Mio Litepad N890

Napisao 5, 2010-03-04 14:01:13 u Opis - dugi

Kompanija Mio je domaćim kupcima uglavnom poznata po vrhunskim navigacionim uređajima o kojima smo već u više navrata pisali i testirali ih. Međutim, ono što nam je u proteklih par nedelja privuklo veliku pažnju jeste nekoliko neobičnih netbook računara potpisanih upravo od strane ovog proizvođača. Do nas je konkretno stigao model N890, baziran na dobro poznatom Intel-ovom Atom procesoru, pa da pogledamo, šta je to što njega izdvaja iz mora sličnih rešenja na tržištu.

 

Elegantan i ozbiljan...

 

Za N890 netbook možemo reći da ima vrlo sličnu konfiguraciju kao i drugi modeli iz ovog segmenta, koje smo do sada imali na testu u našem labu, ali ima i par veoma zanimljivih noviteta koji donose blago osveženje u ovu kategoriju proizvoda. Mio je u pomenuti netbook dodao GPS prijemnik i 3.5G modem, što će definitivno privući pažnju velikog broja kupaca, pogotovo ako se uzme u obzir da ovakih rešenja nema mnogo na tržištu.

 

Sam netbook je veoma kompaktnih dimenzija, težine svega 890g, i na prvi pogled deluje veoma atraktivno. Napravljen je kombinovanjem crne i bele mat plastike veoma dobrog kvaliteta. Linije su blago zaobljene, i za razliku od nekih netbook-ova koji više izgledaju kao dečije igračke, N890 je dosta elegantan i može proći čak i kao poslovni model. Njegov ekran sa pozadinskim LED osvetljenjem je dijagonale 8.9" i rezolucije 1024x600 piksela, što je za ovu veličinu i više nego dovoljno. Visoka rezolucija i solidna grafika impliciraju sliku vrlo prijatnih boja i odlične oštrine, sa nešto malo užim uglovima vidljivosti, al to ne možemo uzeti kao neku veliku manu.

 

Tastatura je standardnih dimenzija za netbook mašine ove dijagonale ekrana, a tasteri na njoj su bele boje, što nije najpraktičnije za održavanje, pošto se lako prljaju. Ista je solidnog kvaliteta i ono što smo primetili je da se samo malo ugiba po sredini usled jačeg pritiska. Dodatni tasteri koje poseduje su touch tipa, i smešteni su odmah iznad tastature, dok je touchpad uklopljen u masku ispod tastature i vizuelno se ne razlikuje od okolne plastike. Power taster je pozicioniran sa bočne strane na samom zglobu, što izgleda prilično interesantno. U radu se touchpad pokazao odlično, i šteta je samo što nije u pitanju Multi-touch varijanta.

 

Surfovanje u pokretu

 

Konektori na računaru su dobro raspoređeni mada na samom kućištu i nema baš puno mesta na raspolaganju. Možda je iz tog razloga proizvođač rešio da izostavi LAN adapter, što to nam se generalno ne dopada, jer na internet možete sada jedino bežičnim putem – implementiran je WiFi modul (802.11n standard nije podržan), a tu je i već spomenuti modem sa podrškom za 3.5G standard, što sa druge strane omogućava jednostavno surfovanje internetom i u pokretu.

 

Na prednjoj strani je smešten samo zvučnik, koji je okrenut prema dole (nije greška, postoji samo jedan zvučnik). Sa desne bočne strane je čitač memorijskih kartica, dva 3.5mm priključka za mikrofon i slušalice, USB port i konektor za napajanje, dok se sa leve bočne strane nalazi konektor za eksternu antenu za GPS, dodatni USB konektor, analogni D-Sub video izlaz i otvor za hlađenje.

 

Za kraj ostavili smo jednu karakteristiku o kojoj treba da razmislite – za skladištenje podataka prisutan je disk u obliku SSD rešenja, kapaciteta od 32GB. Neko će reći isuviše malo, a neko zadovoljan izbrom ovog tipa uređaja reći će da je sasvim dovoljno. Mi ne želimo da niti hvalimo niti kritikujemo, jer ovaj notebook je namenjen poslovnim korisnicima, ljudima koji putuju, ali sa druge strane, svi znamo da Win 7 zauzima nekih 15GB samo za instalaciju, pa prostora za vaše podatke ne ostaje mnogo.

 

Softverski N890 je takođe odlično odrađen, tj. pored Win OS-a prati ga i Mio-ov programčić koji je dizajniran u stilu Spirit-a i što je nainteresantnije donosi mogućnost rotacije interfejsa u zavisnosti od potreba korisnika - sjajno, nema šta!

 

Mio je ovim netbook-om uspeo da uđe na tržište mobilnih računara i krajnjim kupcima ponudi proizvod odličnih performansi po umerenoj ceni, a pritom je još u njega ugradio i neke nestandardne opcije, poput GPS prjemnika. Ako je suditi po ostvarenim rezultatima onda N890 ima lepu budućnost i mi smo sigurni da će naići na dobar prijem kod domaćih kupaca.

 

 


Proizvođač MIO
Mio N890 Litepad N890
Ekran 8.9" WSVGA
Rezolucija ekrana 1024x600 piksela
Procesor Intel Atom N270, 1.6GHz (512kB L2, FSB 533MHz)
Ram memorija 1GB DDR2 667MHz
Grafika Integrisana, Intel GMA 500
HDD SSD 32GB
Komunikacija WiFi (802.11 b/g), Bluetooth 2.1 + EDR, GPS, 3.5G
Ostalo WEB kamera, 89% full tastatura, čitač kartica (SD)
Operativni Sistem Microsoft XP Home
Dimenzije 248x175x25 mm
Težina 0.89 kg
Cena (sa PDV-om) 24.990,00 din
Kontakt Gigatron, www.gigatronshop.com

Mio, www.mio.com

 

 

Autor: Dejan Stojanović