KATEGORIJE

ASRock Z87M OC Formula

Napisao 1, 2014-03-24 09:30:40 u Opis - dugi

Kompanija ASRock je dobro poznata među korisnicima računara pre svega po proizvodnji matičnih ploča sa kojima uglavnom iz drugog plana u odnosu na velike brendove već godinama nudi kvalitetna rešenja za različite kategorije korisnika. Mnogi ovog proizvođača prepoznaju po povoljnim modelima koji su cenovno neretko i najkonkurentniji na tržištu, ali entuzijasti pre svega cene modele iz gornjeg segmenta ponude gde ASRock takođe ima šta da pokaže, što možemo videti i na primeru matične ploče pod oznakom Z87M OC Formula.

 

Ovaj model koji je svoju premijeru doživeo još na Computex sajmu prošle godine da bi se u prodaji našao tek od nedavno, pažnju javnosti je privukao zbog svojih mogućnosti koje dolaze spakovane u microATX formatu. Snažne performanse i dobar OC potencijal potvrđeni su i nekim rekordima koji su postavljeni upotrebom baš ovog modela kao noseće platforme, pa ukoliko tražite rešenje za konfiguraciju koju treba spakovati u kućište manjih gabarita, ali sa idejom da u njemu vreba prava pritajena zver, Z87M OC Formula se nameće kao jedan od prvih izbora.

 

 

 

Na prvi pogled

 

Kutija u kojoj dolazi ova matična ploča nagoveštava ozbiljan proizvod kod koga su brzinske performanse u prvom planu – stilizovana slika sportskog automobila koji podseća na žuti Lamborghini jasno asocira upravo na snagu i brzinu, pa uz takvu poruku proizvođača treba imati i visoka očekivanja od onoga što vam ovaj model može pružiti. Sama ploča donosi upečatljiv izgled dobijen upotrebom žutih i zlatnih elemenata na crnom PCB-u, na kome su inače postavljeni elementi  visoke klase, koji mogu da iznesu ekstremne postavke u trenucima maksimalnog opterećenja i overklokovanja.

 

Kao što smo već rekli Z87M OC Formula je izrađena u microATX formatu, što se jasno vidi i iz oznake “M“ u samom imenu ploče, a to sa sobom donosi i manje dimenzije u odnosu na standardne modele, pa u ovom slučaju računajte da zauzima prostor od 24.4x24.4 cm. To naravno podrazumeva manje mesta za komponente, te manje fleksibilnosti u kombinovanju istih, ali je ASRock uspeo da se sa tim izbori na veoma solidan način.

 

 

Pločom dominira pasivni VRM hladnjak koji zauzima veliki deo ploče, dok se pod njim nalazi 12 fazna konfiguracija sa solid kondezatorima, premium Alloy prigušnicama, te visoko pozlaćenim konektorima za CPU, memoriju i PCI Express x16 slotove sa kojima se dobijaju i do tri puta bolje performanse u odnosu na standardna rešenja.

 

PCB na ploči je izrađen u osam slojeva (četiri segmenta sa po dve unce bakarnog sloja), što obezbeđuje niže radne temperature i veću energetsku efikasnost u svakom trenutku, a ugrađena je i zaštita od vlage čime se izbegava mogućnost nastanka kratkih spojeva. Primenjen je i napredni dizajn MOFSET jedinica (Dual-Stack MOFSET), te višestruki filter kondezatora (MFC) koji kombinuje tri vrste kondenzatora (DIP cap, POSCAP i MLCC) sa kojima se postiže potpuna stabilnost i pri ekstremnom overkloku.

 

Na relativno skučenom prostoru našlo se mesta i za posebnu audio kartu visokog kvaliteta (Purity Sound) sa EMI izolacijom, te detaljima poput LED debuga, dva mSATA slota za mSSD i WLAN modul koja su smeštena između PCI-e slotova, PowerON, te Reset prekidača. Konfiguracija PCI-e slotova donosi dva x16 slota, koji rade na x8 ili SLI/CrossfireX postavkama, a tu su i jedan x1 i x4 PCI-e slot.

 

Za memoriju su postavljena  4DIMM slota koja mogu da prime i podrže memoriju čak do 3000MHz, koje možete izvući pravilnim overklokovanjem. Bogatu opremljenost za jedan microATX model potvrđuje i prisutnost HDMI in i out konekcije, te ugrađen Display Port.

 

Potpuno je jasno da se ASRock potrudio da kompletan dizajn ploče bude usmeren na dobijanje jedne stabilne platforme za overkloking, a za one koji nisu vični ručnim podešavanjima postavki na raspolaganju je korišćenje dodatnih alata (dodatni softver u okviru Windows-a ili UEFI BIOS-a) koji omogućuje automatsko podizanje parametara za postizanje maksimalnih performansi vašeg hardvera.

 

 

 

Zaključak

 

Bazirana na Intel Z87 čipsetu, te namenjena za četvrtu generaciju Intel Core procesora, ASRock Z87M OC Formula matična ploča donosi zanimljiv spoj mikro ATX formata i snažnog potencijala za overkloking, čime jasno cilja na zahtevne korisnike i entuzijaste kojima je potrebna pouzdana platforma za konfigurisanje snažnog računara u nekom manjem kućištu. Prati je odabir visoko kvailtetnih komponeti, te primena naprednih tehnologija za stabilan rad i maksimalnu energetsku efikasnost, što uz povoljnu cenu čini da ovaj model predstavlja veoma dobru kupovinu u okviru high-end segmenta.

 


Proizvođač ASRock
Model Z87M OC Formula
Format microATX (24.4x24.4mm)
Čipset Intel Z87
CPU interfejs LGA-1150
CPU tehnologije Turbo Boost Technology 2.0
Memorijski slotovi 4x DDR3 DIMM Dual chanel (1066-3000MHz), max. 32GB
SATA 6 x SATA 6Gb/s
Mrežna karta Intel I217V, 10/100/1000Mbps
Zvučna karta Purity Sound (ALC1150)
Proširenja 2 x PCIe 3.0 x16 (x16, x8/x8), 1 x PCIe 2.0 x4, 1 x PCIe 2.0 x1 1 x mini-PCIe
Video izlazi HDMI-out, HDMI-in, Display Port
Konektori 6x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x eSATA
cena Uzorak
Kontakt www.asrock.com

 

Autor: N.P.