Acer Aspire P3-171

Napisao 3, 2014-05-29 20:55:43 u Opis - dugi

Trend dizajniranja hibridnih prenosnih računara koji kombinuju različite funkcionalnosti postao je sve primetniji na tržištu, pri čemu se proizvođači trude da ulože maksimalnu kreativnost kao bi napravili što bolju kombinaciju. Acer kao potvrđen proizvođač u segmentu prenosnih rešenja  u svoju ponudu je uvrstio i ovu kategoriju računara, pa se tako pred nama našao i uređaj koji je tanak kao tablet, ima tastaturu i performanse kao punokrvan ultrabook, a donosi cenu koja se nalazi negde između ova dva sveta. Kvalitetan ekran i besprekoran nivo završne obrade i čvrstoće konstrukcije, kao i izuzetan dizajn se podrazumevaju.

 

U pitanju je Acer Aspire P3-171 koji je dostupan u različitim konfiguracijama, a osnovniju varijantu čini  Intel Core i3 CPU, iako postoje i verzije sa Core i5 ULV (ultra low-voltage) procesorima. Aspire P3-171 ima i SSD kapaciteta od 60GB ili 120GB, kao i odličan S-IPS ekran rezolucije 1366 x 768 piksela...

 

 

 

Dizajn i izrada

 

Ovaj zanimljivi prenosnik je manji od standardnog ultrabook računara sa ekranom dijagonale od 13 inča, jer je baziran, odnosno izrađen oko ekrana od 11.6 inča, oko kog nema preterano širokog okvira. Spakovan u aluminijumsko unibody kućište, sa anodizovanim finišom (proces farbanja u kome je površina koja se farba anoda, a sam izvor farbe - katoda) koji prosto sprečava pojavu otiska prsta, Aspire P3-171 oduševljava na prvi dodir. Tastatura koja čini da uređaj izgleda kao nekakav mali ultrabook, zapravo je odvojiva od kućišta, odnosno tablet dela računara, u kome je i sav hardver, kao kod, recimo iPad-a, osim što je Aspire P3-171 nešto veći i masivniji.

 

Pošto se radi o uređaju koji je ipak bliži klasičnom laptopu nego tabletu, prisutan je i priličan broj proširenja. Tako se odmah uočava i USB 3.0 konektor, zatim micro-HDMI i konektor na koji se spaja docking - tastaturu. Klasična klackalica za kontrolu jačine zvuka, audio priključak i mikrofon, napajanje i taster za “sleep” odnosno isključivanje, takođe su prisutni. Uređaj podržava i Wireless N-draft komunikaciju sa drugim bežičnim uređajima (tu je podrška za DLNA), što je prilično intuitivno rešeno u novom Windows 8.1 okruženju (na uređaj je instalirana 64-bitna verzija!).

 

 

Ugrađena tastatura je izuzetno kvalitetna pa je dugo kucanje tekstova jednako ugodno kao i na kvalitetnom laptopu, odnosno nekom dobrom ultrabook-u. Tasteri su mehanički i svaki ima svoj aktuator (chiclet tip). Podaci se mogu unositi i putem touch-senzora koji u svakom trenutku prepoznaje čak deset prstiju (odnosno input informacije) i prilično je brz i precizan.

 

Prednja kamera je ograničena na video pozive i nije nekog visokog kvaliteta, jer podržava tek 640 x 480 piksela, dok je druga kamera namenjena za fotografisanje i bazirana je na CMOS čipu od 5 MP i BSI tipu konstrukcije (back-side illumination).

 

Sam ekran je proizveo AUOptronics i ima odličan LED pozadinski set za osvetljenje (rezultuje sa izmerenih 420 “kandela”), ali je rezolucija u kojoj radi tek HD Ready (1366 x 768 piksela). Ipak, IPS tehnologija čini da ekran ima izuzetne vidljive uglove i odličnu dinamiku, kao i prirodne boje. Treba pohvaliti dobro funkcionisanje i ambijentalnog senzora koji optimizuje radne parametre ekrana prema osvetljenju u kom se uređaj nalazi.

 

 

 

Hardver

 

Hardver na kom je Aspire P3-171 baziran u osnovno modelu, oslanja se na štedljivi Intel Core i3-3229Y procesor koji ima dva jezgra radne frekvencije od 1.4 GHz, a koji troši svega 13W. Unutar procesora je smešten i DDR3 memorijski kontroler i HD Graphics 4000 DirectX 11 3D akcelerator.

 

Mala potrošnja (tipična se kreće od 4 do 9W) i enormno velika baterija za ovako tanak i štedljiv uređaj (5280 mAh) rezultuju odličnom autonomijom koja se kreće od 3 do 4 puna radna dana (pod predpostavkom da se tokom dana tablet koristi oko 3-5 sati). Korisnici koji samo sporadično koriste ovaj uređaj moći će čak da ga pune na svakih nedelju dana.

 

 

Uštedu u energiji svakako potpomaže i implementacija 60GB SSD drajva. Treba napomenuti da je dostupna i druga veoma popularna varijanta ovog modela, koja podrazumeva Core i5-3339Y procesor koji ima veću L1, L2 i L3 keš memoriju i brža jezgra na 1.5 GHz, više RAM memorije i brži SSD drajv sa 120 GB skladišnog prostora. Prava je šteta što ne postoji i slot za SD kartice kako bi se memorija mogla lakše proširiti, ali tu je USB port, a tu su i oni mali i neprimetni USB flash drajvovi.

 

Na uređaju se nalaze i mali stereo zvučnici (2x 1.2W) koji nisu spektakularni, ali su dovoljni za video konferencije. Ipak, tokom slušanja muzike je bolje osloniti se na neke slušalice, a bilo nam je i nejasno zbog čega je Acer uz uređaj isporučio napajanje odnosno AC adapter od 65W kada je maksimalna potrošnja celog uređaja samo 25W, dok je tipična negde između 17 i 22W. To je međutim iskorišteno za brzo dopunjavanje izuzetno velike baterije, koja se od nule do 100% napuni za 2.5 sata, dok se do 80% napuni za svega 45 minuta. Drugim rečima, korisnici će veoma malo vremena provesti sa uređajem koji je povezan za strujnu mrežu.

 

 

 

Zaključak

 

Acer Aspire P3-171 je odličan tablet-ultrabook hibrid koji ima fenomenalan ekran, veoma dobre performanse (ili čak impresivne, ako se odlučite za Core i5 verziju), a ne košta koliko i drugi uređaji ovog tipa, koji pokušavaju da matičnoj kompaniji pruže ekstra zaradu kroz ekskluzivnost same kategorije kojoj pripadaju. Ukoliko niste sigurni da li vam je potreban ultrabook ili tablet, ili pak smatrate da su vam potrebna oba ova uređaja, dobro rešenje za vas bi verovatno bio baš Aspire P3-171.

 

 


 

Proizvođač Acer
Model Aspire P3-171 (5333Y4G12as)
Ekran 11,62 HD Ips (1366x768) multi-touch
Procesor Intel Core i5-3339Y 1.5GHz (2.0GHz)
Grafika Intel  HD Graphics 4000
Memorija 4GB DDR3 RAM
Skladištenje SSD 128GB
Bežična veza WiFi (IEE 802.11abgn), Bluetooth 4,0
Konektori 1xHDMI micro, 1xUSb 3.0, 1x 3.5 mm (audio)
Kamera Acer Crystal Eye HD, 5MP, 720p video
Zvučnici Dolby Home Theater v4
Tastatura Chiclet (island style)
Baterija Litijum-polimerska 5280mAh
Softver Microsoft Windows 8.1 64-bit
Dimenzije 295.4 x 190.77 x 9.95mm
Težina 800g (1390g sa tastaturom)
Cena 116.166,00 dinara
Kontakt www.ewe.rs

 

Autor: B.M.