KATEGORIJE

HP Mini 210 Vivienne Tam Edition

Napisao 5, 2010-06-24 13:00:18 u Opis - dugi

Notebook-ovi su su definitivno postali dominantna vrsta računara na tržištu, pa nije ni čudo da se konkurenscija u ovom segmentu sve više zaoštrava i to u svakom smislu te reči, pa kupci sve veću pažnju obraćaju i na sitne detalje, te se na njima obično i prelome kod izbora modela. Ovo posebno važi za netbook računare, koji ove godine nastavljaju svoju veliku ekspanziju – proizvođači predstavljaju modele najrazličitijih oblika i dezena, sa ovakvim i onakvim ekranima, čvrstim ili SSD diskovima, dva, tri, pa i više USB konektora, a pojedini čak poseduju i optiku. Međutim, nisu samo hardverske karakteristikeono što ih čini posebnim, bar tako misli dizajnerski tim iz HP-a, koji je ovog leta lansirao nekoliko novih Mini modela, od kojih su se neki našli i u mega filmskom hitu Sex i Grad 2, a jedan od njih je bio gost naše redakcije i evo kakve je utiske ostavio na nas...

 

HP i Vivienne Tam

 

Šta to spaja Carrie Bradshaw, Charlotte York, Mirandu Hobbes i Samanthu Jones (junakinje filmova i serije Sex i Grad) pored neraskidivog prijateljstva? Verovali ili ne, jedan sjajan HP netbook, potpisan od strane Vivienne Tam. Odmah na početku priče o HP Mini 210 modelu da kažemo da je ovo računar isključivo namenjen lepšoj polovini, pa otuda isti krase leptirići i uopšte jedan glamurozan dizajnerski pristup. Ivice mašine su zaobljene i konceptualno HP Mini 210 deluje veoma svedeno. Kvalitet izrade je vrhunski, dok je završnica u popularnoj glossy izvedbi i to nam je pomalo zasmetalo, jer pored atraktivnosti iziskuje nešto više truda oko održavanja, mada tako ne kažu naše zavodnički nastrojene manekenke sa nedavne promocije testiranog primerka.

 

Elem, da se vratimo tamo gde smo stali - dakle jednostavnost i glamur su ono što na prvu loptu ostavlja Mini 210, ali da li je to sve? Nije, naravno, jer se ispod njegove haube krije moćni Intel Atom procesor najnovije generacije oznake N470. U odnosu na N450, koji se nalazi u većini modela koje srećemo na tržištu, on ima nešto brži radni takt - 1,83 GHz (naspram 1,66 GHz kod pomenutog). Podsetićemo da se ovaj procesor izrađuje u 45-nanometarskom proizvodnom procesu i da ima 512 KB L2 keš memorije. U pitanju je jednojezgaran model, a zahvaljujući Hyperthreading podršci u stanju je da simultano obrađuje 2 thread-a.

 

U njemu je integrisan memorijski kontroler, ali i grafički čip, što je posebno zanimljivo, naročito ako se ima u vidu da je reč (bar tako kažu) o štedljivom rešenju, odnosno o procesoru koji nije veliki potrošač struje. Kada smo već pomenuli grafiku da kažemo da se u konkretnom slučaju radi o Intel GMA 3150 čipu. On je član GMA 3000 serije, i  podržava DirectX 9c, ima 2 pikselna pipelinea i radni takt 200 MHz - elegantno i sasvim dovoljno.

 

HP Mini 210 se krajnjim kupcima isporučuje sa 2 GB radne memorije i čvrstim diskom kapaciteta 320 GB, što je sasvim zadovoljavajuće za skladištenje i većih količina podataka, ali i vaših omiljenih filmova i muzičkih zapisa.

 

Odličan displej

 

Šlag na torti je odličan displej dijagonale 10.1", čija radna rezolucija iznosi 1024 x 600 piksela. Baziran je na LED pozadinskom osvetljenju i BrightView Infinity je, kako ga HP naziva. U pitanju jet monitor “glare” tipa, što znači da ima refleksivan premaz visokog sjaja, koji upija svu prašinu iz okruženja, pa ćete imati nešto više posla oko čišćenje.

 

Naše iskustvo govori da se za održavanje ovakvih površina najbolje pokazala mikrofiber krpica, koja em što dobro uklanja sve vrste prljavština, em ne risuje podlogu po kojoj prolazi. Prikaz boja na njemu je veoma dobar, šta više u ovoj klasi nismo do sada videli kvalitetnije odrađen displej, koji veoma verno reprodukuje sve pigmente. Baterija je takođe za nas prijatno iznenađenje i na testu je izdržala skoro 5 radnih časova, doduše bez značajnijeg multimedijalnog angažovanja, ali ovo je svakako rezultat za pohvalu.

 

Zaključak

 

Mini 210 poseduje tri USB 2.0 porta, LAN konektor, WiFi adapter po Draft N standardu, te Bluetooth 2.1+EDR. Ima VGA izlaz, kao i audio izlaze, pa sliku ili zvuk možete baciti na neki eksterni displej ili zvučnike. Tu je i nezaobilazni čitač kartica 5-u-1 tipa. Mašina se isporučuje sa Win7 OS-om i to Home Premium varijanti (32-bitno izdanje) - top, nema šta! Ipak, kada se malo više družite sa testiranim primerkom shvatite da je on mnogo više od kvalitetnog netbook računara i to iz samo jednog, jedinog razloga - ultra modernog dizajna, za koji smo sigurni da će dame biti spremne da izdvoje koju hiljadarku dinara više. Da je autor ovih redova kojim slučajem žensko, bez razmišljanja bih pod ruku nosio Mini 210, ovako mu ostaje da sačeka verziju za muškarce!

 


Proizvođač HP
Model Mini 210 Vivienne Tam Edition
Displej 10,1", 1024 x 768, glossy, LED backlit
Procesor Intel Atom N470, 1,83 GHz
Memorija 2 GB
Grafika Intel GMA 3150, integrisna u CPU
Disk 320 GB
Konektivnost 3 x USB 2.0, VGA izlaz, 5-u-1 čitač kartica, LAN konektor, audio izlaz, web kamera
Umrežavanje 10/100 LAN, WiFi 802.11n, Bluetooth
Dimenzije 268 x 178 x 22,9 mm
Težina 1.22 kg
Cena 44.990,00 Din
Kontakt www.comtradeshop.com

 

Autor: Nebojša Rašković