Fujitsu LifeBook U904

Napisao 5, 2014-08-26 07:38:26 u Opšte vesti

Klasa ultrabook računara je i dalje uglavnom rezervisana za korisnike dubljeg džepa, što je razumljivo obzirom da ovi prenosnici predstavljaju spoj elegancije, snage i portabilnosti, u šta se u potpunosti uklapa i model LifeBook U904 kompanije Fujitsu. Ovaj moćni ultrabook računar već je stekao visok renome na stranim tržištima, a sada je dostupan kupcima i na našem tržištu, pre svega onima koji traže pouzdan biznis model koji može da ponudi i punu funkcionalnost Windows 8 platforme koja se dobija sa dodirnim ekranom…

 

 

 

Karakterističan dizajn

 

Iako je Fujitsu poznat kao konzervativna kompanija, čini se da LifeBook U904 poseduje sasvim moderan dizajn, pogotovo kada govorimo o kvalitetu izrade i samoj završnici u obradi materijala. Zapravo, možda na prvi pogled ovaj računar podseća na malo tanji i lakši Fujitsu Amilo, što svakako daje uređaju prepoznatljiv vizuelni identitet, pa se izgled sa jedne strane može okarakterisati i kao pomalo “retro”, ali to ne mora nužno da znači ništa loše, jer oštre ivice i “neupadljivost” daju dozu ozbiljnosti kakvu Fujitsu obično i preferira pri dizajniranju svojih proizvoda.

 

 

Već na prvi pogled je uočljiv metalizirani finiš koji uz tanak profil i najviše donosi “stylish” notu ovom modelu. Kako navodi proizvođač za izradu je upotrebljena legura magnezijuma, što se kada računar uzmete u ruku može jasno osetiti. Od ove legure, koja je jača i znatno lakša od aluminijuma, izrađene su i komponente internog kaveza kućišta, dok su gornja, unutrašnja i donja površina izrađene od nešto drugačije legure ovog metala i imaju “brašnast” finiš, koji daje sigurnost u rukama tokom prenosa i ne dozvoljava otiske prsta. Dakle u pitanju je visokokvaitetan i izdržljiv računar, koji se dodatno testira u proizvodnji kako bi obezbedio željeni nivo standarda, pa se svojom robusnošću može nositi sa najvećim brojem konkurenata koji se takođe hvale kvalitetom izrade i upotrebom odabranih materijala.

 

Poseban pečat ovom računaru daje 14-inčni touch ekran o kome će nešto kasnije već biti reči, dok je kvalitet tastature pomalo razočaravajuć. Tasteri su solidne veličine, ali uz nešto plići hod osećaj kojeg smo imali prilikom nešto dužeg kucanja je nedovoljno dobar - u ovoj klasi računara se ipak moglo očekivati nešto bolje rešenje, pogotovo što su svi drugi segmenti na računaru takoreći besprekorni. Takođe i tačped je mogao biti nešto veći, ali ga krasi solidna preciznost i ima prilično ugodan klik mehanizam. Tastatura, naravno, poseduje i pozadinsko osvetljenje koje možete uključiti kada je ambijent u kome radite suviše taman .

 

Pored toga u donjem desnom uglu ispod tastature može se primetiti i fingerprint senzor (čitač otiska prstiju), što je uobičajen detalj koji viđamo kod naprednih biznis modela japanskog proizvođača, koji segmentu bezbednosti inače posvećuje puno pažnje.

 

 

 

Specifikacije i performanse

 

Uz tanak dizajn i kvalitetnu izradu LifeBook U904 donosi i veoma moćne performanse za jedan ultra-portabilan računar. Pre svega tu je Intel Core i7-4600U dual-core procesor sa podrškom za hyper-threading, što znači da može paralelno da izvršava četiri “thread”-a. U pitanju je pripadnik poslednje “Haswell” generacije, a njegova radna frekvencija je nominalno na taktu od 2.1 GHz, iako TurboBoost ubrzava oba jezgra do 2.9 GHz, a jedno jezgro sve do 3.1 GHz, što ovom uređaju daje izuzetan potencijal.

 

Sve to prati ugrađenih 8 GB brze DDR3 1600MHz RAM memorije uz 2GB ugrađenih na samoj matičnoj ploči, dok je za skladištenje podataka odabran SSD drajv iz kompanije Toshiba (HG5d THNSNH256GCST) sa kapacitetom od 256 GB. Korisnik u praksi raspolaže sa oko 228 GB, pa nakon instalacije Windows-a i pripadajuće particije ostaje 190 GB slobodog prostora (u našem slučaju). Ovaj SSD je, pored ostatka sistema, “krivac” za brutalne performanse ovog malog moćnog ultrabook-a. Uz brzinu upisa od oko 480 MB/s i čitanja od čak 520 MB/s, korisnik uživa u gotovo trenutnom odzivu aplikacija, dok se računar podiže i operativan je onoliko brzo koliko i moderan tablet ili pametni mobilni telefon.

 

 

Ono što ljubitelji igara ne bi obradovalo jeste činjenica da se ovaj računar oslanja na Intel HD 4400 grafiku, integrisano rešenje koje ne može da parira diskretnim modelima u 3D gejmingu, ali kako ovaj računar cilja na sasvim drugačiji tip korisnika njegove performanse i ekonomičnost se potpuno uklapaju u ono što biznis populaciji treba.

 

Na kraju dolazimo i do ekrana koji predstavlja još jedan važan adut LifeBook U904 računara. Već smo rekli da se radi o 14-inčnom modelu, ali podatak koji svakako treba istaći je da se Fujitsu odlučio za rešenje koje spada u izuzetno visoku klasu – IGZO panel iz Sharp-a koji donosi WQHD+ rezoluciju od 3200x1800 piksela. Ovakav izbor među notebook rešenjima je teško videti, pogotovo u poslovnoj klasi računara – dobija se slika sa gustinom od 260ppi, što je na nivou smartfon uređaja visoke rezolucije.

 

U praksi ovaj displej donosi neverovatno oštru sliku, ali kada je rad sa standardnim desktop programima u pitanju to može čak da predstavlja i ozbiljan problem jer će se prosečan korisnik prilično pomučiti da se izbori sa sitnim objektima i slovima jer su oni realno teško čitljivi. Kako je u pitanju touch-screen ekran problem možete imati i kada koristite dodirne komande zbog jako malih ikona, pa dolazimo u situaciju da karakteristiku koja je generalno izuzetna u praksi, ponekad možemo da doživimo kao smetnju. Inače, prisutna je podrška za multitouch komande (do 10 prstiju), koje se izvršavaju veoma tačno, te se Windows 8 platforma može iskoristiti u punom kapacitetu.

 

 

 

Krajnji utisak

 

Nema spora da je LifeBook U904 jedan izuzetan proizvod koji veoma kvalitetno objedinjuje visoke performanse, sa kompaktnim dizajnom i lakom prenosivošću, što u principu nije lako postići. Fujitsu se međutim veoma uspešno izborio sa ovim izazovom i bez mnogo kompromisa ponudio rešenje kakvih nema mnogo u ponudi na tržištu. Ipak, ovo nije računar za svakoga, uostalom njegova cena to i govori, ali čak i da spadate u korisnike sa podebljim novčanikom pitanje da li vam trebaju ovako ozbiljne performanse uz koje ćete se odreći komfora velikog ekrana, ili sa druge strane ako vam je portabilnost prioritetna pitanje je da li vam treba tako visoka rezolucija kakvu ugrađeni IGZO ekran donosi…

 

U svakom slučaju, ako se ključne karakteristike koje ovaj računar donosi poklope sa onim što vama treba, sasvim sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za njegovu kupovinu, jer ćete dobiti beskompromisno rešenje koje možete nositi sa sobom, a koje će vam pružiti munjevito brz odgovor na sve vaše zahteve, sliku izuzetnoh kvaliteta, dobru povezivost, a baterija uz ekonomično korišćenje može da pruži i celodnevni rad u pokretu. Upotreba Windows 8 okruženja uz mogućnost korišćenja dodirnih komandi je samo još jedan plus više, što rad sa ovim računarom pretvara u izuzetno iskustvo.

 

 


 

Proizvođač Fujitsu
Model LifeBook U904
Ekran 14-inča IGZO, LED backlit, touch-screen
Rezolucija 3.200 x 1.800 (WQHD+), 260 ppi
Procesor Intel Core i7-4600U 2.1GHz (3.3GHz), dual-core
Grafika Intel HD 4400
Memorija 8GB DDR3 1600MHz + 2GB na ploči
Skladištenje SSD 256GB SATA III
Bežična veza WiFi (802.11a/b/g/n), Bluetooth
Konektori 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, 3.5 mm audio, 3-u-1 čitač kartica
Kamera 1MP HD web kamera, mikrofon
Ostalo Čitač otisaka prsiju, stereo zvučnici, pozadinsko osvetljenje na tastaturi
OS Windows 8.1 Pro 64-bit
Baterija Lithium-ion battery, 4-ćelije, 45 Wh
Dimenzije 329.9 x 229.9 x 15.5mm
Težina 1.39 kg
Cena 259.280,00 Din
Kontakt www.ewe.rs

 

Autor: B. MaksimoviĆ