KATEGORIJE

Ekstremni OCZ

Napisao 5, 2009-07-22 11:16:47 u Opšte vesti

Rat na tržištu sistemske memorije iz dana u dane sve je veći. Jaz između proizvođača ne prestaje, te se uz pomoć nekih makretniških trikova pojednici pokušavaju popeti na tron najboljih. Svakako jedan od najadekvatnijih načina jeste i posedovanje najjačih modela sistemske memorije, a opet najbolji modeli iziskuju i najbolje memorijske čipove. O koliko ozbiljnoj situaciji je reč, možda najkompetentniji pokazatelj su kompanije Elpida i Samsung, koje iz meseca u mesec usavršavaju proizvodne procese i samim tim izbacuju sve brže i bolje memorijske čipove.

Čipovi proizvođača ELPIDA spadaju trenutno u najbrže, a samim tim i najtraženije čipove namenjene izradi high end memorijskih modula. Ovako dobru reputaciju pomenuti čipovi izgradili su na osnovu velike overklok margine, koju povlači dosta sitan proizvodni proces (50nm). Da bi nastavili u maniru priče o najbržim memorijskim čipovima današnice, na naše zadovoljstvo na test su nam stigli OCZ 6GB 2000 MHz CL7 moduli koji sa ponosom nose ELPIDA čipove. U pitanju su moduli iz OCZ Blade serije koja spada u sam vrh ponude kompanije OCZ, i ukoliko zaživi na našem tržištu, obradovaće svakako one najzahtevnije.

Intel platforma


Svima je jasno da nova Intel Core i7 platforma koristi upravo ovakve kitove. Isto tako Core i7 procesori poseduju integrisani memorijski kontroler, te su i performanse memorijskog protoka drastično veće (i do dva puta u nekim slučajevima) u poređenju na 775 baziranu platformu. Međutim, najveći problem kod deklarisane brzine memorije na i7 platformi upravo je mogućnost rada na svom deklarisanom taktu. Naime, ukoliko kupite neki od i7 procesora niko Vam ne može garantovati da će pomenuta memorija raditi na klokovima koji se nalaze na stikeru memorije, a zašto, pokušaćemo da objasnimo.

 

Prvi od uslova je dobro raspoložen memorijski kontroler unutar Core i7 procesora i svakako dobra matična ploča, koja je ujedno uveliko raspoložena za overklok BCLK-a. Međutim, najveći problem ove priče leži u memorijskom kontroleru, koji u većini slučajeva iziskuje veće napone (QPI napon) koji će dodatno povećati temperature vašeg procesora, a u nekim slučajevima može doći i do nestabilnosti. Isto tako (dolazimo do onog bitnog dela) ako memorija nije raspoložena za rad sa visokim naponima QPI-a, onda u tom slučaju imate problem koji se manifestuje nižim klokom memorije od propisane fabričke vrednosti, a opet to povećava temperaturu proceosora koja može da povuče i nestabilnost sistema.

Testiranje

 

Na svu sreću mi nismo imali sličnih problema, i naša memorija je radila bez nestabilnosti na taktu od 2000 MHz, sa 7-8-7-20 latencijama, uz 1.65V napon. Na pomenutom naponu uspeli smo da ostvarimo još veći takt, tj. na naponu od 1.65V uspeli smo da povećamo klok memorije do 2110 MHz uz 8-8-8-20 latencije. Moramo prznati da smo bili prijatno iznenađeni, jer na pomenutim klokovima memorije osetio se porast performansi u poređenju na recimo Kingston modulima od 1800MHz CL8, koje smo imali priliku ranije da testiramo.

 

Tokom testiranja nismo osetili pregrevanje, a rad sa aplikacijama test baterije koju smo spremili, jednostavno je protekao bez po muke. Ovako stabilnom radu memorije kumovalo je svakako i hlađenje koje povlači novi dizajn aluminijumskim hladnjakom, presvučenim atraktivnom crnom bojom. Na vrhu hladnjaka nalaze se sitna rebarca koja uz blago strujanje vazduha unutar kućišta mogu efikasno da potpomognu hlađenju same memorije. Radni napon memorije je 1.65V dok su latencije iste raspoređene na sledeći način: 7 (CL) - 8 (tRCD) - 7 (tRP/tRCP) - 20 (tRAS) - 2T (CMD Rate). OCZ je ovim modulima još jednom dokazao da je jedan od najvećih proizvođača radnih memorija na svetu. Na žalost zbog svoje previsoke cene teško da će moći da ih priušte prosečni kupci, ali verujemo da će već sa narednim padom cena stvari doći na svoje.

 


Test programi OCZ BLADE 6GB 2000MHz CL8 Kingston HyperX 3GB 1866MHz CL8
7ZIP 16324 15842
WinRar 3654 3439
Everest-memory read 18001 17909
Everest-memory write 15873 14946
Everest-memory copy 21450 19944
Everest-memory latency 40.4 45.2
Science Marko 2.0 17678 16117

 

Konfiguracija na kojoj je obavljeno testiranje:
MB ASUS Rampage II GENE, CPU Intel Core i 7 920, VGa GIGABYTE GTX260 OC, 2 x HDD WD Caviar 200Gb/WD2000JS 7200rpm 8MB, DVD-RW Pioneer 111D, Cooler Master Real Power 1250W, Thermalright Ultra Extreme 120, OCZ Freeze termalna pasta.

 

Robu na test ustupio: Alti
Cena: uzorak
Kontakt: www.alti.rs