KATEGORIJE

Chieftec Libra kućišta

Napisao 5, 2012-11-21 14:40:25 u Opšte vesti

Chieftec je jedan od omiljenih brendova na domaćem tržištu, bar kada su upitanju napajanja i kućišta za najrazličitije kategorije računara, koja inače i predstavljaju core biznis ovog proizvođača. Neke statistike pokazuju da se gotovo svaki treći kupac PC računara  u Srbiji odlučuje za upravo za kućište sa potpisom ovog brenda, što jasno govori o kakvom imenu je reč. Pored toga Chieftec je jako popularan i među gejmerima za koje dizajnira prave igračke modele i snažna napajanja sa kojima smo do sada imali dosta prilika da se upoznamo. Za ovaj put odabrali smo tri modela iz nove Libra serije koja je koncipirana tako da za svakog donese po nešto, zadržavajući visoke standarde ovog proizvođača ali i uz to da zadrži pristupačnu cenu.

 

 

Chieftec LT-01B-OP

 

Osnovno rešenje u Libra seriji nosi oznaku LT-01B-OP i reč je o kućištu mATX formata (Mini Tower), koje dolazi sa veoma modernim dizajnom i odličnom izradom. Ovaj model je očigledno predviđen za umereno zahtevne korisnike i sve koji planiraju sklapanje male, ali snažne PC mašine, a uz to im je važan  ovakav vizuelni identitet koji odaje visoku pouzdanost i funkcionalnost. Kao i većina naprednih Chieftec-ovih kućišta, tako je i LT-01B-OP model napravljen od čistog čelika i pune plastike, pa pored maksimalne zaštite od spoljnih uticaja možete računati i na lako održavanje.

 

 

Prednju stranu ovog kućišta krasi lepo koncipiran I/O panel sa jednim USB 3.0 ulazom, dva USB 2.0 porta i mikrofonskim i audio portovima. Iznad istog se nalaze skrivena ležišta za optiku i jedan 2.5-inčni drajv, koji savetujemo da iskoristite za neku fioku sa malim HDD-om ili SSD-om, jer ćete ako zatreba lako moći da je skinete i ponesete sa sobom. Donji frontalni deo donosi mesh dizajn koji obezbeđuje maksimalan protok vazduha odnoano adekvatno hlađenje unutrašnjosti kućišta i ugrađenih komponenti. Zadnja strana krije samo ekspanzione slotove, ležište za napajanje (koje nije uključeno uz ovaj model) i prostor za montiranje jednog opcionog ventilatora.

 

Ipak ono što je najbitnije jeste unutrašnjost, a LT-01B-OP kućište po tom pitanju nije moglo biti bolje odrađeno odnosno organizovano. Prostora ima dovoljno da mirno i lagano montirate mATX ploču, a sav neophodan materijal za to kao i prateća brošura dobija se uz kućište. Ležišta za hard diskove ima dovoljno, kao i prostora za ugradnju opcionih ventilatora, koje vam toplo preporučujemo u slučaju da planirate ugradnju nekih kompnenti koje se više zagrevaju.

 

 

 

Chieftec LF-02B-OP

 

Chieftec LF-02B-OP predstavlja Midi Tower verziju prethodno opisanog kućišta i vizuelno se ne razlikuje skoro u nijednom detalju, osim što je veće (487 x 200 x 430mm) i logično teže (7kg). Takođe je napravljeno od čelika i vrhunske plastike i nudi zavidan nivo robusnosti i čvrstine, te dobre termalne karakteristike.

 

 

Iako ima veće gabarite broj raspoloživih spoljnih ležišta za optiku i 2.5-inčne uređaje je isti kao i kod modela LT-01B-OP, a to isto možemo reći i za prednji I/O panel panel. Međutim, ono što je kod njega karakteristično jeste prisustvo čak sedam ekspanzionih slotova i bolje rešena unutrašnjost koja je koncipirana tako da pored mATX ploča, prima i ATX ploče. Kako samo navikli od ovog brenda sva prateća oprema za montažu je uključena i dolazi uz kućište, a sjajna stvar je što pored klasičnog "šraf" sistema postoji i sistem poluga kojim se optika i diskovi pričvršćuju.

 

Od ostalih bitnih karakteristika LF-02B-OP kućišta posebno moramo da istaknemo izuzetno prostranu unutrašnjost, kao i veći broj ležišta za ventilatore kojima se strujanje vazduha oko vitalnih komponenti može podeći na na najviši mogući nivo i time značajno uticati na duži životni vek komponenti. Sjajna stvar ovog modela je i što nije previše zahtevan za održavanje, a i cena mu je za ono što nudi sasvim korektna.

 

 

 

Chieftec LF-01B-OP

 

Došli smo do kraja priče o novim kućištima iz Libra familije, a na kraju nas čeka ono najbolje - model  LF-01B-OP, koji je za razliku od prethodno opisanih namenjen gejmerima, odnosno igračkoj populaciji. To se pre svega ogleda u prisustvu dve zone hlađenja sa ventilatorima kojima se može kontrolisati brzina obrtaja, hot-swap doking stanice za 2.5 ili 3.5-inčne hard diskove, kao i dva Super-speed USB 3.0 porta

 

 

Vizuelno gledano u pitanju je veoma atraktivno kućište kod koga frontalnim delom dominira karakteristična mesh površina kroz koju struji vazduh, dok je gornji deo prekriven maskom koja se kao kod prethodno opisanih Libra modela otvara, te se ispod nje nalaze ležišta za optičke uređaje i jedan prorez 3.5-inčnog tipa za umetanje fioke sa hardom ili SSD-om. Gornja površina kućišta je takođe karakteristična sa posebno osmišljenim panelom na kome se nalaze USB 3.0, USB 2.0 i audio portovi, kao i potenciometri za regulisanje brzine okretanja ugrađenih ventilatora, a ka zadnjem delu se prostiru prorezi takođe u svrhu što boljeg strujanja vazduha.

 

Zadnja strana krije veliki broj ekspanzionih slotova kojih ima 7, dok je unutrašnjost osmišljena tako da se matične ploče (mATX i ATX tipa) i PC komponente montiraju lako i jednostavno. I ovo kućište dolazi sa sistemom poluga za montažu optike i hard diskova, a ako vam se to ne dopada ostavljena je i opcija sa šrafljenjem. Takođe, prisutan je i holder za grafičku kartu pomoću koga se ona lakše montira, odnosno podešava i fiksira.

 

 

Za kvalitetno hlađenje ugrađenih komponenti prisutno je pet 120-milimetarskih ventilatora uz mogućnost dodavanja još tri, a organizacija prostora i otvori na kućištu obezbeđuju maksimalno strujanje vazduha i adekvatno provetravanje unutrašnjosti.

 

 

 


 

Proizvođač Chieftec Chieftec Chieftec
Model Libra LT-01B-OP Libra LF-02B-OP Libra LF-01B-OP
Tip kućišta Mini Tower Midi Tower Midi Tower
Podržani formati mATX mATX, ATX mATX, ATX
Napajanje ATX 2.3 / PS II,
nije uključeno
ATX 2.3 / PS II,
nije uključeno
ATX 2.3 / PS II,
nije uključeno
Ventilatori 2x 80-120mm (opciono) 1x 120mm
+ 5x 120mm (opciono)
5x 120mm
+ 3x 120mm (opciono)
I/O panel 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Mic-in, Audio-out
(AZALIA / HD-Audio)
2x USB 2.0, 1x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
(AZALIA / HD-Audio)
2x USB 2.0, 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
(AZALIA / HD-Audio)
Mesta za uređaje 2x 5,25" / 1x 3,5" (ext),   2x 3,5" / 1x 2,5" (int) 2x 5,25" / 1x 3,5" (ext),   4x 3,5" / 1x 2,5" (int) 2x 5,25" / 1x 3,5" (ext),   4x 3,5" / 1x 2,5" (int)
Dimenzije 425 x 180 x 352mm 485 x 200 x 490mm 485 x 200 x 490mm
Težina 4.5 kg 7 kg 7 kg
Cena uzorak 6.500,00 Din 9.900,00 Din
Kontakt www.ewe.rs www.ewe.rs www.ewe.rs

 

Autor: Dejan Stojanović