Acer Aspire E5-551G

Napisao 5, 2015-06-28 15:33:27 u Opšte vesti

U našim rukama se našao poznati Acer Aspire notebook, računar koji dolazi iz ekonomski orijentisane serije E5, sa oznakom E5-551G, koji stiže sa najmlađim i najpovoljnijim APU-om kompanije AMD, modelom A8-7100. Novi procesor je namenjen za računare niže klase, ali iz AMD-a tvrde da su načinjena brojna poboljšanja, te da je novi APU i na sistemskom, ali i grafičkom frontu ipak dosta živahniji od procesora koji su se do nedavno nalazili u ovom cenovnom razredu.

 

Kako kupovina notebook računara niže klase obično znači da morate da prihvatite veliki niz kompromisa, poput lošijeg kvaliteta izrade, uz slabiju bateriju i neugledan dizajn, što verovatno još nekako i možete da prihvatite, ali izuzetno niske performanse, koje čine da prvo startovanje računara i prvo podizanje web čitača potraje duže od kuvanja i ispijanja jutarnje kafe, zaista umeju da treniraju živce. Na svu sreću, testirani Acer, iako cenovno pristupačan, ne spada u ovu kategoriju…

 

 

 

AMD APU platforma

 

Acer Aspire E5-551G pripada najtraženijoj klasi prenosnika sa ekranom dijagonale od 15.6 inča. U ponudi je model istog računara sa AMD A10-7300 APU-om, koji ima četiri jezgra, a mi smo testirali najosnovniju varijantu, koju pogoni nešto svežija, ali i povoljnija varijanta APU-a sa oznakom A8-7100. Iako je cenovno povoljniji, i ovaj APU ima četiri procesorska jezgra, što je već samo po sebi velika prednost, jer konkurencija i u višim klasama nudi dvojezgarne procesore koji rade na nižim frekvencijama i imaju slabiju integrisanu grafiku.

 

Spolja posmatrano, Acer Aspire E5-551G neće vas oduševiti, niti će pokupiti nagrade za dizajn. Napravljen je od crnog polikarbonata koji je sa gornje strane finiširan efektom brušenog metala, kako bi se bar malo poboljšao osećaj u rukama, ali i fotogeničnost na promotivnim fotografijama. Primerak koji smo mi testirali kao što smo rekli poseduje AMD A8-7100 četvorojezgarni procesor, koji ima 2BM trećestepene keš memorije i radi na 1.8 GHz, odnosno na 3.0 GHz u Turbo režimu. U dva, od tri memorijska slota je instalirano ukupno 4GB radne memorije (LDDR3 tipa), a matična ploča je izrađena oko AMD A76M čipseta. Integrisana grafika, unutar APU-a, naziva se Radeon R5 i radi na 514 MHz. S obzirom na to da je ovo prvi put da se susrećemo sa AMD A8-7100 APU-om, reći ćemo i nekoliko reči o njemu.

 

 

AMD APU obuhvata sistemski procesor, memorijski kontroler i drugu elektroniku, kao i grafički akcelerator - pod “jednim krovom”, odnosno u okviru jednog procesora. Predstavljen pre godinu dana, ovaj APU je, namenjen za štedljive i male notebook računare i netbook modele, ali je svoje mesto, zbog veoma povoljne cene, naknadno našao i u standardnim računarima, koji zbog svojih većih baterija, nude odličnu autonomiju rada. Sam procesor je izrađen u AMD-ovim GlobalFoundries pogonima u 28-nm procesu i ima dva CPU modula i četiri integer jezgra, koja su shodno opterećenju i termalnim mogućnostima, dinamički podešena da rade na frekvencijama između 1.8 i 3.0 GHz.

 

Osim procesora, tu je i Radeon R5 grafički čip, koji ima 256 GCN odnosno shader jedinica u okviru četiri bloka (pa tako mnogi kažu da se radi o quad-core GPU-u). Grafički čip komunicira sa sistemskom DDR3-1600 memorijom putem dual-channel memorijske magistrale.

 

U realnom radu, AMD A8-7100 APU je nešto brži od aktuelne, Haswell generacije najbržih primeraka Intel Core i3 procesora, od kojih je svakako povoljniji, dok je Radeon R5 grafički čip u rangu sa GeForce 720M u verziji sa GDDR3 memorijom, što je prilično dobro s obzirom na to da se radi o integrisanom rešenju. Osim toga, čitav APU, sa svim nabrojanim stvarima, ima maksimalnu potrošnju od 19W. To znači da je namenjen i manjim, laganim prenosnicima sa ekranima dijagonale od 12 inča, ali i većim modelima niže klase.

 

 

 

Za umerene korisnike i različite namene...

 

Jedna od najsvetlijih strana testiranog Acer Aspire E5-551G primerka je svakako i postojanje odvojene (tzv. discrete) grafike, koju je, prirodno, takođe potpisao AMD. U pitanju je odlični Radeon R7 M265 grafički čip sa 2 GB sopstvene GDDR3 memorije, koji se aktivira onda kada pustite neku zahtevniju 3D igru ili kada notebook povežete na eksterni displej velike rezolucije. Kao i integrisani GPU, i ovaj čip podržava DirectX 11, ali ima veći broj shader jezgara (384), daleko jači sistem za rad sa teksturama (24 TMU jedinice) i 8 ROP (render back-end, odnosno raster operator) procesora. Osim toga, sa memorijom koja je znatno brža od sistemske, komunicira putem 128-bitne magistrale. Grafički čip je podešen na 825 MHz, u turbo režimu ide i do 980 MHz (ako to dozvole termalne mogućnosti unutar notebook-a), a njegove performanse su uporedive sa GeForce GT 730M i GT 740M mobilnim GPU-ovima iz konkurentske NVIDIA-e, u zavisnosti od toga da li memorija radi na 1800 MHz ili 2 GHz.

 

Osim većih gabarita i profila od čak 30 milimetara, kao i mase od 2.5 kilograma, druga činjenica koja nedvosmisleno ukazuje na to da se radi o notebook računaru niže klase je svakako TN Film LCD panel rezolucije od 1366 x 768 piksela. U pitanju je ekran prosečnog kvaliteta, sa svim manama Twisted Nematic Film LCD tehnologije (manje prirodne boje, probijanje pozadinskog osvetljenja i lošiji vidljivi uglovi) koji će zadovoljiti osnovne potrebe, ali ako želite da se “razmašete”, svakako ćete iskoristiti ugrađeni HDMI konektor i računar, barem kod kuće, povezati na neki od sve jeftinijih Full HD monitora.

 

Osim HDMI izlaza, tu je i D-Sub (VGA) konektor, koji uvek može da zatreba tokom prezentacija, zatim jedan posebno obeleženi USB 3.0 port, dva USB 2.0, LAN konektor, 3.5 mm audio priključak i čitač SDxx kartica. Wireless konekcija je 802.11 b/g/n tipa (AC-draft je izostao), ali je zato tu najmoderniji Bluetooth v4.0.

 

 

Testirani Aspire E5-551G, opremljen je i optičkim drajvom koji je istovremeno i DL-DVD rezač (u pitanju je poznata Matshita DVD-RAM UJ8E2Q), dok se na mestu hard diska našao 2.5” magnetni hard disk koji je proizveo Seagate (ST500LT012-1DG142). Ugrađena je i solidna web kamera - Acer Crystal Eye HD, koja podržava snimanje video klipova u 1280 x 720 rezoluciji. Ipak, ne treba očekivati nivo koji nude prednje kamere najboljih mobilnih telefona, jer Acer-ova kamera ne radi baš najbolje kada niste u veoma osvetljenom ambijentu.

 

Kvalitet tastature je takođe veoma bitan, jer istu ne možete zameniti, a vrlo retko ćete priključivati eksternu, pa ako se desi da je ona neugodna i loša, rad na tom modelu može vam postati prava noćna mora, koliko god dobar bio ostatak hardvera. Na svu sreću, Aspire E5-551G ima odličnu tzv. chiclet tastaturu, na kojoj svaki taster ima sopstveni mehanički aktuator i koja, zbog dovoljno prostora, ima i odvojeni numerički deo. Tasteri imaju dug i “zdrav” hod, kao i ugodan odziv, odnosno klik. Veći tasteri nisu “kilavi” i mogu se pritisnuti na bilo kom delu uz pravilan povratni odgovor. Nekima će možda biti i previše tvrda, bar u prvih nekoliko minuta, ali to je dobar znak i na to se lako možete navići.

 

Trackpad takođe zaslužuje reči hvale. Velik je, podržava multi-touch i ima vrlo kvalitetan klik mehanizam, koji deluje da se neće pokvariti ni nakon milion klikova. Kada su ulazni periferni uređaji u pitanju, Acer od nas dobija čiste petice - naravno, u okviru cene u kojoj se nalazi Aspire E5-551G. Te petice nikako ne znači da je tastatura u rangu sa onim na Lenovo ThinkPad T modelima, odnosno da je trackpad uporediv sa senzorima koji se ugrađuju na Apple MacBook Pro.

 

Aspire E5-551G možda nije najatraktivniji laptop, ali je svakako izdržljiv i robustan, pa deluje da će vas dugo služiti. Kada sebe častite novijim, ostaće još dugo vremena u službi onoga kome ga budete poklonili - sasvim je izvesno da će odlično služiti, recimo, vašim roditeljima. Ekran rezolucije koja tek malo nadmašuje 720p režim, sada su prevazišli i mobilni telefoni sa daleko manjim ekranima, ali će zato ovaj grafički mod odlično prijati starijim osobama.

 

Kultura rada ovog računara je izuzetna, a to smo i očekivali od veoma štedljivog AMD APU-a, koji je po termičkim osobinama namenjen znatno manjim i toplijim prenosnicima koje je daleko teže držati hladnim. Dosta veći kuleri unutar Aspire E5-551G računara drže A8-7100, pa čak i odvojeni Radeon R7 hladnim čak i kada ih opteretite. Još jedna prednost štedljivog APU-a unutar većeg prenosnog računara, ispoljava se i kod autonomije. Šestoćelijska baterija kapaciteta od 56Wh na testu tokom prosečnog opterećenja, nudi više od pet časova autonomije. Ovo su sasvim dobrih rezultati za računar koji ima standardni hard disk i dodatni grafički procesor.

 

 

 

Zaključak

 

Na kraju može se reći da je Acer Aspire E5-551G odličan notebook u svom cenovnom rangu, koji nudi sve što vam je potrebno - dobre performanse, dovoljno prostora na hard disku, solidne grafičke mogućnosti, odličnu autonomiju i kvalitetnu tastaturu i trackpad. Acer je dobro izbalansirao komponente i namenio model Aspire E5-551G početnicima, studentima i starijim osobama. Po ceni koja je samo malo viša od 300 evra, teško da bismo mogli da očekujemo da i ekran bude Full HD rezolucije, a da notebook bude tanak poput popularnih ultrabook-ova. Testirani model ne dolazi sa Windows OS-om, već sa Linux-om, pa i to valja uzeti u obzir, a dobra vest je da će Windows 10 biti potpuno besplatan za sve korisnike. Acer Aspire E5-551G dobija čistu preporuku za sve one koji traže povoljan i dovoljno snažan računar sa dobrim pedigreom!

 

 


 

Proizvođač Acer
Model Aspire E5-551G
Ekran 15.6-inča, TN Film LCD 1366 x 768 piksela
Procesor AMD A8-7100 APU 1.8GHz (3.0 GHz u Turbo režimu)
Grafika Radeon R5 + Radeon R7 M265 2GB GDDR3
Memorija 4GB LDDR3
Skladištenje HDD 500GB Seagate (5400 rpm)
Optički uređaj Matshita DVD-RAM UJ8E2Q
Kamera Acer Crystal Eye HD (720p)
Konektori HDMI, D-Sub (VGA), USB 3.0, 2x USB 2.0, LAN konektor, 3.5 mm audio, čitač SDxx kartica
Bežična veza WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth v4.0
Baterija 56Wh, šestoćelijska baterija
Težina 2.5 kg
Operativni sistem Linux
Cena 44.990,00 dinara
Kontakt www.kimtec.rs

 

Autor: Branko Maksimović