HP Mini 210-1040

Napisao 5, 2010-07-21 16:27:15 u Opis - dugi

O tome koliko je HP popularan na domaćem tržištu najbolje govore zadnji statistički podaci o prodaji notebook računara, gde se jasno vidi da ovaj proizvođač grabi ka samom vrhu. Identična situacija je i sa netbook mašinama, koje su domaći kupci takođe vrlo lepo prihvataju. Da li je neko pomislio na Mini familiju? Eh ti HP-ovi Mini lepotani, od kada su se pojavili samo su izazivali uzdahe – malenih dimenzija, lepo doterani, sa suptilnim detaljima i “opasno” hardverski naoružani, predstavljaju želju većine korisnika računara. Na sreću, možemo reći da više ne predstavljaju nedostižnu želju, jer su im cene napokon prilagođene širokom krugu potrošača. Ne vetujete nam? Ok, razumemo vas, ali smo i spremni da vas razuverimo, tako što ćemo vam predstaviti HP Mini 210-1040…

 

Mini za jači pol

 

Suština dobrog netbook računara leži u pravilnom odabiru komponenti i dobrom balansu među njima. Iskreni da budemo, do sada smo imali priliku da se susretnemo sa malo takvih rešenja koja odskaču i uvek imamo neku vrstu bojazni da nećemo pravilno uspeti da procenimo model, a najčešće zbog hardverskih ograničenja različiti modeli su u suštini međusobno bili veoma slični, pa se kriterijum za nabavku ovakvog računara svodio na lični afinitet prema nekom proizvođaču, eventualno specifičan dizajn i naravno cena.  Skupa rešenja u najvećem broju slučajeva jesu i nešto bolja, ali da li je to prihvatljivo za širok krug potrošača? Ispostavilo se da nije, te da korisnici cene dobro odmeren balans mogućnosti proizvoda sa pristupačnom cenom. To je shvatio i HP, pa je svoju novu familiju Mini modela upravo prilagodio masama, pokušavajući da na taj način preotme deo kolača koji u rukama drže MSI i ASUS. Mi smo vam nedavno predstavili Mini 210 VT, za koji smo konstatovali da je namenjen lepšoj populaciji, a ovoga puta na našem stolu se našla “muška” varijanta, koja nosi oznaku Mini 210-1040.

 

Na slikama se jasno vidi da netbookom dominiraju nijanse crnih tonova, koje obično prate i poslovne muškarce, uz diskretnu teksturu na spoljnom poklopcu što ga čini prepoznatljivim. Nema tu mnogo detalja, sve je svedeno i elegantno, a najveću pažnju svakako privlači lepo rešen displej i veliki touchpad. Ukoliko pažnju usmerimo ka displeju, nije teško zaključiti da je isti dijagonale 10 inča (konkretno 10.1"), a radi se o WSVGA LED HP BrightView Infinity Widescreen ekranu, koji operiše sa rezolucijom od 1024 x 600 dpi. U skladu sa trendovima karakteriše ga refleksivan premaz visokog sjaja, a boje na njemu su verno reprodukovane i na testovima nismo primetili neka značajnija odstupanja u jasnoći prikaza.

 

Sa druge strane opet treba imati u vidu da se radi o računaru malih dimenzija, gde displeji ne mogu biti tako savršeni kao kod velikih mašina, a uz sve to netbook-ove pokreću i diskretne grafike. Ipak, HP je uspeo da napravi dobar balans pa tako filmovi i multimedija pomalo neočekivano deluju poprilično dobro. Mi smo negde pomenuli i dobar touchpad? Ah da, on je komforan i vrlo lepo reaguje na pokrete prstiju. Dopalo nam se to što nije pretvrd, pa prilikom prevlačenja prstiju ne moramo previše da pritiskamo kako bi dobili adekvatan odziv. Isto važi i za levi i desni klik.

 

Ostale karakteristike

 

Prelazimo na tastaturu o kojoj možemo reći samo najbolje - veliki tasteri, odličan hod istih, njihov sjajan raspored - jednostavno veliko bravo za HP! Mi smo na njoj kucali sveukupno nekih 36 sati i nismo osetili gotovo nikakav zamor u prstima. Dobro, dobro, možda malo preterujemo - ipak prsti zabole posle nekoliko sati kucanja od samog udaranja po dirkama, ali u svakom slučaju tastatura je više nego udobna za rad.

 

Zvuk koji HP Mini 210-1040 reprodukuje, odnosno zvučnici ugrađeni u njega, poprilično su prosečni. Međutim, ukoliko realni sagledamo stvari iz ugla koji se odnosi na minijaturne dimenzije mašine - prosto se ne može očekivati savršenstvo u ovom segmentu, jer nema prostora za ugradnju boljih zvučnih sistema. To naravno ne znači da su oni loši, jednostavno samo se od njih ne može očekivati da sve pršti i grmi.

 

Podsvesno očekivali smo da se u mašini nalazi Intel Atom processor i nismo pogrešili. Elem srce mašine čini model N450, koji radi na taktu od 1.66 GHz i uz pomoć 1 GB radne memorije daje pruža sasvim solidne performance. Grafika je integrisana i dolazi u vidu Intel Graphics Media 3150 akcelaratora, koji je trenutno u samom vrhu Intel-ove ponude. Razočarani ste što nema NVIDIA-je? E pa sad, ne može se svima udovoljiti! Ugrađeni disk je kapaciteta 160 GB i to je za ovaj cenovni rang bilo i za očekivati, dok je broj raspoloživih porta sasvim solidan (o istim se možete detaljno informi sati u priloženoj tabeli). Autonomija baterije je dobra i obezbediće vam rad od nekih 3.5 sata, ukoliko mašinu ne poterate žestoko, pa onda za nepunih dva sata ista iscuri. Pakovanje u kome se isporučuje netbook je elegantno, i čini se zaista više usmereno na muške korisnike, dolazi sa bogatim sadržajem i nekoliko korisnih aplikacija, pa malo pročešljajte prateći disk.

 

Zaključak

 

Zaključak cele priče o Mini 210-1040 računaru ne odstupa od onoga što smo naveli na početku - u pitanju je zaista jedan zanimljiv model, solidnih performansi, a po nama i odličnog dizajna i veoma kvalitetne izrade. HP nije pravio velike kompromise po pitanju kvaliteta ovog modela, a sa druge strane nudi ga po prilično prihvatljivoj ceni za netbook računar srednje klase, pa ga možemo preporučiti kao veoma dobar izbor ukoliko tražite povoljno desetoinčno rešenje.

 

 


 

Proizvođač HP
Model Mini 210-1040
Displej 10.1" WSVGA, LED
Rezolucija ekrana 1024 x 600 dpi
Procesor Intel Atom N450 (1,66 GHz)
Memorija 1 GB DDR2
Grafika Intel Graphics Media 3150 akcelarator
HDD 160 GB SATA 7200 rpm
Optika Nema
Mreža 10/100 LAN, WiFi 802.11n, Bluetooth
Povezivanje 3 x USB 2.0, VGA izlaz, 5-u-1 čitač kartica, LAN konektor, audio izlaz, web kamera
Dimenzije 268 x 178 x 22,9 mm
Težina 1.2 kg
Cena 32.990,00 Din
Kontakt www.hp.rs

 

Autor: Nebojša Rašković