ASUS Rampage IV Black Edition

Napisao 3, 2014-02-20 23:11:52 u Opis - dugi

Kada su vrhunske matične ploče u pitanju, modeli iz ASUS ROG serije već neko vreme predstavljaju sam vrh ponude na tržištu. Pažnja koju ASUS zdušno poklanja ROG brendu nije slučajna, a Republic of Gamers je u PC industriji izrastao u veoma prepoznatljivo ime koje garantuje stabilnost, performanse i kvalitet. Novi model koji je da tako kažemo na najbolji način stavio tačku na godinu iza nas, zove se ASUS Rampage IV Black Edition, a kao što predpostavljate nosi ROG oznaku na sebi. O kakvom se proizvodu radi dovoljno je reći da u paketu dolazi i OC Panel, eksterni modul za overklok koji izgleda kao da treba da se pojavi u narednom veku?

 

 

 

Vrhunski dizajn

 

Sa pojavom nove generacije Intel Extreme procesora, koji su zamenili dosad aktuelnu Sandy Bridge E seriju očekivano je bilo i da se pojave nove matične ploče koje će ispratiti aktuelne standarde. Presedan se javio u tome što Sandy Bridge i Ivy Bridge arhitekture dele isti soket, pa je i u ekstremnom segmntu LGA 2011 zadržan kao zajedničko podnožje za nove procesore. Ovo takođe znači da je X79 kontrolerska logika i dalje aktuelna, i više nego dovoljna da podrži sve ono što najjači desktop procesori na svetu traže od nje.

 

Logičan sled događaja bilo je predstavljanje novih modela, iako bi i samo ažuriranje BIOS sekcije omogućilo korišćenje novih procesora na starim modelima - ASUS je međutim imao drugačije planove. Naime, X79 je vrlo zahvalan čipset jer nudi ekstremne mogućnosti u mnogim sferama, što ga čini idealnom podlogom za vrhunske performanse, a kao rezultat dobili smo ASUS Rampage IV Black Edition, model sa kojim je proizvođač napravio iskorak dalje.

 

Kao i kod većine ROG proizvoda, Asus nije štedeo niti u jednom segmentu, pa je i samo pakovanje u kome stiže ova ploča, veoma lepo dizajnirano i bogato opremljeno. Od propratnih objašnjenja naprednih tehnologija, preko svih potrebnih pratećih kablova, adaptera i druge opreme, pa do famoznog OC panela, u kutiji ćete zateći sve što vam je potrebno. Na poklon se dobija i stilizovani ROG magnet čija jedina funkcija je da ga postavite na kućište i tako predočite da u kućištu posedujete jedan ovako prestižan komad hardvera.

 

 

Kao što i sam naziv govori, ova ploča je maksimalno crna, sa tek ponekim crvenim detaljem koji razbija monotoniju, a sam izgled već na prvi pogled deluje impresivno. Izrađena u poznatom ASUS maniru, ova ploča je napravljena kao demonstracija sile i predstavljanje svega onoga što ASUS kao kompanije može da ponudina ovom polju.

 

Iskorišćen je maksimalni EATX (ASUS Rampage IV Black Edition) format PCB-a kako bi se našlo mesta za sve što na ovu ploču treba da stane. Korišćenjem Black Wing zavojnica sposobnih da izdrže 60A, NexFET MOSFET-ova i 10K Black Metallic kondenzatora za naponsku jedinicu koja struju ispravlja sa više faza nego što ima prstiju na vaše obe šake, ova ploča garantuje da će OC zavisiti isključivo od vašeg umeća i primerka procesora koji vam je na raspolaganju.

 

Kao i kod većine X79 ploča, na raspolaganju je osam DIMM slotova za quad channel memoriju, a maksimalna podržana brzina je 2800 MHz, dok kapacitet ne može da pređe 64 GB. Za napajanje procesora brinu se i dodatni 8+4-pinski konektori, a tik uz desnu ivicu, pored glavnog naponskog džeka smeštena je OC sekcija. Dominiraju veliki Start i Reset tasteri, a tu su i prekidači za PCI Express slotove, kao i Slow i LN2 mod tasteri. Probelt merna mesta se podrazumevaju, kao i Debug alfanumerički ekran.

 

Ispod slede čak deset SATA konektora, ali i BIOS switch prekidač (postoje dva BIOS čipa), kao i DirectKey taster, USB 2.0 i 3.0 headeri i dodatno napajanje za grafičke karte.

 

 

 

Raspored slotova

 

Sa četiri PCI Express slota treće generacije ova matična ploča može da podrži rad sa četiri grafike u različitim modovima - x16 ili dual x16 ili x16/x8/x16 ili x16/x8/x8/x8. Na ovaj način se svrstava u sam vrh kada su grafičke mogućnosti u pitanju, što je i čini odličnim izborom kada je jurenje rekorda u pitanju.

 

PCI Express Graphic slotovi su dovoljno udaljeni jedan od drugog da omogućuju uparivanje dual slot kartica bez velike gužve, a našlo se mesta i za dva PCI Express x1 slota, čisto da možete da povežete neku dodatnu karticu, što bi se reklo “Reda radi”. Veliki broj SATA i USB portova dodatno je proširen kontrolerskim čipovima, pa je broj mogućih periferija i uređaja za skladištenje podataka efektivno dupliran. Masivni hladnjaci postavljeni su na naponsku sekciju, kontrolerks čipove i X79 čipet, a tu su i vruće cevi koje distrubuiraju doplotu kako bi se disipacija odvijala ravnomernije.

 

Poseban deo PCB-a koji je fizički odvojen od ostatka ploče smešten je u donjem levom uglu i zadužen je za SupremeFX Black audio sekciju. Ova zasebna audio karta poseduje Cirrus Logic CS4398 Digitalno-analogni konvertor (DAC) kao i TPA6120 pojačalo za slušalice, a sam audio čip je zaštićen elektromagnetnim štitom. Za boju zvuka se brinu kvalitetni ELNA audio kondenzatori i zasebna pojačala (OP-Amp-ovi), dok će za prilagođavanje zvuka i podešavanje u igrama korisniku na raspolaganju biti Sonic Radar i DTS Connect softver. Kada sve ovo uzmete u obzir kvalitet zvuka, koji je jedna od vrlo bitnih stavki kod ozbiljnih igrača ekvivalentna je mnogo skupljim diskretnim rešenjima koja se nude na tržištu.

 

Sa zadnje strane smeši nam se PS/2, ali i veliki broj USB portova, pa eSATA konektori, LAN i audio izlazi. Posebno treba obratiti pažnju na dodatni bežični modul čiji se konektori za BT i WiFi antene nalaze pozadi, a tu su i ASUS specijalnosti u vidu ROG Connect i BIOS Flashback tastera.

 

 

 

OC Panel

 

Sam OC Panel je smišljen kao interesantna dodatak koji treba da umnogome pomogne prilikom overkloka. Osnovna funkcija se može podeliti u dva scenarija - Normal i Extreme mod. U normalnom modu rada OC Panel se može montirati u 5,25’’ slot kada njegov 2,6’’ LCM displej pokazuje bitne parametre rada sistema: CPU temperatura, množilac, BCLK, brzine rada ventilatora i slično. Četiri tastera direktno na OC Panelu omogućavaju prebacivanje iz Normalnog u Ekstremni mod rada, direktan overklok CPU-a, kontrolu brzine rada ventilatora i uključivanje/isključivanje LCM ekrana.

 

U ekstremnom modu rada OC Panel u potpunosti ispunjava svoju namenu, pretvarajući se u naprednu konzolu za overklok. Potreno je povezati senzore preko SubZero Sense konektora, VGA SMB za očitavanje parametara rada grafike, kao i VGA Hotwire za hardverski pristup i podešavanje parametara rada grafičke karte. Tu su i Slow Mode i Pause prekidači kao i četiri dodatna 4-pinska konektora za ventilatore. Sa osam dodatnih fizičkih tastera moguće je upravljati sistemom i podešavati parametre na fizičkom nivou, što je za overklok mnogo bitno.

 

U ekstremnom modu sam OC Panel pokazuje drugačije parametre: tu su SubZero očitavanja dve temperature, trenutna i targetira, Debug kod, očitavanja parametara sistema - VTT CPU, DRAM_AB, H-Key, DRAM_CD, BCLK, VGA Hotwire naponi…

 

Jednostavno u pitanju je alat kome će se obradovati iskusni oveklokeri, jer će na jednom mestu pronaći sve ono što im je potrebno da postignu stelarne performanse.

 

 

Za igrače...

 

Pored pomenute zvučne karte na ploči se nalazi i Intel 82579V gigabitna mrežna karta sa Game First II softverom koji vrši prioritetizaciju saobraćaja kako bi se u igrama smanjio ping i omogućila najbrža moguća reakcija na relaciji računar - server. Naravno, sve to uz odgovarajući softver koji ASUS standardno isporučuje sa svojim pločama.

 

Da se radi o modelu namenjenom igračima može se videti po tome što se ASUS pobrinuo da uz svaki komad dolazi i kupon za punu verziju jedne od najpopularnijih aktuelnih igara - Assassin’s Creed: Black Flag, čija je vrednost oko 50 eura, pa toplo pozdravljamo ovu odluku kompanije ASUS.

 

 

Zaključak

 

ASUS Rampage IV Black Edition svakako nije obično parče hardvera – radi se o vrhunskoj matičnoj ploči koja LGA 2011 platformu pretvara u HighEnd rešenje, te je kao takva namenjena kako okorelim gejmerima tako i entuzijastima i overklokerima, kojima će poslužiti kao sjajna osnova za dostizanje krajnjih dometa do kojih savremeni hardver može da dobaci. Uz ASUS Rampage IV Black Edition ne možete pogrešiti, ako vas visoko postavljena cena ne sprečava da ga priuštite – u svakom slučaju ovo je jedna od najboljih matičnih ploča koja je ikada izašla iz pogona tajvanske kompanije.

 

 


Proizvođač ASUS
Model Rampage IV Black Edition
Podnožje Intel LGA 2011
Čipset Intel X79
Memorija 8 x DIMM, Max. 64GB, DDR3 MHz Non-ECC, quad channel do 2800 MHz
Multi GPU podrška NVIDIA 4 way SLI, AMD 4 way CrossfireX
Slotovi za proširenje 4 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 ili dual x16 ili x16/x8/x16 ili x16/x8/x8/x8), 2 x PCIe 2.0 x1
SATA konektori Intel X79: 2 x SATA 6Gb/s, 4 x SATA 3Gb/s; ASMedia ASM1061: 4 x SATA 6Gb/s, 2 x eSATA 6Gb/s
Mreža 1 x Gigabit LAN Intel 82579V
Audio 7.1 ROG SupremeFX Black
USB Intel X79: 10 x USB 2.0 (četiri nazad, šest na ploči); ASMedia USB 3.0: 8 x USB 3.0 (šest nazad, dva na ploči)
OC Panel 2.6 " LCM displej, EXTREME/NORMAL prekidač, VGA Hotwire, Subzero Sense, Slow Mode, Pause Switch, VGA SMB header, ProbeIt, 4 x 4-pin konektori za ventilatore, CPU Level Up dugme, FanSpeed control dugme, LCM backlight dugme, 1 x SATA power konektor, 1 x 18-1 pin data port
I/O panel 1 x PS/2, 2 x eSATA 6Gb/s, 1 x LAN (RJ45), 6 x USB 3.0, 4 x USB 2.0,1 x Optical S/PDIF out, 5 x Audio, 1 x CLR CMOS, 1 x ROG Connect, 1 x ASUS Wi-Fi GO! modul
BIOS 2 x 64Mb UEFI AMI BIOS, PnP, DMI2.7, WfM2.0, SM BIOS 2.7, ACPI5.0a, Multi-Language BIOS
Dimenzije EATX: 30.5 cm x 27.2 cm
Cena oko 55.500,00 Din
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M. Topalović