KATEGORIJE

CM Storm Scout kućišta

Napisao 5, 2013-02-05 14:31:08 u Opšte vesti

Kompanija Cooler Master je sa svojom prestižnom Storm familijom proizvoda, a pre svega vrhunskim kućištima u okviru nje, stekla poverenje najzahtevnije populacije konzumenata ove vrste proizvoda. Kvalitet izrade, dizajn i funkcionalnost su glavne vodilje prilikom kreiranja modela sa potpisom ovog proizvođača, a to potvrđuju i modeli Scout i Scout II, iz pomenute Storm serije. Prvenstveno dizajnirani za igračku populaciju, ovi modeli bez problema mogu da iznesu zahteve i svih drugih korisnika koji žele beskompromisan ali i stabilno okruženje za svoje konfiguracij…

 

 

Cooler Master Storm Scout

 

Storm Scout je moderno dizajnirano kućište vrhunskih radnih karakteristika kod koga je akcenat stavljen na besprekornu izradu i laku montažu. Kao i ostali modeli iz Storm familije, tako je i ovo kućište namenjeno gejmerima i entuzijastima, što se jasno vidi i iz njegovog dizajna koji deluje moćno, u stilu stealth vojnih oruđa, te asocira na snagu, sigurnost i kontrolu, osobine koje su važne u većini aktuelnih igračkih naslova.

 

 

Osim sjajne izrade, uz upotrebu kvalitetne plastike i stranica od čelika, akcenat je stavljen na sistem hlađenja koji obezbeđuje da komponente unutar kućišta mogu da pruže maksimalan potencijal i dugotrajan rad. Posebno je upečatljiva prozirna bočna strana sa prorezima za izduvavanje vazduha, iza koje su postavljena dva ventilatora sa LED osvetljenjem, koje kada ga aktivirate u zamračenim prostorijama deluje nestvarno i krajnje atraktivno.

 

Spoljašnjost kućišta je prepoznatljiva po sjajno rešenom prednjem panelu sa karakterističnim mesh dizajnom iza koga se skriva pet 5.25-inčnih ležišta za umetanje optičkih uređaja. U donjem delu frontalnog panela pozicioniran je ventilator iza koga se nalazi još pet internih ležišta za umetanje 3.5-inčnih hard diskova. Ležišta su izvedena u poseban boks, a same čvrste diskove je moguće fiksirati klasično pomoću šrafova, kao i sistemom polugica, što je svakako elegantnije rešenje.

 

Frontalni deo se na samoj gornjoj ivici završava ukošenim panelom ka gornjoj stranici na kome je smešten blok sa I/O konektorima - četiri USB 2.0 porta, jedan eSATA port i priključci za mikrofon i slušalice. Tu se nalazi i potenciometar za kontrolu ventilatora, kao i tasteri za uključivanje računara i reset istog. Sa druge strane, na zadnjoj stranici kućišta nalazi se sedam ekspanzionih slotova čiji je dizajn takav da se lako mogu skidati i montirati ponovo (kada se za to javi potreba) što inače mnogi gejmeri jako cene.

 

 

Što se tiče unutrašnjosti ona je prostrana i može da primi sve matične ploče do ATX formata. Ima lepo raspoređene ventilatore, kao i prostor za opcionu ugradnju dodatnih, čija implementacija značajno može da popravi cirkulaciju svežeg vazduha oko core komponenti. Jednostavnu ugradnju hard diskova smo već pomenuli, a omogućena je i jednostavan pristup komponentama na matičnoj ploči, pa recimo možete zameniti CPU cooler bez potrebe da vadite matičnu ploču iz kućišta.

 

Na kraju spomenimo još jedan detalj koji je karakterističan za ovaj model, a odnosi se na ugrađenu stilizovanu ručku koja se nadvija nad gornjom stranom kućišta. Naime Storm Scout je očigledno dizajniran tako da ga korisnici mogu nositi na popularne LAN party skupove, što doduše neće uvek biti lako kada se ima u vidu da kućište bez napajanja i ugrađenih komponenti teži skoro 9 kg.

 

 

Cooler Master Storm Scout II

 

Veoma veliki uspeh koji je Storm Scout kućište postiglo među gejmerima, podstakao je Cooler Master da krene u razvoj novog modela, koji je kao što predpostavljate nazvan Scout II. Konceptualno gledano u pitanju je slično dizajniran model, kvalitetno izrađen, sa sjajnim potencijalima za adekvatno provetravanje i hlađenje. I u ovom slučaju je prisutna ručka za lakše nošenje na LAN party, koja je gumirana i nešto drugačijeg oblika u odnosu na prethodnika, ali je ideja ostala ista.

 

 

Prednjim delom Scout II kućišta takođe dominira mesh dizajn, zapravo stilizovana mreža koja propušta i filtrira vazduh, a iza koje se skrivaju tri ležišta za 5.25-inčne uređaje. Iza iste se nalazi i sedam internih podnožja za čvrste diskove koje je moguće fiksirati polugicama ili klasičnim šrafljenjem, a za koji sistem ćete se odlučiti verovatno će uticati to da li imate potrebu da diskove češće vadite i menjate ili ih gotovo nikada ne dirate. Između samog boksa za HDD-ove i prednje maske nalazi se ventilator koji pored toga što proizvodi minimalan stepen buke pomenute odlično i hladi.

 

Kao i kod prethodno opisanog modela, tako i kod testiranog na vrhu zatičemo  komforno rešen I/O panel koji je ovog puta sakriven iza poklopca, uz sličan raspored ulaza kao i kod prvog Scout kućišta, međutim sada prema specifikacijama imamo dva USB 3.0 porta i dva USB 2.0 porta, što verujemo da će se dopasti naprednijim korisnicima. Sa druge strane, odnosno na zadnjem panelu ponovo zatičemo sedam ekspanzionih slotova i proreze za ugradnju vodenog hlađenja koje sve veći broj gejmera koristi kako bi ohladio komponente pogotovo kada se traže vrhunske OC performanse.

 

 

Unutrašnjost Storm Scout II kućišta je potpuno crna kako bi se ispratio postojeći stil do kraja, prostrana je i dobro organizovana, sa otvorima za kablove, opcijom za pristup procesoru, a mesta ima za ugradnju matičnih ploča do ATX formata, kao i najvećih grafičkih kartica. Prisutan je veliki broj različitih pozicija za ugradnju dodatnih ventilatora, a sistem otvora za protok vazduha postoji i na bočnoj stranici koja je delimično transparentna, kao i u gornjem delu kućišta koje je napravljeno u obliku saća. Takođe je prisutno LED osvetljenje koje u mraku isijava atraktivnu svetlost, doduše kao opciona varijanta ukoliko ugradite ventilatore sa LED lampicama.

 

 


 

Proizvođač Cooler Master Cooler Master
Model Storm Scout Storm Scout II
Tip kućišta Midi tower ATX Midi tower ATX
Mesta za 5.25" uređaje 5 eksternih 3 eksterna
Mesta za 3.5" uređaje 5 internih 7 internih
Mesta za 2.5" uređaje 1 interni (konvertovanjem 3.5") 2 interni (konvertovanjem 3.5")
Slotovi za proširenje 7 standardnih + 1 specijalni 7 standardnih
I/O panel 4x USB 2.0, 1 x eSATA,
1x audio, 1 x mikrofon
2x USB 2.0, 2 x USB 3.0,
1x audio, 1 x mikrofon
Ugrađeni ventilatori 1 x 120mm Red LED, 1x140mm Red LED, 1x 120/140mm opcioni ventilatori
Podržani formati Micro-ATX/ATX Micro-ATX/ATX
Ostalo Ručke za prenos,
Akrilna prozirna stranica
Ručke za prenos,
Akrilna prozirna stranica
Materijal Čelik, plastika, metalne mrežice Čelik, plastika, metalne mrežice
Dimenzije 489 x 219 X 495.5 mm 230 x 513 x 517.5mm
Težina 8.7 kg 8.3 kg
Cena 9.499,00 Din 11.999.00 Din
Kontakt www.dl.rs/gdekupiti www.dl.rs/gdekupiti

 

Autor: Dejan Stojanović