Asus ROG Swift PG278Q

Napisao 5, 2014-04-29 08:22:19 u Opis - dugi

Ukoliko ste makar nekad proveli više sati za desktop računarom, lako ćete se složiti da monitor kao neizostavan deo jednog PC sistema ima veliki značaj za sveukupan konfor bez obzira šta korisnik na njemu radi. Dakle bilo da računar koristite za posao, dizajn, zabavu ili gejming, od onoga što vam ovaj deo opreme može pružiti u velikoj meri može zavisiti i ukupan kvalitet i utisak koji imate tokom samog rada. Na sreću aktuelna ponuda monitora uglavnom obezbeđuje solidne karakteristike koje mogu da zadovolje većinu prosečnih korisnika, ali kada se pred vama nađe neki napredniji model razlika u dodatnom kvalitetu će biti veoma uočljiva i ubedljiva.

 

Asus kao proizvođač koji već godinama jasno ističe svoje ambicije u ovom segmentu ponude, nedavno je predstavio jedan izuzetan monitor koji praktično po svemu što donosi prevazilazi standarde prosečnih modela, a kao deo čuvene ROG porodice proizvoda donosi ultimativne gejmerske performanse - u pitanju je ROG Swift PG278Q!

 

 

 

Dizajn

 

Očekivano za jedan Republic of Gamers (ROG) proizvod, Swift PG278Q donosi spoj vrhunskih performansi i izuzetnog dizajna, kako bi mogao da odgovori na zahteve najprobirljivijih gejmera. ROG izgled se prepoznaje već na prvi pogled, pre svega na postolju i zadnjoj maski koje imaju oblik šasije stelt (stealth) borbenih aviona. Kombinacija crnih i tamnosivih površina pri tome deluje veoma atraktivno, a pažnju svakako privlači i crveni prsten koji okružuje mesto gde se spajaju postolje i vrat koji nosi ekran, a uz to isijava crvenom svetlošću što izgleda veoma efektno kada računar koristite u mraku.

 

Ono što je ipak glavno obeležje ovog modela, bar kada se radi o njegovom dizajnu, odnosi se na veoma tanak okvir oko ekrana koji iznosi svega 6 mm, što ga čini veoma elegantnim, a kao takav je pogodan i za multi-monitorske sisteme, koji se uz to mogu kačiti i na zid (podržan VESA standard).

 

 

Uz veoma kvalitetan finiš i posvećenost svakom detalju, Аsus je obezbedio i punu funkcionalnost, omogućivši fleksibilno podešavanje položaja monitora (tilt, swivel, pivot, podešavanje visine), kao i solidnu povezivost (DisplayPort i, dual USB 3.0 za upstream i downstream). Pored toga zanimljiv detalj predstavlja i prisustvo malog džojstika postavljenog na desnoj strani monitora, koji pruža jedinstveno iskustvo kretanja kroz OSD – omogućuje kretanje u 5 smerova, te olakšava prolazak kroz raspoložive menije i podešavanja.

 

Inače treba reći da korisnik ima na raspolaganju specijalan GamePlus mod koga nudi pomenuti OSD, sa kojim korisnik dobija dodatne informacije i alate za poboljšanje svojih veština tokom igara (specifično gejming okruženje, tajmer i sl.).

 

 

Performanse

 

Za vrhunsko igračko iskustvo, Asus je ovaj monitor prilagodio visokim zahtevima na polju velike detaljnosti i brzine odziva, odnosno dizajnirao ga je tako da na najbolji način može da odgovori u situacijama kada se reprodukuju veoma dinamične scene, i to potpuno realistično i precizno. Swift PG278Q pre svega donosi veliku dijagonalu od 27-inča, sa slikom u visokoj WQHD rezoluciji od 2560x1440 tačaka, koja kao rezultat ima veoma detaljan i oštar prikaz.

 

 

Zanimljivo je da osnovu ekrana čini TN panel, ali za poznavaoce ove problematike to verovatno ne predstavlja veliko iznenađenje, jer odabir ove vrste matrice donosi prednost u odnosu na aktuelne IPS, odnosno PVA/MVA modele, kada se radi o odzivu piksela i osvežavanju slike. Tako u ovom slučaju imamo odziv od 1ms, dok je uz 120+ Hz “refresh rate” slika ostaje potpuno jasna (bez zamućenja i popularnih “duhova”) i kada se prikazuju brze scene karakteristične za akcione igrice, ali i video reprodukciju.

 

U ovom segmentu Asus je otišao i korak dalje pa je monitor prilagodio naprednoj NVIDIA G-SYNC tehnologiji – zapravo radi se o prvom modelu na tržištu koji donosi ovu mogućnost. Za one koji ne znaju o čemu se radi, ukratko ćemo reći da je u pitanju specifičan način sinhronizacije prikaza slike na ekranu i podataka koje emituje grafička kartica. Zapravo “G-sync” kroz hardver, prevazilazi probleme koji uobičajeno nastaju u procesu sinhronizacije tako da video kartica monitoru šalje onoliko podataka koliko monitor može da obradi. Na taj način, slika postaje oštrija, objekti se bolje vide, igra radi bez seckanja i sve to doprinosi mnogo kvalitetnijem igračkom iskustvu.

 

U praksi, igranje i najkompleksnijih igara, sa velikim brojem efekata, brzim scenama i velikim brojem detalja, glatko se reprodukuje u veoma realističnom okruženju, sa jasno izraženim bojama i dobrim kontrastom. Naravno za najbolje rezultate potrebno je imati i kvalitetan hardver, pre svega odgovarajući grafičku karticu, koja pritom podržava G-SYNC. Kako to predstavlja ekskluzivnu osobinu rezervisanu za Nvidia proizvode, grafičke kartice bezirane na AMD platformi neće moći da je podrže, ali osim toga ostale prednosti koje ROG Swift PG278Q donosi, poput niskih latencija i brze reakcije, svakako neće ostati neprimećene.

 

 

 

Zaključak

 

Asus je još jednom uspeo da napravi jedinstven proizvod koji “obučen” u ROG ruho donosi izuzetno korisničko iskustvo koje će posebno umeti da cene gejmeri, za koje je ovaj proizvod prvenstveno i dizajniran. Uz veoma atraktivan izgled, tanak okvir oko ekrana i dobru ergonomiju, ROG Swift PG278Q donosi i izuzetne performanse poput visoke WQHD rezolucije i brzog odziva, a ljubitelji Nvidia grafičkih sistema koji podržavaju G-SYNC tehnologiju imaju mogućnost da uživaju u prednostima koje ona donosi, dobijajući maksimalno optimizovanu sliku za glatku i oštru reprodukciju i pri najdinamičnijim scenama.

 


Proizvođač ASUS
Model ROG Swift PG278Q
Dijagonala 27-inča
Rezolucija 2560x1440 (WQHD)
Osvetljenje 350cd/m²
Brzina odziva 1 ms (GTG)
Osvežavanje preko 120 Hz
Broj boja 16.7M
Veličina tačke 0.233 mm
Povezivanje 1 x DisplayPort 1.2, 2 x USB 3.0 ports
Podešavanja tilt (+20° ~ -5°), swivel (+60° ~ -60°), pivot (90° clockwise), podešavanje visine (0 ~ 120mm)
Dodatno GamePlus, 5-smerni joystick za OSD navigaciju
Cena uskoro
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M.P.