KATEGORIJE

Lian Li PC-B25B

Napisao 5, 2009-08-04 07:16:28 u Opšte vesti

"Plavi prsten" za zahtevne korisnike

 

 

Tajvanska kompanija Lian Li Industrial Co. postoji već više od 25 godina, u okviru kojih je usavršavala proizvode od visokokvalitetnog aluminijuma u segmentima računarskog hardvera i  biro opreme. Danas je ovaj proizvođač jedan od lidera u proizvodnji računarskih kućišta, čiji modeli su prepoznati kao jedinstveni, izuzetnog nivoa izrade i dizajna, namenjeni korisnicima koji imaju specifične zahteve vezane za svoje računare.

Imali smo prilike da se upoznemo sa jednim od modela koji je iako već par godina prisutan na tržištu, po pitanju kvaliteta, dizajna i funkcionalnosti i dalje u potpunosti aktuelan i veoma konkurentan. U pitanju je PC-B25B, midi tower kućište, jednostavnog ali elegantnog izgleda, koje će po karakteristikama koje pruža zadovoljiti i najprobirljivije korisnike.

Jednostavno i elegantno


Lian Li PC-B25B je kućište u potpunosti izrađeno od aluminijuma – kad to kažemo, ne mislimo samo na stranice kućišta, već na kompletnu izradu od ovog visokokvalitetnog materijala. Zahvaljujući takvoj koncepciji, računari smešteni u ovakav proizvod imaju bolje termalne karakteristike, laganija su od nekih drugih rešenja, a čvrstina i sigurnost su na najvišem nivou.

 

 

Spolja gledano ovo je proizvod jednostavnih linija, u potpunosti crne boje, sa odličnim finišem u izradi (brušeni aluminijum), što ga čini i veoma elegantnim. Prednji panel je najspecifičniji, jer se na njemu nalaze vrata koja pokrivaju i štite uređaje, sa bezbedonosnom bravicom koja onemogućuje pristup neovlašćenim korisnicima. Karakteristično je da se vrata mogu otvarati i na levo i na desno, što olakšava korišćenje bez obzira na položaj u odnosu na korisnika ili prateći enterijer. Bočne ivice vrata celom dužinom imaju otvore za hlađenje, a unutrašnje ivice su presvučene gumom kako bi doprinele što boljoj zvučnoj izolaciji.  Na spoljnom delu vrata dominira atraktivan prsten koji isijava plavom prozračnom svetlošću kada je računar uključen (LED), pa uz ovaj model često možete naći i dodatak imenu – Blue Ring.

Izlazno-ulazni konektori se nalaze uz bočnu ivicu, a prisutna su dva USB 2.0 konektora, jedan FireWire kao i audio konektori sa podrškom za HD i AC97 Audio standarde.

Unutrašnjost


Unutrašnjost kućišta je konstruisana za što lakšu ugradnju komponenata, dobro hlađenje i tih rad. Kada se skinu bočne stranice možete primetiti da su izrađene iz dva sloja što doprinosi tome da se zvuk koji nastaje u unutrašnjiosti u priličnoj meri izoluje, pa tri sistemska ventilatora od 120 mm (dva na prednjoj strani, jedan pozadi), kao i ostale aktivne komponente svakako neće biti preglasne u radu.

Postolje na koje se montira matična ploča je odvojivo, pa je pristup i postavljanje ploče i komponenti koje se vezuju na nju, vidno olakšano, kao i eventualna kasnija nadogradnja, servis i sl. Mesta za hard diskove ima 5, njihova ugradnja je takođe pojednostavljena, a koriste se gumirani navoji, što smanjuje vibracije u toku rada. Anti-vibracijska rešenja su primenjivana u gotovo svim segmentima gde je to bilo moguće, što je još jedan doprinos nečujnom radu ovog modela.

Na frontalnom delu ispred dva ventilatora koja hlade boks sa hard diskovima, nalaze se fini filteri za vazduh, kojima je moguće prići, ali je prethodno neophodno skinuti prednju masku kućišta. Filteri se mogu izvaditi i oprati, pa korisnici koji obraćaju pažnju na ovakve stvari mogu redovno da održavaju svoj računar i u ovom segmentu.

Lian Li PC-B25B dolazi bez napajanja, kao i uglavnom svi modeli ovog brenda, a za napojnu jedinicu je predviđeno mesto u zadnjem-gornjem  delu kućišta. Na zadnjem delu se vide i otvori za vodeno hlađenje, a tu su naravno i mesta za vezivanje kartica (pomoću thumbscrew šrafova).

 

Zaključak


PC-B25 je zaista kvalitetno kućište u gotovo svim segmentima koje smo mogli da vidimo. Izrada je vrhunska, termalne i zvučne karakteristike iznad proseka, a jedino što domaće kupce može da odbije od ovog modela je njegova cena. Uz ovaj model morate nabaviti i napajanje (logično je da to bude neki kvalitetniji i skuplji model), pa ukupna cena za komplet daleko prevazilazi sumu koju korisnici uobičajeno izdvajaju čak i za brendirane proizvode. Ipak, ako vam novac nije problem, sve ostale karakteristike preporučuju ovaj model koji je na nas ostavio i više nego pozitivan utisak.