KATEGORIJE

ViewSonic ViewBook VNB120

Napisao 5, 2010-03-05 10:14:56 u Opis - dugi

ViewSonic je jedan od proizvođača koji se opasno posvetio razvoju modernih netbook i subnotebook računara. Da ove reči nisu samo "usput" izgovorene najbolje govori podatak da je za poslednjih godinu dana pod ovim brendom lanirano bezmalo desetak "mališana" i to u raznim Atom kombinacijama, što samo po sebi govori kako je koompanija želela da krajnjim kupcima ponudi što bolji izbor mašina i na taj način ih pridobije. Novi predstavnik nosi oznaku VNB120 i specifičan je po tome što dolazi u jednom elegantnijem izdanju, koje će se sasvim sigurno dopasti i jačoj i lepšoj polovini. O kakvom netbooku je reč?

 

Snežni mališan

 

ViewSonic je VNB120 bazirao na štedljivoj Intel-ovoj platformi zasnovanoj na Celeron SU2300 procesoru, čiji je radni takt podešen na 1,2 GHz, Intel GS45+ICH9 kombinaciji čipsetova, i potpuno očekivano GMA 4500M HD grafici. U startu moramo da naglasimo da se radi o kombinaciji koja štedi performanse zarad produženog trajanja baterije, mada to i nije neki veliki nedostatak, ako se ima u vidu da se mašine ovog koncepta ne koriste za igranje i zahtevniju multimediju. Krajnjem korisniku je na raspolaganju 2 GB radne memorije, koja se u radu pokazala više nego dovoljnom, šta više tokom izvršavanja najrazličitijih naredbi osetićete poprilično ubrzanje u odnosu na klasične Atomce sa 1 GB RAM-a. Hard disk je tipičan 2,5-inčni mobilni disk sa rotacijom od 5400 obrtaja, poseduje 8 MB keš memorijea povezan je preko SATA interfejsa. Dolazi sa kapacitetom od 250GB, što je za ovu klasu računara sasvim dovoljan izbor. Optički drajv nije prisutan, što je takođe u skladu sa standardima u ovom segmentu prenosnika – nismo ga ni očekivali, pa nije bilo ni razočarenja.

 

Displej je mat tipa - nije prisutan glossy sloj koji donosi i prateće refleksije, koga inače proizvođači uglavnom forsiraju, ali nama se dopalo što je primenjeno upravo ovakvo rešenje i verujemo da će većina potrošača pozdraviti ovakav pozet. Radi se o 12,1-inčnom ekranu sa vrhunskim LED osvetljenjem u 16:10 razmeri, radne rezolucije 1280x800 piksela. Donosi dosta dobar kvalitet slike (dvanaestice su već zaista upotrebljive i za nešto dugotrajniji rad), uz napomenu da je pregledan samo za onog ko za njim radi, dok osobe sa strane neće imati baš najbolji pogled.

 

Primerak koji smo mi dobili na test je bele boje, a u ponudi proizvođača postoji i crna verzija, koja nam se i nije toliko dopala, prvenstveno zbog veoma teškog održavanja. Inače u “snežno“ beloj boji je odrađena i unutrašnja strana (okvir monitora, tastatura i naslon za ruke), uz par srebrnih detalja (logo kompanije na poklopcu i power taster u unutrašnjosti), što odaje utisak elegancije i dobre završne obrade. Tastatura na mašini je sasvim korektno realizovana, mada bismo više voleli nešto veći razmak između tastera i nešto veću visinu, ali u pitanju su finese i ne očekujemo da ćete ovakav računar koristiti za višesatni rad. Napomenimo da je položaj tastature po pitanju nagiba nešto bolji, u odnosu na ono što smo navikli da nailazimo čak i kod punih notebook modela. Zahvaljujući nešto višem (debljem) zadnjem delu, u kome je inače smeštena baterija, položaj tastature je ugodniji za rad. Naravno prisutan je i maleni touchpad.

 

Dobro rešenje u svojoj klasi

 

Po pitanju konektivnosti ovaj mališan je dobro opremljen. Na raspolaganju su između ostalog i 3 USB porta i Bluetooth, kao i opcije za priključivanje na mrežu u klasičnoj Ethernet ali i WiFi Draft N varijanti. Za komunikaciju preko web-a, prisutna je kamerica, koja polako postaje redovna oprema svakog modela koji “drži do sebe“.

 

Inače mašina dolazi sa Windows 7 Home Premium OS-om, koji se ispostavio kao veoma korektno rešenje za ovu vrstu računara. Zanimljivo je da se VNB120 u radu relativno malo greje, iako je poznato da se Celeron-ci malo više zagrevaju. Sve u svemu računar se tokom druženja pokazao vrlo dobro – iako ni u jednom segmentu nije uspeo da nas fascinira, nismo našli ni ozbiljne zamerke. Autonomija je na nivou nešto većem od dva ipo sata,  a da za to vreme obavljamo sve uobičajene radnje – kuckanje teksta, surfovanje internetom itd. Neke zahtevnije multimedijalne poduhvate od ovog modela nemojte očekivati, HD filmovi i igrice jednostavno nisu za ovu priču. Računar sa Celeron  UVL procesorom i ovakvom konfiguracijom, predstavlja odlično rešenje za korisnike koji žele elegantan pomoćni računar kvalitetne izrade, zgodan za poneti, sa kojim ćete lako ostvariti komunikaciju preko interneta i van svoje kancelarije. U tom segmentu predstavlja zaista dobro rešenje.

 


Proizvođač ViewSonic
Model ViewBook VNB120
Displej/rezolucija 12.1" (1280x800 piksela)
Procesor Intel Celeron SU2300, 1,2 GHz
Memorija 2 GB DDR2
Čipset Intel GS45+ICH9
Grafika Intel GMA 4500M HD
Disk 250 GB SATA 5400rpm
Mrežna komunikacija Ethernet, WiFi Draft N, Bluetooth
Portovi 3 x USB 2.0, VGA izlaz, mini ExpressCard,

LAN konektor, čitač SD kartica, audio konektori
Ostalo Web kamera
OS Windows 7 Home Premium OS
Dimenzije 289 x 27.8 x 203 mm
Težina 1.52 kg
Cena (sa PDV-om) 46.500,00 Din
Kontakt Pakom, www.pakom.com

ViewSonic, www.viewsonic.com

 

Autor: Nebojša Rašković