HP Beats Special Edition 15-p010nm

Napisao 5, 2014-12-22 00:13:14 u Opšte vesti

Prenosni računari sa potpisom kompanije HP već dugo vremena dolaze segmentirani u okviru nekoliko manje ili više jasno definisanih kategorija, ali kada nam je na test je stigao model HP Beats iz “Specijalne Edicije”, na prvi pogled nismo mogli da ga smestimo niti u jednu od aktuelnih serija ovog proizvođača. Vizuelno je možda najsličniji pripadnicima HP Envy serije, mada nije izrađen od brušenog metala, a možemo reći i da je manje diskretan od minimalistički dizajniranih modela najviše klase, te da izgleda kao da je namenjen mlađoj i aktivnijoj publici.

 

HP kao istinski gigantska kompanija, ima zaista veliku ponudu različitih modela računara, a kako se i samo tržište sve više diferencira u najbukvalnijem mogućem smislu te reči, nove kategorije i podkategorije prenosnih modela možemo viđati sve češće. Dakle ako se može reći da HP pomalo ipak gubi svoj jedinstven i prepoznatljiv vizuelni identitet, bar kada je o HP Beats Special Edition 15-p010nm modelu reč, čini se da se prepoznatljivost ovog notebook-a našla na strani drugog brenda koji je partnerski učestvovao u stvaranju ovog računara – kompanije Beats Audio. Pogledajmo šta je saradnja ova dva poznata imena donela, jer bi se na osnovu njihove reputacije moglo očekivati puno…

 

 

 

Dizajn i izrada

 

Već na prvi pogled bi se moglo reći da je HP Beats Special Edition dizajniran poput modela najviše klase, mada je ovaj model najvećim delom sačinjen od polikarbonata (lepši termin za plastiku), pa su i gornji poklopac, kao i donja strana, te čitavo kućište računara, napravljen od ovog materijala. To ipak ne znači da notebook deluje jeftino slabašno, jer ga na prvom mestu ”vadi“ fantastičan dizajn, ali što je možda još i bitnije i očiglednije na dodir - i izuzetna završna obrada.

 

Ipak, jasno je da se ne radi se o super-robusnom i izdržljivom računaru, ali kako na njemu nema puno glatkih površina sigurni smo da se neće brzo ofucati ako ga često nosite i vadite iz torbe. Dakle, nema osećaja plastičnosti, a crno-siva nijansa odlično ide uz crvene detalje uz malo primese narandžaste - ova kombinacija računaru daje notu atraktivnosti koju poseduju modeli orijentisani ka igračima.

 

 

Dakle, vizuelni identitet visoke klase je tu, a tome možemo dodati i detalje poput “chiclet” tastature i blago ulegnuće koje formira okvir, kao i uniformne staklene površine preko ekrana, što ostavlja zaista dobar utisak. Sve u svemu HP se potrudio da Beats SE model izgleda više nego pristojno i da, bez obzira na klasu kojoj pripada, ima kvalitetnu i izdržljivu konstrukciju, posebno ojačanu unutar kućišta.

 

Izabrane boje odgovaraju onima prepoznatljivim za Beats Audio brend, što je uostalom i naznačeno u nazivu ovog notebooka, uostalom to smo već naglasili kada je reč o njegovom vizuelnom identitetu. Inače, HP u ponudi ima i Beats All-in-One desktop računar, kao i drugačije konfigurisane modele prenosnika dijagonale od 15.6 inča, bazirane na Intel procesorima i NVIDIA GeForce grafičkim akceleratorima.

 

Što se tiče veličine ovog modela možemo raći da nije preterano tanak, dakle ne radi se o ultrabook-u, pa je na njemu prisutan i optički (DVD-RW) drajv. Sa dijagonalom ekrana od 15.6 inča, te uz masu koja iznosi 2.6 kilograma i dimenzije od  384 x 260 x 25 milimetara, HP Beats Special Edition 15-p010nm donosi gabarite koji su prilagođeni za svakodnevnu upotrebu – dovoljno je konforan za višečasovni rad, kao i za nošenje u torbi kada je to potrebno.

 

Pomenuti ekran je jedan od glavnih aduta ovog računara, a u pitanju je kao što smo rekli rešenje sa dijagonalom od 15.6-inčabazirano TN Film matrici Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), iako se u slučaju modela sa ekranom osetljivim na dodir (što se može doplatiti), dobija AH-IPS matrica koja je nešto manje svetla, ali ima dosta bolje vidljive uglove i reprodukciju boja, kao i zagasito tamne crne nijanse. Naš primerak je stigao bez ”touch“ opcije, a za njega možemo reći da je u pitanju veoma kvalitetan ekran koga krase sasvim dobri vidljivi uglovi i dobra dinamika boja, te solidan broj vidljivih detalja u tamnijim i svetlijim nijansama sive.

 

 

Dok sa ekranom možemo biti veoma zadovoljni, Web kamera je mogla da bude i bolja, jer je bazirana na starom CMOS senzoru bez back-side iluminacije, koja ima svega 0.3 megapiksela. HP bi morao da se potrudi i oko ovakvih detalja, jer kamera u današnje vreme, čak i na laptopu, nikako nije zanemarljiva stvar.

 

Od eksternih karakteristika treba svakako spomenuti i tastaturu koja je slična onoj kod novijih Envy modela, kvalitetna, sa ugodnim klik mehanizmom i tek primetnim ugibanjem na centralnom delu. Raspored tastera je prilično dobar, rekli bismo čak i idealan, da nije klasičnog propusta sa gornjim i donjim kursorskim tasterima koji su skraćeni i prilično uski. Ipak, danas mnogi ne koriste ove kursorske tastere previše – da se radi o igračkom modelu ovde bismo mu pisali veći minus, ali za multimedijalni računar, to stvarno ne možemo učiniti. Uz odličnu tastaturu tu je i touchpad koji stiže bez odvojenih tastera (naziva se “click-pad” jer su mu levi i desni taster smešteni ispod same touch osetljive površine).

 

Ovaj ulazni upravljački uređaj je pozamašan, što je dobra stvar, a možda malo pretenciozan je i detalj na njemu u vidu ogromnog slova “b” (beats audio) odnosno logotipa kompanije. Osim toga, čitav računar je u “beats” brendingu, a čak je i tradicionalno plavi HP logo promenio boju u crvenu!

 

 

 

Hardver i performanse na AMD APU platformi

 

Što se tiče performansi modela koji se našao pred nama treba istaći da on neće biti mnogo zanimljiv igračkoj populaciji jer se radi o pitomijem pedigreu, bar po hardveru koji se nalazi unutar njega. Naime, računar možemo smestiti u samu zlatnu sredinu što podrazumeva pune multimedijalne mogućnosti I dobru funkcionalnost.

 

U osnovi HP Beats SE je kreiran oko AMD APU sistema (A8-5545M) iz nove serije, odnosno arhitekture(“Richland”). Kao i uvek, AMD APU se sastoji od mobilnog, niskonaponskog, četvorojezgarnog procesora koji u slučaju ovog primerka radi na 1.7 do 2.7 GHz i Radeon HD 8510G DirectX 11.1 video i 3D akceleratora, uz memorijski kontroler za DDR3(L)-1333 MHz memoriju.

 

Grafičku čip sadrži 384 unified shader jedinice (VLIW4 tipa) i u rangu je sa discrete Radeon HD 7650 grafikom. Sam GPU deo APU-a je “podešen” na 553 MHz. Ono što je najimpresivnije je da je potrošnja čitavog SoC-a (system-on-a-chip) svega 19W, dok je tipična potrošnja i nešto niža.

 

HP Beats Special Edition stiže na test sa solidnih 8 GB radne memorije i hard diskom od 1 TB, što je više nego dovoljno. Ipak, radi se o starom magnetnom drajvu, koji radi na 5400 rpm, mada bismo mi više voleli da se HP odlučio makar na hibridno rešenje sa malim SSD-om za keširanje ili instalaciju operativnog sistema. Računar se napaja kroz solidnu četvoroćelijska litijum-jonsku bateriju kapaciteta od 2.7 ampera (41 Wh), koja mu daje autonomiju od oko 2 sata i 50 minuta pod opterećenjem i oko 5.5 časova u režimu za uštedu i tokom mešovitog rada u office aplikacijama.

 

Po pitanju opcija za povezivanje, računar poseduje  HDMI, kombo audio džek, jedan USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, LAN konektor i čitač SDxx kartica. Wireless komunikacija se sastoji od već poznatih Wi-Fi 802.1n standarda (nažalost, AC-draft je izostao), a tu je i Bluetooth 4.0 čip sa antenom.

 

Posebnu poslasticu bi trebalo da čini audio sistem od koga smo očekivali puno obzirom na učešće Beats Audio brenda u njegovom kreiranju.  U pitanju je pravi 2.1 sistem koga čini sub-woofer smešten na donjoj strani računara, dok su visokotonci sakriveni ispod tastature. Reprodukcija zvuka je solidno bogata i čista, bez ikakvih izobličenja, ali nemojte očekivati da ćete sa HP Beats Special Edition uživati u gledanju filmova ili slušanju glasne muzike - zvuk sa laptopa je i dalje ostao zvuk sa laptopa, u ovom slučaju bolji od proseka ali ne toliko da zameni neke istinski kvalitetne eksterne zvučnike.

 

 

 

Zaključak

 

U realnom radu, Beats SE se pokazao kao prilično tih i ”hladan“ računar, koga krasi i veoma dobra kultura rada. Iako smo primetili neke sitnice koje bi ga učinile još boljim, kao što bi to učinilo prisustvo hibridnog rešenja u okviru skladišnog podsistema, IPS matrice ekrana umesto TN-Film LCD-a i nešto veće baterije. Autonomija nije bila loša, ali smo često viđali i bolje, dok u većini ostalih operacija možete očekivati živahan radi i igranje 3D igara do rezolucija 1024 x 600 ili 1280 x 720 uz srednji nivo detalja.

 

Pored toga, možda bi bilo lepše da računar nema optički drajv, a da je tanji za nekoliko milimetara čime bi se postigao i nešto elegantniji dizajn te bolja portabilnost. Ipak dizajn koji ga krasi je veoma atraktivan pogotovo uz vizuelni pečat koga ostavljaju crveni detalji karakteristični za Beats Audio brend sa kojim je HP kreirao ovaj model.

 

Sve u svemu, moramo napomenuti da ovo nije igračka već multimedijalna mašina i kao takva se pokazala zaista dobro, pa HP Beats Special Edition 15-p010nm od nas dobija preporuku. Ukoliko tražite svestran i zaista atraktivan računar po popularnoj ceni, AMD platforma na kojoj je baziran nudi sjajan odnos uloženog i dobijenog!

 

 


 

Proizvođač HP
Model HP Beats Special Edition 15-p010nm
Procesor AMD A8-5545M 1.7GHz (Turbo 2.7GHz)
Memorija 8GB  DDR3 1333MHz SDRAM
Skladišni prostor 120GB SSD, 1TB HDD (5400rpm)
Grafika Radeon HD 8510G, integrisana
Displej 15.6-inča LED-backlit BrightView, 1920 x 1080 piksela
Optički drajv DVDRW SuperMulti
Konektori 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x HDMI, 10/100 BASE-T Ethernet LAN
Bežična veza WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0
Baterija 4-ćelijska, 41 Wh Li-ion polymer
Dodatno Beats Audio zvučni sistem, web kamera (1MP), SD čitač kartica
Dimenzije 37,6 x 24,4 x 3,63 cm
Težina 2.28 kg
Cena 71.990,00 dinara
Kontakt www.amd.com, hp.com/rs

 

Autor: Branko Maksimović