KATEGORIJE

Prestigio GeoVision 7777

Napisao 5, 2013-05-16 13:57:43 u Opšte vesti

Prestigio je brend, koji sa svojim novim proizvodima, a pre svega onima u okviru segmenta mobilnih uređaja, polako ali sigurno zauzima visoku poziciju na tržištu. Već smo imali priliku da upoznamo brojne njihove modele navigacija, mobilnih telefona, e-book čitača i tableta, koji svojim karakteristikama pariraju najnovijim modelima na tržištu, a cenovno su mnogo pristupačniji korisnicima sa plićim džepom.

 

Ovog puta u rukama nam se našao najnoviji uređaj sa dijagonalom od sedam inča, koga Prestigio zapravo promoviše kao ultimativni GPS uređaj za navigaciju sa funkcijama tableta, a koliko je on i jedno i drugo pokušaćemo da otkrijemo u sledećim redovima...

 

 

 

Dizajn i pakovanje

 

Tableti od sedam inča kao da predstavljaju “pravu meru” za obavljanje većine poslova vezanih za komunikaciju i GPS navigaciju koje prosečan korisnik može da ima u pokretu. Lagani su, uglavnom donose dobru autonomiju, a zbog manjih dimenzija zgodni su za nošenje. Upravo zato i ne čudi što se Prestigio odlučio upravo za ovu dijagonalu. Takođe, možemo primetiti tendenciju gubljenja interesa za klasičnim uređajima za navigaciju kod korisnika, kako zbog velikog razvoja smartphone-ova u koje se lako može ubaciti ista, tako i zbog sve većeg broja tableta koji poseduju GPS modul. GeoVision 7777 stoga možemo slobodno uvrstiti u kategoriju tableta, ali uz koji dobijate već preinstaliran software namenjen navigaciji, kao i svu prateću opremu koju inače morate da dokupite kod većine tableta na tržištu.

 

Kad smo već kod dodatne opreme, treba pohvaliti Prestigio na onome šta se sve dobija u paketu. Dobijate kvalitetnu futrolu od eko kože, koja je presvučena sa mikrofiberom sa unutrašnje strane, u kojoj možete lagodno da nosite tablet bez bojazni da će se izgrebati ili uprljati. Takođe prisutni su i  punjač za kuću i kola, OTG kabl (za povezivanje eksternih memorija na tablet – recimo USB flešića), kao i nosač za vetrobransko staklo koji može poslužiti i kao nosač za sto kada se rastavi i kada je tablet u kući. Dobija se naravno i uputstvo, koje je više orijentisano ka funkcionalnosti navigacionog software-a, ali će dobro doći u svakom slučaju.

 

 

Nosač za vetrobransko staklo inače poseduje otvor za zadnju kameru – koja iako deklarisana na 2MP može da snima video u toku vožnje, dok vakumski deo drži konstrukciju čvrsto i sigurno “zaptivenu”. Inače GeoVision 7777 je izrađen prilično kvalitetno, nema uvrtanja ni puckanja pod prstima prilikom korišćenja, a na kućištu se uočavaju svi potrebni konektori – priključak za slušalice sa standardnom “bananicom” od 3,5 mm, miniUSB konektor za povezivanje na PC ili na punjač, miniHDMI za eksterni displej kao i prednja kamera od skromnih 0,3 MP (VGA rezolucija).

 

Sedmoinčni HD touch ekran je deklarisan na rezoluciju od 800 x 480 piksela, a u vreme kada se svi odlučuju za neku vrstu IPS ili sAMOLED ekrana, ugrađena TN matrica donosi nešto lošiji utisak, pre svega zbog lošijih uglova vidljivosti ekrana kao i nešto slabijeg prikaza pod jakim svetlom iz okruženja. Dodirne komande se sa druge strane zadaju veoma precizno, a podržana je i multitouch funkcionalnost.

 

 

 

Radne karakteristike

 

“Ispod haube” zatičemo jednojezgarni Telechips-ov Cortex A procesor radnog takta od 1.2 GHz koji je uparen sa Mali 400 grafičkim podsistemom. Prisutna je i DDR3 radna memorija kapaciteta od 1GB DDR3, dok je za skladištenje podataka odvojen prostpr od 8GB koji je proširiv microSD karticama (do 32GB).

 

Ovakva specifikacija svakako ne obećava impresivne radne karakteristike, pogotovo kada se one uporede sa rešenjima koje viđamo na velikom broju aktuelnih tableta, ali ako GeoVision 7777  gledamo kao GPS uređaj sa proširenom funkcionalnošću, pre svega u pogledu korišćenja Android platforme, onda kompletan pristup zapravo zaslužuje svaku pohvalu. Dakle ukoliko ne tražite vrhunske performanse, sigurno ćete biti zadovoljni kako instalirani Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwitch-u) funkcioniše.

 

 

U startu možete da odaberete klasičnu verziju Androida, ili pak proširen paket sa “tird party” aplikacijama, poput eReadera, nekih igrica, pomoćnih programčića...tako da kada prvi prvi put pokrenete uređaj na vama će biti izbor šta želite da instalirate, odnosno da li sami želite da personalizujete sistem po vašim potrebama. Takođe imate mogućnost nadogradnje Android software-a preko WiFi-ija ukoliko se pojavi novija verzija.

 

Naravno GeoVision 7777 dolazi sa punom podrškom za GPS navigaciju, a za taj segment možemo reći da radi prosto savršeno. Na raspolaganju imate instaliran iGO Primo softver sa mapama cele Evrope, a navigacija se odvija brzo i fluidno, nalaženje satelita je gotovo trenutno, a zvučna navigacija je glasna i razgovetna, pa ćete i pored otvorenog prozora na automobilu lepo čuti vašeg digitalnog suvozača.

 

 

Zaključak

 

GeoVision 7777 je jedan veoma zanimljiv uređaj koji unosi koncept hibrida u segment GPS navigacija, što je zapravo obrnuta situacija u odnosu na ono što standardno možemo da viđamo. Ukoliko ga posmatramo kao napredno GPS rešenje utisak će biti sjajan, jer ono zbog čega ova vrsta uređaja gubi trku na tržištu sada je praktično prevaziđeno implementacijom punih Android mogućnosti. Ukoliko međutim tražite napredan tablet sa performansama najmodernijih mobilnih platformi, ovaj model vas možda neće u potpunosti zadovoljiti.

 

Naš utisak je krajnje pozitivan, a zamerka se može uputiti tek na nešto slabiji ekran i malu autonomiju sa Li-Ion 2900 mAh baterijom. Sve ostalo je više nego odlično, pa ako bi trebali da biramo novi GPS uređaj za sebe, GeoVision 7777 bi bio prava opcija!

 


Proizvođač Prestigio
Model GeoVision 7777
Ekran 7-inča, 800 x 480 piksela
Procesor 1.2GHz (Telechips TCC8925 Cortex A5)
Memorija 8 GB skladište, 1 GB DDR3
Proširenje microSD do 32 GB
Konekcije miniUSB, miniHDMI, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Kamere 2 MP / 0.3 MP
Operativni sistem Android 4.0.4 ICS
GPS Da, GO Primo softver sa mapama cele Evrope
Baterija Lithium Polymer 2900 mAh
Dimenzije 192 x 123 x 9.5 mm / 290g
Cena 19.000,00 Din
Kontakt www.asbis.rs

 

Autor: Marko Veljković