napravljeno od crne mat plastike na kome dominira veliki ekran od 5 inča. Drugih detalja praktično i da nema osim diskretno postavljenih power tastera, Mini USB konektora za punjač i povezivanje sa računarom, a tu su i 3.5mm konektor za slušalice i MicroSD slot za memorijske kartice sa desne bočne strane. U posebnom ležištu je smeštena i stylus olovčica za lakše i preciznije upravljanje uređajem, mada touch-screen ekran dobro reaguje i na komande prstom pa nije neophodna njegova upotreba.

 

Montaža uređaja na vetrobransko staklo je laka i jednostavna, zglob na nosaču obezbeđuje da GPS postavite u položaj koji vam najviše odgovara, a kada želite da ga skinete ili ponesete sa sobom, to se obavlja jednim klikom. Kad smo već kod nošenja navigatora sa sobom, moramo pohvaliti proizvođača koji je u paket stavio i futrolu, koja je veoma zgodna i upotrebljiva, a ovakav detalj se ne viđa tako često na tržištu.

 

Jednostavno korišćenje

 

Prestigio GeoVision 5120BT kao što smo i navikli od ovog proizvođača, koristi iGo Amigo softver, koji je ovog puta instaliran na Windows CE 6.0 operativnom sistemu. Meni je pregledan i intuitivan, potrebno je veoma malo vremena da mu se prilagodite čak i ukoliko ste ranije navikli na neko drugačije rešenje. Pored svetski popularnih jezika, podržan je i srpski (kao i hrvatski) jezik, pa je domaćim korisnicima još više olakšana upotreba ovog navigatora. Softver će vam veoma dobro asistirati tokom putovanja, pa pored preglednih mapa (mape i za našu zemlju su odrađene veoma precizno i tačno, u saradnji sa domaćom kompanijom Contrast), možete uključiti i tačke interesovanja (POI), dobijaćete upozorenja ukoliko prekoračite brzinu, prikazivaće vam se značajni objekti u 3D režimu…

 

Praktično jedini nedostatak koji je nama zasmetao jeste nemogućnost definisanja sopstvene rute, sa određenim međustanicama, jer softver pravi putanju samo ka krajnjoj zadatoj destinaciji (doduše možete birati između nekoliko modova u zavisnosti da li želite da idete najlakšim putem, najbržim putem ili da prođete najekonomičnije). Što se ažurnosti mapa tiče, tu ne morate mnogo brinuti, pošto kupovinom ovog navigatora dobijate i besplatni update u trajanju od godinu dana, pa bar u tom periodu ne morate da brinete da će vas na putu sačekati neko iznenađenje.

 

Dodatne funkcije

 

Pored glavne funkcije koju GeoVision 5120BT ima, a to je naravno navigacija, podržane su i neke zanimljive opcije i mogućnosti, koje daju dodatnu vrednost jednom ovakvom uređaju, što moramo pohvaliti. Pre svega, kao što se iz naziva da zaključiti, podržana je Bluetooth komunikacija, koju možete iskoristiti na više načina. Glavna zamisao je da u toku vožnje svoj mobilni telefon koristite u hands free režimu (što je sada uostalom i zakonska obaveza), ali tu je i mogućnost da se uz pomoć telefona koji imaju opciju pristupa internetu, putem integrisanog Web browsera otisnete na globalnu mrežu.

 

Druga interesantna funkcionalnost odnosi se na ugrađeni FM transmiter. Njegovo prisustvo obezbeđuje da preko ugrađenog radija u kolima, 5120BT bude povezan na sistem zvučnika u automobilu, što možete upotrebiti bilo da na takav način slušate glasovne komande za navigaciju ili pak da slušate omiljenu mp3 muziku koju ste prethodno smestili na memorijsku karticu i ubacili u sam GPS. Na žalost ova opcija se ne može koristiti istovremeno sa Bluetooth komunikacijom, pa se morate odlučiti kada ćete koju opciju upotrebljavati.

 

Takođe, GeoVision 5120BT pored muzičkih formata ima mogućnost i reprodukcije slike, videa i tekstualnih zapisa, pa se u tom smislu može jako zgodno koristiti. Recimo, slike koje pravite u toku puta (na letovanju, izletu isl.) možete pregledati na samom navigatoru, a sve pomenute sadržaje lako možete razmenjivati sa svojim računarom putem USB veze.

 

Zaključak

 

Prestigio GeoVision 5120BT je zaista jedan od uređaja koje možemo preporučiti bez zadrške. Dobar dizajn, veliki pregledan ekran, jednostavnost upotrebe, samo su neke od karakterstika koje idu u prilog tome. Funkcije u vidu Bluetooth komunikacije i FM transmitera, daju dodatnu vrednost ovom zanimljivom modelu, a ono što predstavlja pravo iznenađenje jeste izuzetno povoljna cena. U ovom trenutku teško da možete kupiti neko bolje rešenje u cenovnom rangu u okviru koga je GeoVision 5120BT nudi na domaćem tržištu.

 


Proizvođač Prestigio
Model GeoVision 5120BT
Procesor 533 MHz, Centrality Atlas IV
Memorija 128 MB RAM + 2GB Flash + micro SD card (do 8 GB)
Ekran 5" Touchccreen, TFT color, 480x272 pix
Dodatno Bluetooth 1.2, FM transmiter, mp3 player, video player
Softver Win CE.Net 6.0 / iGo amigo
Mape Detaljno Istočna Evropa, glavni putevi Zapadne Evrope
Baterija Lithium-Ion polymer 1450 mAh, autonomija: 2 h 30 min
Dimenzije 135 x 86 x 13 mm
Težina 196 g
Cena 16.999,00 Din
Kontakt www.asbis.rs, www.prestigio.rs

 

Autor: M.P.