KATEGORIJE

Athlon II X4 620 i 630

Napisao 5, 2009-12-06 11:23:48 u Opšte vesti

I pored velikih nevolja koje su pratile AMD poslednje dve godine, ovaj proizvođač uspeva da pronađe način kako da se nosi sa svojim ljutim konkurentom – Intelom, bar kada govorimo o razvoju procesora. U tekućoj godini AMD je svim silama fokus stavio na platformu, a ne na same jedinice, što je dosta uticalo na povećanje prodaje i očito je da je u ovom momentu to jedino rešenje za pomenutog. Dok čekamo da AMD uzme zamajac promovisanjem svojih novih ultimativnih rešenja pozabavićemo se procesorima koji bi ove jeseni i zime mogli biti dobar izbor za vaš novi moćni desktop. O čemu se radi...

 

Athlon II X4 620 i 630

 

AMD u ponudi ima dva Ahtlon II X4 modela, sa oznakama 620 i 630. Naravno, razlika između njih je samo u radnom taktu, pa tako Ahtlon II X4 620 radi na 2.6 GHz, a Ahtlon II X4 630 na 2.8 GHz taktu. Oba procesora su AM2+/AM3 kompatibilna, što znači da mogu raditi i sa DDR2 i sa DDR3 memorijom i adekvatnim matičnim pločama. Sam AMD mnogo polaže na ovu mogućnost, jer im je bitno da kupcima ostave mogućnost izbora matične ploče i vrste memorije. Ipak, u realnosti ovo je više namenjeno ljudima koji već poseduju AM2+ matičnu ploču, pa kroz nove procesore mogu ostvariti veoma lagan upgrade. Ostali koji se odluče za kupovinu novog sistema će najverovatnije odabrati DDR3 varijantu.

 

Što se tiče samog jezgra, i kod Ahtlon II X4 procesora je primenjena samo varijacija na standardno 45nm Daneb jezgro. Sam razvoj 45nm proizvodnje traje već dosta dugo, sa laganim poboljšanjima tokom vremena, što je sve postignuto uz veliku pomoć IBM-a, koji je već duže vreme primarni tehnološki partner AMD-a. Glavna odlika AMD 45nm proizvodnog procesa je i dalje primena „Immersion Lithography“ tehnologije, koja umesto gasa koristi tečnost koja se nalazi između sočiva litografskog sistema i wafera, što na kraju omogućava veću preciznost pri kreiranje jezgra, uz bolji nivo iskorišćenosti wafera. Primena dotične tehnologije je i omogućila da Phenom II generacija procesora ostvaruje visoke radne taktove, kako u standardnim uslovima, tako i u prilikom ekstremnog overklokinga sa tečnim azotom ili tečnim helijumom. Naravno, sve ovo važi i za Athlon II X4 procesore, sa tim da jedino ostaje pitanje u čemu je razlika između Phenom II X4 i Ahtlon II X4 modela. Jedna od glavnih karakteristika koje je donelo osnovno Phenom II jezgro je L3 keš kapaciteta 6 MB koji je u značajnoj meri omogućio bolje performanse.

 

Ono što je još bitno je da je AMD je dodatno povećao brzinu L3 keša, pa tako isti ima manji "latency" za 2 kloka, uz 50 procenata veću asocijativnost. Upravo taj veliki L3 keš je uklonjen iz Ahtlon II X4 procesora i time je napravljena jasna razlika po pitanju performansi u odnosu na Phenom II X4 modele. Na sreću, AMD se odlučio da sve ostale delove jezgra ne dira, pa su tako osnovne karakteristike L1 i L2 keš memorije su ostale iste. Dakle, 4 x 64 KB L1 keša za instrukcije, 4 x 64 KB L1 keša za podatke i na kraju 4 x 512 KB L2 keša. Nakon dejstva sekire na L3 kešu nastaje Athlon II X4 jezgro sa kodnim imenom "Propus".

 

Naše viđenje

 

Oba procesora na testu su postigla solidne rezultate i nametnula se kao dobra rešenja za kupovinu. Osnovni razlog zašto to kažemo leži u ceni, koja je i u jednom i drugom slučaju korektna, a ako na sve to još dodamo i krajnje povoljnu cenu matičnih ploča, sasvim je logično zašto Athlon II X4 620 i 630 zaslužuju našu BestBuy nagradu.

 

Ipak, moramo da naglasimo da za sam AMD predstavljeni procesori ne smenju da budu rešenje na duže, već samo modeli za prelazni period. Sa druge strane sve vreme razmišljamo koji bi to dobar potez bio da se direktni konkurent malo uzdrma, ali osim daljeg obaranja cena (koje nije uvek najbolje) ne vidimo ništa logično. Opet, potajno verujemo da AMD ima keca u rukavu, koji bi mu uskoro vratio staru slavu, a možda doneo i daleko veći uticaj na kućne korisnike, koji su u ovom momentu ipak više naklonjeniji Intelu. Predstojeći meseci će mnogo toga iskristalisati, a na nama je samo da još malo sačekamo.

 

 


Proizvođač AMD AMD
Model Athlon II X4 620 Athlon II X4 630
Podnožje Socket AM2+/AM3 Socket AM2+/AM3
Jezgro Propus Propus
Tip jezgra Quad-Core Quad-Core
Brzina 2.6GHz 2.8GHz
Hyper Transport 4000MHz 4000MHz
Tehnologija 45nm 45nm
L2 Cache 4 x 512KB 4 x 512KB
Cena oko 80 Eur oko 95 Eur
Kontakt www.amd.com www.amd.com

 

 

Autor: Nebojša Rašković