KATEGORIJE

Prestigio GeoVision 4100 iGO

Napisao 5, 2010-01-03 13:41:02 u Opšte vesti

Od pojave GPS tehnologije na našem tržištu, broj proizvođača, a samim tim i broj modela koji su u konkurenciji, se konstantno povećavao, što je i dovelo do malog problema prilikom izbora za kupovinu neke od ovih, u današnje vreme preko potrebnih spravica. GPS uređaji imaju jednostavnu i standardizovanu formu. Uglavnom su to uređaji opremljeni ekranom osetljivim na dodir bez mnogo prostora za isticanje u smislu spoljašnjeg izgleda, što još više otežava izbor i ostavlja nam da se posvetimo razlici u finesama kao i subjektivnom utisku. Naravno da  funkcionalnost mora biti na najvišem nivou da bi se neki uređaj uopšte uzeo u obzir. Prestigio je firma čija je osnova tržišnog nastupa  zasnovana na dobrom dizajnu i visokom kvalitetu izrade proizvoda, stoga je bilo jako zanimljivo ispitivati jedan od njihovih GPS uređaja i videti kako se isti ponaša pri testu u našim uslovima saobraćaja.

 

Dizajn i izrada

 

Prvi detalj koji nam upada u oči kod modela GeoVision 4100 iGO, jeste to da je izrađen upotrebom blago gumiranog materijala, što u radu odaje utisak kvaliteta, kao i sigurnost da vam pri baratanju van vozila neće tako lako ispasti iz ruke. Sve je to u skladu sa luksuznim stilom uređaja marke Prestigio koji se stalno provlači kroz njihove proizvode -  prijatan dizajn koji treba svima da se svidi ali ne i da zadivi. Ono što bi trebalo da bude zanimljivo jeste debljina koja iznosi svega 13 milimetara. To bi bila značajna stavka pri izboru recimo mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja čija funkcionalnost zavisi od toga da može da stane u džep od košulje ili negde gde može stalno da bude pri ruci. Pošto ovde to nije slučaj jer se GPS najčešće koristi u kolima i drugim motornim vozilima, i uglavnom ostaje u istim, dimenzije su bitne samo ukoliko ovaj uređaj želite da koristite i kao pešak, scenario ne tako stran ukoliko se turistički nalazite u nekom nepoznatom gradu, mada ovu funkciju će u budućnosti u potpunosti preuzeti mobilni telefoni i takozvane "Augemented Reality aplikacije, ali o tome ćemo više pričati nekom drugom prilikom.

 

Dakle, ostajemo kod toga da debljina nije toliko presudna kod ovakvih proizvoda, ali svakako se može reći da ostavlja dobar utisak. Parametar koji je po nama bitniji - jeste dimenzija, odnosno dijagonala ekrana, koja u ovom slučaju iznosi 4.3”. Možemo reći da je ova veličina dovoljno mala da GPS ne bude bude nezgrapan i pri tome ne remeti harmoniju komandne table vašeg automobila, a sa druge strane dovoljno velika za dobru funkcionalnost ekrana osetljivog na dodir.

 

Funkcionalnost

 

Kada smo već kod ekrana, koji je naravno osetljiv na dodir, utisak je da prilično dobro reaguje na pritisak. Kalibracija je izvršena tako da ekran ne bude previše osetljiv, a da pri tome ne zahteva previše jak pritisak na koji treba da reaguje. Za funkcionalnost i jednostavno snalaženje na GPS uređaju, nije dovoljan samo dobar ekran na dodir, već i dobro osmišljen meni. Prva stvar koja mora da bude ostvarena je da su virtuelni tasteri koji bi trebalo da budu veličine određene prema dva kriterijuma. Trebalo bi da budu dovoljno veliki da bi i najnezgrapniji prst sa lakoćom mogao bez greške da mu pristupi, a opet ne bi trebalo da su preveliki jer bi to poremetilo preglednost ekrana. U slučaju GeoVision 4100 dosta se radilo na tome, pa su tasteri potpuno funkcionalni, a meni poseduje zadovoljavajuću preglednost.

 

Na početnom ekranu posle aktiviranja uređaja, nalaze se tri tastera, kojima se korisniku omogućava aktiviranje funkcije media playera, sistemska podešavanja i aktiviranje samog GPS-a. Softver za reprodukciju multimedijalnih sadržaja ne pleni mnoštvom opcija i mogućnostima, pa ćemo za njega samo reći da je tu i da se može pokazati korisnim jer postoji mogućnost jednostavne integrisacije u audio system samog automobila, te može služiti u trenucima dokolice kao preko potrebna zabava saputnika, naročito onih mlađih, na nekom dugom i napornom putu. Ekran za navigaciju je dovoljno pregledan za potpunu funkcionalnost, a tasteri su dovoljno diskretni da ne remete preglednost mape. Ipak dovoljno su pristupačni za neke nepredviđene promene u toku vožnje.

 

Jedan od većih aduta ovog proizvoda je podrška za 3D mape, ali je to bila samo još jedna od opcija koje nije moguće koristiti na našem podneblju. Osim toga, navigacija je funkcionalna na standardnom nivou za naše uslove i to je jedna od retkih stvari na koje proizvodjači jako teško mogu da utiču, a u principu su najvažniji. Rutiranje dobro funkcioniše, broj objekata i znamenitosti registrovanih u uređaju nije mali ali je daleko od toga da je baza kompletna. Ažuriranje mapa u odnosu na stanje puteva, radova na putevima i vremenske neprilike kao i obično nije dostupno, ali to je stvar na koju smo navikli i nekako je gledamo kao luksuz, pa nedostatak ovih mogućnosti i nije neko iznenađenje.

 

Posle ne tako iscrpnog testiranja modela GeoVision 4100, može se reći da uređaj u potpunosti zadovoljava zahteve koje bi većina korisnika postavila u kategoriju “pod obavezno”. Akcenat je postavljen na jednostavnosti menija i lakom korišćenju osnovnih funkcija GPS-a upakovanom u lep paket. Ne postoje neke posebne prednosti ili bilo šta što bi moglo previše da izdignu ovaj proizvod iznad konkurentskih što i nije bio proiritet. Pravi cilj je ostvaren, a to je da se napravi jedan zaokružen proizvod koji će korišćenje navigacije približiti većem broju korisnika i u tom aspektu smo apsolutno zadovoljni.

 

 


 

Proizvođač Prestigio
Naziv GeoVision 4100 iGO
Vrsta uređaja GPS Navigator
GPS čipset Centrality Atlas III
Frekfencija 1575.42 MHz
Broj kanala 30
Procesor 372 MHz
Interna memorija 512MB
Dodatna memorija SD Card (do 8GB)
Ekran 4.3" kolor TFT, 480x272, touch screen
Antena interna
Interfejs USB
Baterija Li-Ion Polimer, 1450 mAh
Autonomija rada do 2.5h
Operativni sistem Microsoft Windows CE .NET 5.0
Prateći softver iGO AMIGO
Dimenzije 119 x 745 x 13 mm
Težina 163 g
Garancija 2 godine
Cena 13.499,00 Din
Kontakt www.asbis.rs

www.prestigio.rs

 

Autor: Vukašin Nešović