Apple iPod touch

Napisao 5, 2012-11-14 02:10:27 u Opis - dugi

Paralelno sa predstavljanjem novog iPhone 5 telefona kompanija Apple je lansirala i novi iPod touch (pete generacije), te iPod nano (sedme generacije), media plejere koji sada donose mnoštvo novih funkcija i  vizuelno izgledaju još lepše. Osveženje je doživeo i iPod shuffle MP3 plejer, ali u smislu dostupnosti u više različitih boja, dok  je hardverski ostao nepromenjen. Mi smo premijerno  dobili priliku da se bolje upoznamo sa novim iPod touch media plejerom i evo kakve je utiske ostavio na nas…

 

 

 

Još lepši i šareniji

 

Prvo od čega ćemo započeti priču o novom iPod touch media plejeru jeste njegov nov vizuelni identitet, koji se nama lično veoma, veoma dopada. Iako izgledom dosta podseća na iPhone 5 telefon iPod touch pete generacije je od pomenutog nešto tanji (123.4x58.6x6.1 mm) i poprilično lakši (88 grama), što kada ga uzmete u ruke stvara osećaj kao isti lebdi – bar smo se mi timali takav utisak.

 

Na njegovoj prednoj strani pored velikog displeja (o kome ćemo govoriti nešto kasnije) nalazi se i FaceTime kamera, kao i popularni Home button - taster sa kojim se vraćate na osnovni meni plejera. Zadnja strana je nešto bogatija dodacima i poseduje iSight kameru, mikrofon, LED fleš osvetljenje  i iPod touch loop sa kojim ga možete nositi oku ruke.

 

Selimo se na gornju stranu koja krije taster za uključivanje i isključivanje plejera, dok su sa donje strane izvedeni 3.5-inčni audio konektor, Lightning konektor i zvučnici vrhunskog kvaliteta sa kojima možete uživati u najrazličitijim multimedijalnim sadržajima. Za razliku od prethodne generacije, novi iPod touch media plejer dolazi u pet različitih boja (crna, siva, roze, žuta i plava), što ga čini još zanimljivijim širem krugu korisnika. Isti je dostupan i u crvenoj boji, međutim u takvom izdanju ćete moći da ga nađete isključivo u Apple-ovim prodavnicama.

 

 

 

Opasno brz

 

Novi iPod touch media plejer je baziran na dvojezgarnom A5 procesoru sa kojim je u stanju da pokrene i najzahtevnije igrice i aplikacije za iOS 6 platformu. Pomenuti je veoma mali potrošač, tako da pored boljih brzinskih karakteristika donosi i daleko veću radnu autonomiju baterije koja se kreće u okvirima od 40 časova za reprodukciju muzike, odnosno 8 časova kada govorimo o gledanju video sadržaja.

 

Pored snažnog procesora, najveća atrakcija novog iPod touch media plejera je Retina displej dijagonale 4 inča i rezolucije 1136x640 piksela. On nudi kristalno jasnu sliku, maksimalno verno reprodukovanih boja i odlične detaljnosti. Zahvaljujući tome idealan je za gledanje filmova visoke definicije, obradu grafike i igranje najnovijih igrica. Kao i ekran na prethodnoj generaciji iPod touch media plejera, tako i novi Retina displej podržava veliki broj multigestikulacija i izuzetno je prijatan za korišćenje, pošto prsti po njemu prosto klize.

 

 

Kao što smo mogli i da predpostavimo novi iPod touch je opremljen Bluetooth i Wi-Fi adapterima sa kojima bežično može komunicirati sa najrazličitijim uređajima i gedžetima. Odlično se razume sa svim Mac proizvodima, međutim i dalje za sinhronizaciju sa njima (kao i PC mašinama) koristi iTunes aplikaciju, koja u svom poslednjem izdanju donosi mnošto novih mogućnosti, pa ako je ne posedujete toplo vam predlažemo da je potpuno besplatno preuzmete sa interneta.

 

Od ostalih bitnih hardverskih karakteristika iPod touch plejera pete generacije svakako izdvajamo novi Lightning konektor koji je značajno manji od prethodnika, ali i daleko brži kada je punjenje baterije upitanju. Pored toga on je i značajno otporniji na sve spoljne uticaje. Za kraj hardverske priče ostavili smo nove EarPods slušalice zahvaljujući kojima je zvuk kristalno čist i maksimalno jasan. One su nešto veće od rešenja koje se isporučivalo sa prethodnim generacijama, međutim savršeno leže u ušnim školjkama i ne stvaraju neprijatnost čak i nakon višečasovnog korišćenja.

 

 

...i softverski mnogo moćniji

 

Moćnu hardversku konstrukciju prati i snažna iOS 6 platforma koja novom iPod touch media plejeru donosi preko 200 novih funkcija. Jedna od njih je i Siri – inteligentni pomoćnik sa kojim ćete uvek znati gde je najbolje da se parkirate, kako da izbegnete gužvu u gradu ili gde je najbolji provod večeras. Naravno, ovo je samo jedan mali promil mogućnosti koje nudi Siri i mi verujemo da ćete sa ovim sjajnim asistentom moći mnogo lakše i lepše da organizujete vaše svakodnevne aktivnosti.

 

Pored Siri funkcije, iOS 6 platforma vam donosi i bolje organizovan Game Center, unapređen Messages blok i lakšu komunikaciju sa HD televizorima preko AirPlay aplikacije. Tu je i iCloud, kao i brojni servisi zauživanje u najrazličitijim multimedijalnim sadržajima.

 

 

 

Zaključak

 

Apple je sa novim iPod touch media plejerom kupcima ponudio još više zabave u pokretu i mnoštvo novih mogućnosti za koje smo potpuno sigurni da ćete ih svakodnevno koristiti. Njegove najveće prednosti su svakako veći displej i odlična iOS 6 platforma, kao i dostupnost u više kolorita. U prodaji ga možete naći u kapacitetima od 32GB i 64GB, po ne baš previše pristupačnim cenama, ali ono što je najbolje oduvek je moralo dobro da se plati. Sve u svemu novi iPod touch je najbolji media plejer na svetu koji vas u svakom pogledu neće ostaviti ravnodušnim!

 


Proizvođač Apple
Model iPod touch
Kapacitet 32GB / 64GB
Ekran 4-inča (1136x640 pix), 326 ppi
Tip ekrana Retina display, IPS Multi-touch
Prednja kamera FaceTime HD kamera, 1.2MP, HD video (720p) do 30 fps
Zadnja kamera 5MP iSight kamera, AF, LED flash, HD video (1080p) do 30 fps
Konektori Lightning connector, 3.5-mm stereo
Audio Ugrađeni zvučnici, mikrofon
Slušalice Apple EarPods
Baterija Punjiva lithium-ion
Dimenzije 123.4 x 58.6 x 6.1 mm
Težina 88 g
Cena 49.290,00 Din / 64.190,00 Din
Kontakt www.apcom.rs/prodavci

 

Autor: Dejan Stojanović