KATEGORIJE

Apple iPhone 7

Napisao 5, 2017-02-06 21:14:22 u Opis - dugi

Još od pojave prvog iPhone telefona na tržištu, vladavina kompanije Apple u okviru ovog segmenta mobilnih uređaja predstavlja konstantu – iz godine u godinu aktuelni iPhone modeli postavljaju nove standarde, dok se uspesima u prodaji niko ne može pohvaliti kao kompanija iz Kupertina.

 

Zbog svega toga nije čudo što se sa svakom novom generacijom iPhone uređaja u javnosti diže velika prašina, u čemu je u velikoj meri zaslužan i sam Apple čiji majstori marketinga uvek stvore novu magiju oko svakog svog proizvoda, što sa druge strane mnogi i zameraju ovom brendu, tvrdeći da je ključ uspeha kompanije pre svega u dobroj reklami i umešnoj prezentaciji nego zbog samih proizvoda. Kako god da gledate na ovu stvar - iPhone modeli predstavljaju perjanicu među smart telefonima, pa nije čudno da isto pravilo važi i za iPhone 7, najnoviji izdanak ove porodice uređaja koji je predstavljen početkom jeseni prošle godine...

 

Kao što verovatno znate, poslednja generacija popularnog Apple-ovog pametnog telefona je stigla u dve varijante, pa tako možete da birate između 4.7-inčnog modela iPhone 7 i većeg 5.5-inčnog iPhone 7 Plus. Mi se ovoga puta upoznajemo sa pristupačnijom opcijom koju predstavlja manji i lakši model, koji iako nešto slabiji u odnosu na onaj sa sufiksom „plus“ predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje ovog brenda, sa kojom je kompanija napravila neke „revolucionarne“ korake, koje kao što smo u međuvremenu mogli da vidimo pokušavaju da slede i neki drugi proizvođači. No krenimo redom...

 

 

 

Dizajn i ergonomija

 

Prepoznatljiv izgled iPhone uređaja iz pretodne generacije donekle je zadržan i kod novog iPhone 7 modela, pogotovo ako se gleda prednja strana uređaja. Naime, ukoliko telefon stavite u neku zaštitnu masku, na prvi pogled će teško moći da se napravi razlika u odnosu recimo na iPhone 6s, međutim razlike ipak postoje i suštinski nisu male.

 

Pre svega treba naglasiti da je Apple sa ovim modelom odlučio da predstavi prvi vodootporni iPhone koji je pritom otporan i na prašinu, što je svakako za veliku pohvalu. Metalno kućište je sada još otpornije na savijanje, pa tako o sve ukupnoj robusnosti i izdržljivosti nema potrebe da brinete.

 

Druga važna stvar se odnosi na uklanjanje dobro poznatog mehaničkog “Home” dugmeta ispod ekrana , koga je zamenio novi kapacitivni Touch ID taster, koji je za razliku od prethodnog mehaničkog rešenja sposoban da raspoznaje jačinu pritiska, baš kao što je to moguće i na samom ekranu. Na ovu promenu ćete možda morati malo da se privikavate, ali to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem jer je u pitanju sasvim zgodna stvar.

 

 

Od novih fizičkih karakteristika, treba spomenuti i izostanak 3.5 mm audio izlaza oko čega se takođe podigla velika prašina, ali u suštinski Apple je napravio hrabar i čini se sasvim opravdan korak, što uostalom potvrđuju i neki drugi proizvođači koji su u međuvremenu prihvatili ovaj trend. Inače ukoliko se pitate kako sada da povežete slušalice na uređaj, Apple je ponudio AirPods bežično rešenje koje treba da obezbedi vrhunski ugođaj u audio reprodukciji uz punu slobodu pokreta. Međutim ukoliko vam je to skupa opcija ili se jednostavno bojite da ovakve slušalice negde ne izgubite, postoji mogućnost korišćenja adaptera (3.5mm na Lightning), a u paketu sa uređajem inače stiže i par EarPods slušalica koje idu direktno na Lightning interfejs, ali dok slušate muziku nećete moći i da punite telefon!

 

Kao što smo rekli prednja strana nije mnogo izmenjena u odnosu na ranije modele, pa i iPhone i dalje ima popriličan razmak između ivice ekrana i samih rubova kućišta. Prednje staklo je lagano savijeno prema bočnim bridovima što donosi prijatan osećaj dojk telefon držite u ruci. Takođe na poleđini uređaja koja je u potpunosti izrađena od metala, sada više nema upadljivih linija antene koje su ranije bile uočljive ispod nivoa zadnje kamere – kod Jet Black modela to je praktično i potpuno neprimetno. Inače, pomenuta Jet Black verzija predstavlja novu boju u kojoj možete nabaviti iPhone 7, koji je sada čini se još sjajniji i daleko atraktivniji od klasičnih crnih telefona, ali i nešto “klizaviji” što je rezultat ovakvog finiša koji je ujedno i prilično osetljiv na grebanje. Zbog toga mnogi će se ipak odlučiti za srebrnu, zlatnu, ružičasto-zlatnu ili mat crnu opciju koje su i inače zvanično dostupne na našem tržištu.

 

 

 

Kamere za svaku priliku

 

Priču o spoljnim karakteristikama možemo da završimo detaljem koji se odnosi na objektiv zadnje kamere čiji spojni deo čini se malo više viri nego što bi većina korisnika volela da vidi. Zapravo, više od vizuelnog utiska zamerka može da se da na to što ćete prstima kamere često “naletati” na ovu karakterističnu izbočinu, ali ukoliko koristite neku masku, to već sasvim menja situaciju.

 

Što se samih kamera tiče, prednja FaceTime HD kamera je napredovala na 7 megapiksela, opremljena je Retina blicom, automatskom stabilizacijom slike i automatskim HDR-om, te širokom paletom boja za fotografije i Live Photos. Za ljubitelje selfija tu je i dalje funkcija prepoznavanja lica i tela, a sada sa njom možete da snimate i video u 1080p HD rezoluciji u različitim svetlosnim uslovima.

 

 

Zadnja kamera čijeg prisustva će kao što smo spomenuli biti svesni i vaši prsti, dolazi sa senzorom od 12 megapiksela što je ista brojka kao i kod prethodnih modela, ali moramo napomenuti da se radi o novom i boljem rešenju. Naime osnovu ovog rešenja čini novi procesor slike dizajniran od strane samog Apple-a, koji donosi mogućnost obrade više od 100 milijardi operacija na jednoj slici u kratkih 25 milisekundi. Takođe, kamera donosi i optičku stabilizaciju slike i veći otvor blende (ƒ/1,8), sistem sočiva sa šest elemenata za još svetlije, detaljnije fotografije i video snimke, a sad je podržan i široki gamut boja, što omogućava još živopisniji kolorit sa još detaljnijom reprodukcijom boja. Kameru prati i napredni Quad-LED True Tone blic sa četiri LE diode, koji je još svetliji nego kod prethodnih uređaja, a poseduje i senzor koji otkriva i kompenzuje treperenje svetla u prostoriji za postizanje što čistijih snimaka.

 

U praksi kamera deluje zaista odlično – autofokus je izuzetno brz i precizan, a unapređena obrada slike donosi izuzetne fotografije i video zapise, bez obzira u kakvim svetlosnim uslovima da ste ih snimili. Imate mogućnost snimanja i sjajnog 4K videa, ali i 1080p videa sa 60 sličica u sekundi, dok je nama impresivno delovala i slow motion i timelapse opcija.

 

 

 

Retina HD ekran

 

Apple tradicionalno svoje mobilne uređaje oprema vrhunskim ekranima, pa tako i iPhone 7 opet ima zaista odličan IPS LCD ekran rezolucije 750 x 1334 sa gustinom prikaza od 326 ppi. U pitanju je takozvani Retina HD sa dijagonalom od 4,7-inča što je po nama dobar izbor jer oni koji žele veću dijagonalu mogu lako da odaberu model iPhone 7 Plus koji poseduje celih 5,5-inča.

 

Ukoliko vam se čini da navedena rezolucija nije nešto najbolje što se trenutno nudi na tržištu, delimično ste u pravu, jer mnogi konkurentski modeli nude veće cifre, ali treba znati da više od 300 ppi naše oko ne može da razazna, pa sve preko toga zapravo ne znači mnogo osim u marketinškom smislu. Sa druge strane ovaj ekran dolazi sa podrškom za verniju reprodukciju boja uz široki gamut boje, koje su pritom prilagođene aktuelnim bioskopskim standardima. Takođe, osim većeg zasićenja boja implementiran je i najbolji sistem upravljanja bojama u odnosu na sve pametne telefone.

 

Drugi momenat koji je vezan za sam ekran odnosi se na odličnu 3D Touch tehnologiju, koja raspoznaje jačinu pritiska, što je Apple još bolje iskoristio sa vlastitim aplikacijama. Takođe tu je i zanimjliva Raise to wake opcija koja uključuje ekran kada telefon podignete prema licu kako bi mogli da imate brz uvid u  eventualne pristigle notifikacije i obaveštenja.

 

 

 

Snaga hardvera kao jedan od najjačih aduta iPhone telefona

 

Možda sam dizajn iPhone pametnih telefona nije uvek bio najatraktivniji, odnosno možemo reći da je konkurencija na tom polju uspevala da napravi lepše i bolje modele, ali kada je reč o hardveru kojim su opremljeni ovi telefoni, Apple po pravilu prednjači u odnosu na sve druge. To se potvrdilo i ovog puta, pa korisnici novog iPhone 7 uređaja ne moraju da se brinu da li je neko rešenje moglo da ponudi nešto bolje.

 

Naravno, iskorak u odnosu na prethodnu generaciju iPhone uređaja napravljen je i ovog puta, pa tako sada unutar kućišta “kuca” A10 Fusion čip sa 64-bitnom arhitekturom, zapravo četvorojezgarni procesor sa šestojezgarnom grafikom, koji još jednom pokazuje da nije potrebno juriti za većim brojem jezgara da bi se postigli bolji rezultati.

 

 

Naime, četvorojezgarni A10 Fusion čip poseduje dva jezgra visokih performansi koji su sposobni da rade i dvostruko brže od iPhone 6 modela, a tu su i druga dva “pomoćna” jezgra koji kombinuju ekonomičnu potrošnju sa visokom efikasnošću. Pored toga uz šestojezgarni PowerVR GPU podignute su i grafičke performanse koje su i do tri puta brže u odnosu na iPhone 6 i to uz upola manju potrošnju energije, a sve to prati i 2GB RAM memorije.

 

Što se tiče skladišnog prostora, možete birati između tri varijante, pa tako minimalna opcija sa kojom iPhone 7 sada dolazi iznosi 32GB, dok sledeća verzija nije sa 64GB, već sa 128GB pa potom i sa 256 GB. Na žalost iPhone i dalje nema mogućnost proširenja putem SD memorijskih kartica što bi naročito dobro došlo u verziji sa najmanjim storage-om, ali to ovog puta barem nije mršavih 16GB koliko je recimo nudio iPhone SE.

 

Još jedno bitno pitanje koje muči sve korisnike pametnih telefona odnosi se na kapacitet ugrađene baterije, odnosno dužinu autonomije koju obezbeđuje jedno punjenje iste. Kako tvrde u ovoj kompaniji iPhone 7 je i na ovom polju napredovao, za šta je zaslužan i pomenuti A10 Fusion čip, pa uz bateriju od 1960 mAh možete računati na puno jednodnevno korišćenje, što je obzirom na snagu hardvera sasvim dobar rezultat. Na žalost za razliku od nekih drugih proizvođača nije podržana neka varijanta brzog punjenja, kao ni bežično punjenje, što bi iskustvo korišćenja jednog ovakvog moćnog telefona učinilo još boljim.

 

 

 

Zaključak

 

Aktuelni iPhone 7 pametni telefon novost donosi i na polju najnovije verzije 10 iOS operativnog sistema, koja predstavlja najobimnije izdanje verovatno najnaprednijeg operativnog sistema za mobilne uređaje. Tako uz proširene mogućnost koje donosi Siri, te nove načine za interakciju sa aplikacijama, rad sa ovim uređajem donosi izuzetno korisničko iskustvo, što je uz moćan hardver i glavna prednost koju konkurenti teško mogu da stignu.

 

Dakle, nije teško oceniti da i gotovo pola godine nakon premijere iPhone predstavlja jedan od najboljih uređaja na tržištu, osim ako ne insistirate na većoj dijagonali ekrana i nešto atraktivnijem dizajnu. O tim stavkama možda i može da se diskutuje, ali ako govorimo o ugrađenom hardveru i performanasma koje on donosi  - to je apsolutno bez premca. Još jednom treba istaći i zaista fenomenalne kamere, koje vam otvaraju mogućnosti za izuzetne fotografije i video zapise visokog kvaliteta, a opšti utisak po pitanju fluidnosti, brzine odziva i samog korisničkog okruženja je više nego pozitivan.

 

Na izostanak 3.5 mm audio izlaza sada su svi već zaboravili, pa na kraju osim visoke cene neke velike zamerke zaista ne možemo da pronađemo. Sa druge strane iPhone 7 sada je i vodootporan, donosi stereo zvuk, pa ukoliko vam mogućnost da izbrojite oko 100.000,00 dinara koliko košta osnovna varijanta ovog telefona ne predstavlja nemoguću misiju, možemo da vas ohrabrimo da to i uradite – sigurno nećete da pogrešite!

 

 

 

 

 

Proizvođač Apple
Model iPhone 7
Ekran 4.7-inča Retina HD IPS LED-backlit, 3D Touch
Rezolucija ekrana 1.334 x 750, 326 ppi, 1400:1 (kontrast)
Čipset A10 Fusion čip sa 64-bitnom arhitekturom
Dodatno M10 koprocesor pokreta
Memorija 3 GB
Skladištenje 32GB / 128 GB / 256 GB
Kamera 12 MP, ƒ/1.8, optička stabilizacija, Quad-LED True Tone blic
Prednja kamera 7 MP FaceTime HD, Retina blic
Video 4K video snimanje pri 30 fps, 1080p HD pri 30 fps ili 60 fps
Mobilne mreže 4G LTE Advanced (do 450 MB/s)
Bežične veze 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, GPS i GLONASS
Senzori Troosni žiroskop, Brzinomer, Senzor blizine,
Senzor ambijentalnog osvetljenja, Barometar
Touch ID Senzor za identifikaciju otiska prsta druge generacije ugrađen u novi Home taster.
Baterija 1960 mAh, do 14 sati preko 3G mreže
Operativni sistem iOS 10
Dodatno Otpornost na vodu (IP67 po IEC standardu 60529)
Dimenzije 138.3 x 67.1 x 7.1 mm (VxŠxD)
Težina 138 grama
Cena od 101.790,00 Din
Kontakt www.istyle.eu/rs

 

 

 

Autor: N.P.