Apple iPod nano

Napisao 6, 2012-12-19 13:46:14 u Opis - dugi

Apple je nedavno predstavio nove i osvežene iPod media plejere, među kojima smo se već upoznali sa novim iPod touch modelom pete generacije, koji je na nas lično ostavio veoma snažan utisak u pogledu vizuelnog identiteta i mogućnosti koje nudi, ali sa druge strane njegova cena je daleko od one za koju možemo reći da je prihvatljiva, što znači da će prvenstveno ostati rezervisan za potrošače sa dubljim džepovima. Međutim, pored novog iPod touch plejera Apple je lansirao i novi iPod nano (sedma generacija), koji je cenovno znatno prihvatljiviji, a takođe nudi veliki broj sjajnih funkcija. Mi smo premijerno u Srbiji imali priliku da se družimo sa njim pa hajde da zajedno pogledamo šta sve zna i ume.

 

 

 

Šarena multimedija

 

Bez mnogo razmišljanja možemo reći da je novi iPod nano jedan od najlepših media plejera sa kojim smo imali prilike da se družimo u poslednjih nekoliko godina. Vizuelno je daleko atraktivniji od svog prethodnika i poprilično je veći (76.5x39.6x5.4 mm), što je prvenstveno uzrokovano implementiranjem većeg displeja koji sada ima 2.5 inča. Verovali ili ne novi iPod nano teži svega 31 gram i u ovoj kategoriji je definitivno najlakši media plejer na svetu. Dostupan je u osam različitih boja (sedam je dostupno i na našem tržištu) što ga čini još atraktivnijim, dok sa druge strane raspolaže sa 16GB skladišnog prostora – sasvim dovoljno za smeštaj vaše omiljene multimedije.

 

Kao što smo napomenuli novi iPod nano je dobio veći displej koji konkretno operiše rezolucijom od 240x432 piksela i u stanju je da ponudi kristalno jasnu sliku sa maksimalno verno reprodukovanim bojama uz odličnu detaljnost. U pitanju je ekran sa Multi-Touch funkcionalnošću, podržava veliki broj multigestikulacija i pod pristima prosto klizi zbog čega verujemo da će dopasti velikom broju potrošača. U radu je za 30% do 40% brži od svog prethodnika i upravo to ga čini pogodnim za prikaz video sadržaja i multimedije visoke definicije.

 

Pored reprodukcije video zapisa novi iPod nano standardno pušta muziku u najrazličitijim formatima, nudi mogućnost pregleda fotografija, a ako poželite na njemu možete slušati i vašu omiljenu radio stanicu, pošto ima ugrađen FM prijemnik. Nikako ne smemo da zaboravimo ni prisustvo Bluetooth adaptera čiji je glavni zadatak da omogući laku komunikaciju i deljenje sadržaja sa drugim gedžetima i računarima koji podržavaju ovaj način transfera podataka.

 

 

 

Autonomija

 

Sjajna stvar kod novog iPod nano media plejera odnosi se na ugrađenu bateriju koja nudi čak 30 časova reprodukcije muzike, odnosno 3.5 sata prikaza video sadržaja. Ista se u potpunosti napuni za oko 3 radna sata i prema proceni vodećih svetskih laboratorija gubi jako malo na kapacitetu s godinama korišćenja – što ukoliko je tačno predstavlja zaista sjajan podatak.

 

Poput novog iPod touch media plejera, tako i novi iPod nano dolazi sa Lightning konektorom koji ima veliku zaslugu za brzo punjenje baterija, međutim ono što ga još čini posebnim jesu njegove skromne dimenzije i bolja zaštita koja ga čini otpornim na sve spoljne uticaje.

 

Na kraju priče o novom iPod nano media plejeru ostaje još da kažemo da pomenuti koristi posebnu vrstu iOS platforme specijalno osmišljene samo za njega. Po funkcijama ona prati sve što nudi testirani iPod nano i veoma je komforna za rad i navigaciju. Na sve novitete koje donosi novi iPod nano treba dodati i nove EarPods slušalice sa kojima dobijate kristalno čist i jasan zvuk.

 

 

 

Zaključak

 

Apple je sa novim iPod nano plejerom targetirao srednju klasu kupaca koja je i do sada najviše kupovala ovaj proizvod. Na više polja radi se o zaista novom proizvodu koji će vam svaki dan učiniti lepšim, zabavnijim, muzikalnijim i šarenijim. Naš lični utisak je da je iPod nano u svom poslednjem izdanju fantastično odmeren, kako u pogledu dizajn, tako i u smislu funkcija koje nudi i da će bez problema naći put do velikog broja potrošača. U tome će mu svakako pomoći i dosta razumnija cena u poređenju sa onom koju ima iPod touch. Topla preporuka!

 


Proizvođač Apple
Model iPod nano
Kapacitet 16GB
Ekran 2.5-inča, widescreen Multi-touch
Rezolucija 240x432 piksela, 202 ppi
Wireless Bluetooth 4.0, Nike+
Funkcije Audio plejer, video plejer, Radio FM
Senzor Accelerometer
Slušalice Apple EarPods
Konektori 30-pin Lighting connector
Baterija Lithium Ion (Li-Ion) do 30h (muzika), do 3.5h (video)
Dimenzije 76.5 x 39.6 x 5.4 mm
Težina 31 g
Cena 25.290,00 Din
Kontakt www.apcom.rs/prodavci

 

Autor: Dejan Stojanović