Apple iPod touch 16GB

Napisao 5, 2013-06-18 09:34:15 u Opis - dugi

Nakon osam meseci od predstavljanja novih iPod plejera kompanija Apple je na tržište lansirala još jedan zanimljiv model – povoljniji iPod touch koji je dobio zdatak da privuče potrošače sa nešto skromnijim budžetom. Novi iPod touch se fizički veoma malo razlikuje od aktulenog modela pete generacije i u biti predstavlja njegovu pravu verziju koja je uskraćna za neke elemente i funkcije. To u prevodu znači da novi iPod touch ne poseduje zadnju kamericu, nema iPod touch loop i ima znatno manju količinu fleš skladišnog prostora. Ali da li je to sve dovoljno da se korisnici zainteresuju za njega i izdvoje nešto oko 35.000,00 dinara koliko ga Apple ceni kod nas? Na ovo i još neka pitanja pokušali da nađemo odgovor tokom trodnevnog druženja sa njim.

 

 

 

Sve je isto samo zadnje kamerice nema...

 

Kao što smo napomenuli najnovoji iPod touch se vizuelno ne razlikuje mnogo od standardnih modela iz aktuelne pete generacije ove serije uređaja, međutim dostupan je isključivo u srebrno-crnoj boji (crna prednja maska i srebrni zadnji deo) i kapacitetu od 16GB, što je realno gledano dovoljno za skladištenje velike količine najrazličitijih elektronskih sadržaja. Ekran na ovom media plejeru je preuzet sa iPhone 5 telefona i dijagonale je 4 inča, a radi se o prestižnom Retina displeju rezolucije 1136x640 piksela koji nudi besprekornu reprodukciju boja i neverovatnu detaljnost, što ga čini idealnim za gledanja filmova visoke definicije, igranje igrica i uživanje u najnovijoj multimediji. Pomenuti ekran je Multi-Touch tipa i podržava veliki broj popularnih multigestikulacija – to znači da na njemu možete brzo, lako i jednostavno editovati video materijal, obrađivati fotografije i surfovati internetom. Zapravo, kada dodirnete Retina ekran ovog iPod touch plejera imate osećaj kao da dodirujete najnežniju svilu, jer isti ne proizvodi trenje, odnosno stvara mininalni otpor između prstiju i stakla čineći da se osećate prijatno.

 

 

Zadnje kamerice (kao što smo rekli) nema, ali tu je zato prednja – popularna FaceTime kamerica koja vam omogućava da u svakom trenutku možete da komunicirate sa vama dragim osobama. Inače, Apple se postarao da srce povoljnijeg iPod touch plejera pete generacije ostane netaknuto, pa tako opet zatičemo sjajni i veoma brz A5 dvojezgarni procesor i popularne Bluetooth i Wi-Fi adaptere poslednje generacije, preko kojih potpuno bežičnono možete da se sinhronizujete plejer sa drugim gedžetima i računarima. Za direktnu komunikaciju sa Mac i PC računarima je zadužen Lightning konektor sa kojim i do tri puta brže možete da transferujete podatke u poređenju sa kablom koji smo viđali na prethodnim generacijama, a ono što je jako važno je da je isti i znatno tanji i daleko savitljiviji.

 

Kada smo već pomelu Lightning konektor nije na odmet da spomenemo i bateriju koja i na ovom iPod touch plejeru nudi radnu autoomiju od čak 8 sati za gledanje filmova, odnosno 40 sati za slušanje muzike. Ista se za svega 2 sata puni u nivou 80% ukupnog kapaciteta, tako da ukoliko vam se slučajno isprazni u putu lako i veoma brzo je možete dopuniti u nekom restoranu ili usputnoj benzinskoj pumpi.

 

Svakako moramo spomenuti i slušalice koje prate ovaj plejer, a radi se o ne bilo kojem modelu, već o moćnim EarPods slušalicama koje smo već u više navrata ocenili kao izuzetne. Zvuk koje reprodukuju je zaista perfektan, bez distorzija i izobličenja, a bas prodoran i pun, što sve doprinosi sjajnom audio iskustvu koje možete imati sa ovim plejerom…

 

 

 

iOS 6 – pouzdan i svestran

 

Iako smo se potajno ponadali da će novi iPod touch doći sa sveže lansiranom iOS 7 platformom ipak se na njemu našao iOS 6 operativni sistem i to u svom poslednjem izdanju sa svim novitetima koji ga ipak čine posebnim. Kao što se manje-više zna ova platforma je donela preko 200 unapređenja i funkcija - po prvi put tu je Siri, inteligentni asistent koji vam pomaže odgovaranjem na vaša pitanja i zahteve. Siri na novom iPod touch plejeru nudi punu podršku za više jezika, sa jednostavnim pristupom sportskim rezultatima, preporukama restorana i listama filmova.

 

Još uvek aktuelni iOS 6 mobilni operativni Sistem stakođe uključuje i ugrađenu integraciju sa Facebook-om (sa sposobnošću da objavljujete sadržaje koristeći Siri), opcije za deljenje fotografija, Shared Photo Streams, preko iCloud servisa i druge ključne iOS funkcije kao što su iMessage, FaceTime, Mail i Game Center. Sada (između ostalog) možete bežično prikazati i sadržaj ekrana vašeg iPod touch-a na HDTV preko AirPlay Mirroring opcije, koja vam omogućava da strimujete fotografije, video sadržaje, muziku, aplikacije i igrate igre na velikom TV ekranu – sjajno, zar ne?

 

 

 

Kada se podvuče crta

 

Apple sa novim, cenovno povoljnijim iPod touch media plejerom pokušava da zainteresuje široke narodne mase za isti, a koliko će u tome uspeti ostaje da se vidi u mesecima koji slede. Jedno je sigurno – kompanija je napravila dobar potez njegovim lansiranjem jer u biti njemu samo nedostaju tri stvari koje smo spomenuli, da bi bio što i punokrvni iPod touch plejeri pete generacije. Čini se da napravljeni kompromisi krajnjem korisniku nisu toliko bitni, ali znamo da ušteda od preko 12.000,00 dinara jeste i upravo zbog toga toplo preporučujemo da razmislite o njemu – sigurni smo da će vas isti veoma dobro zabavljati gde god da se zaputite.

 


Proizvođač Apple
Naziv iPod touch 16GB
Displej 4 inča IPS Retina displej, 1136x640 piksela, 326 ppi
Kapacitet 16GB
Procesor A5
Kamera 1.2MP FaceTime HD kamera, video 720p (30 fps)
Bežična veza Bluetooth, Wi-Fi, Lightning
Konektori Lighting konektor, 3.5-mm stereo
Slušalice Apple EarPods
Platforma iOS 6
Dimenzije 123.4 x 58.6 x 6.1 mm
Težina 86 grama
Cena 34.890,00 dinara
Kontakt www.apcom.rs/prodavci

 

Autor: Dejan Stojanović