LG 29EA93 ultra-wide

Napisao 5, 2013-06-18 14:36:06 u Opis - dugi

Nakon najave prvih modela monitora sa Ultra HD (4K) rezolucijom, za koju možemo reći da predstavlja pravi i ozbiljan iskorak u odnosu na aktuelne standarde, u poslednje vreme proizvođači predstavljaju i monitore “ultra wide” formata koji donose takođe jedno novo i unapređeno korisničko iskustvo. Kompanija LG kao jedan od proizvođača koji veoma ozbiljno nastupa na tržištu monitora, te u mnogim segmentima donosi inovativna rešenja sa kojima uspostavlja nove trendove, nedavno je predstavila svoj model u kategoriji ultra-širokih ekrana koji dolazi pod oznakom 29EA93, a po svemu što nudi predstavlja izuzetan proizvod koji svojim performansama ali i dizajnom zaslužuje veliku pažnju.

 

 

 

Elegancija širokog formata

 

Naviknuti na uobičajene dimenzije većine savremenih monitora, susret sa modelom koji donosi odnos stranica u razmeri 21:9 deluje pomalo zbunjujuće. Tako recimo dijagonala od 29-inča ne podrazumeva istu veličinu kao kod 16:9 modela, pa je visina ekrana niža čak i u odnosu na “obične“ dvadesetsedmice, ali je zato širina ekrana zaista impresivna, pa je stvarna dijagonala usporediva sa 32-inčnim televizorima.

 

Pored toga odmah će vam biti jasno da se radi o premium modelu na kome je svakom segmentu posvećena puna pažnja, počevši od samog izgleda i kvaliteta izrade. Dizajn monitora je zaista vrhunski, počevši od tankog profila i okvira ekrana sa minimalnim obrubom u duhu LG Cinema Screen stila, što donosi neverovatno iskustvo gledanja filmova i drugih multimedijalnih sadržaja.

 

 

Okvir ispod donje ivice ekrana donosi prefinjen izgled brušenog aluminijuma, a ispod njega izvire elegantno postolje u vidu stilizovanog prstena metalik boje, koje nosi čitav monitor uz punu stabilnost, iako smo bili pomalo sumnjičavi jer je u pitanju istinski prava “grdosija“. Ovakva konstrukcija je ipak ograničila mogućnost velikog izbora podešavanja položaja, pa na raspolaganju stoji tek opcija podešavanja nagiba.

 

Sama površina ekrana je matirana, sa antirefleksivnim slojem što nam se posebno dopalo, jer nam deluje i lepše i praktičnije – ne hvataju se odrazi iz okoline, a i otisci prstiju se daleko manje vide. Sa druge strane zadnja strana je izvedena u potpunom kontrastu jer je celom površinom u beloj boji, što opet donosi  dozu visokog stila i elegancije. Pored toga, na zadnjoj strani je smešten veoma bogat set konektora, pa od ulaza imamo DVI, 2xHDMI (MHL)i Display Port, a tu su i 3.5 mm stereo ulaz-izlaz, te USB 3.0 Hub sa tri ulaza.

 

 

 

Visoke performanse

 

Dizajnerski zadatak je očigledno odrađen na najvišem nivou, što će svakako pomoći da se ovaj model lako uklopi u svako okruženje, pa čak i da ga dodatno oplemeni. Ipak, za one koji treba da izdvoje ne tako mali količinu novca svakako interesuje i kakve performanse jedan ovakav monitor donosi, a one su na svu sreću zaista visoke. Pre svega treba napomenuti da je LG 29EA93 baziran na AH-IPS matrici nove generacije, sa snažnim W-LED pozadinskim osvetljenjem, što donosi izuzetnu konzistentnost prikaza, koji je živopisan ali i veoma veran originalnim slikama, uz velike uglove vidljivosti (178/178 stepeni).

 

Za profesionalne korisnike poput dizajnera fotografa i sl. važan podatak se odnosi na punu pokrivenost sRGB opsega boja (>99%), što garantuje realan i veoma precizan kolorni prikaz. Uz to LG je primenio i Smooth Color Change tehnologiju, koja pomaže da i pri dinamičnim scenama, te dužem korišćenju monitora ne dolazi do zamućenja, već da slika bude kristalno jasna. Za svaku pohvalu je i nadprosečno dobar kontrast uz gotovo neprimetan stepen refleksije iz okruženja, što prža mogućnost da se slika podjednako dobro prikazuje pod različitim uslovima osvetljenja iz spoljne sredine. Ipak za one najzahtevnije, u paketu se isporučuje i True Color Finder, alat koji služi za preciznu hardversku kalibraciju boja.

 

Kao što smo već naveli, LG 29EA93 donosi dijagonalu od 29-inča, ali u ultra-širokom formatu, pa je rezolucija prikaza slike nestandardna i iznosi 2560x1080 tačaka (pomenuti 21:9 odnos stranica). Ovakva razmera omogućuje daleko širu radnu površinu (praktično kao dva monitora) što donosi i neke zanimljive opcije poput split prikaza u četiri ekrana na 8 različitih odnosa stranica, što pruža neverovatno iskustvo multitaskinga. Takođe, uz Dual link-up opciju možete istovremeno povezati dva uređaja na monitor, koja potom mogu da dele sliku na samom ekranu.

 

Ljubitelji multimedije mogu da uživaju i u veoma realističnom zvuku koji se reprodukuje sa stereo zvučnicima na samom monitoru, a preko MHL interfejsa možete jednostavno povezati i vaš pametni telefon i uživati u sadržaju kao što su igre ili video zapisi, sa potpunim zvukom.

 

 

 

Zaključak

 

Nema spora da je LG 29EA93 jedan izuzetan proizvod koji pruža neverovatno iskustvo kako u domenu profesionalne upotrebe, tako i u domenu zabave, jer donosi puno bogatstvo prikaza široke perspektive. Pored toga, sam kvalitet reprodukcije je na izuzetnom nivou, realnog kolorita i izuzetnog kontrasta , što u potpunosti opravdava uložen novac. Inače, cena ovog monitora je u odnosu na standardne modele (i manje dijagonale) verovatno za mnoge prilično visoka, ali radi se o specifičnom konceptu koji u svakom slučaju unapređuje doživljaj upotrebe i konzumiranja sadržaja sa računara, pa manju cifru svakako nismo ni mogli da očekujemo.

 


Proizvođač LG
Model 29EA93
Tip panela AH-IPS, W-LED
Dijagonala 29-inča (73.6 cm)
Rezolucija 2560x1080 (21:9)
Osvetljenje 300cd/m2
Kontrast 5.000.000:1 (DFC)
Odziv 5ms (GTG)
Uglovi vidljivosti 178°/178°
Povezivanje DVI, 2xHDMI (MHL)i Display Port, 3.5 mm stereo, USB 3.0 Hub
Dodatno Stereo zvučnici, sRGB>99%, Dual Link-up, split screen
Dimenzije 699.7 x 208.5 x 387 mm (sa postoljem)
Cena 60.990,00 Din
Kontakt www.lg.com/rs

 

Autor: M.P.