Apple MacBook Air 11

Napisao 5, 2012-10-17 11:41:34 u Opšte vesti

Od trenutka kada je Apple prvi put predstavio MacBook Air računare svet notebook-ova se promenio i to svakako  na bolje. Korisnici su dobili jednu novu, elegantniju i svakako “tanju” dimenziju u korišćenju laptop računara, a težina ovih mašina od tek nešto preko jednog kilograma omogućila je da ih jednostavno i lako ponesete sa sobom gde god da se zaputite. Za veoma kratko vreme MacBook Air računari su osvojili svet, okupljajući oko sebe na milione potrošača, a iz generacije u generaciju postajali su i sve brži i grafički moćniji zbog čega su ih zavoleli i najnapredniji korisnici.

 

Poslednja generacija Air računara lansirana sredinom leta ove godine, pored boljih radnih karakteristika donela je i unapređenu konektivnost  zahvaljujući kojoj sada možete mnogo brže da komunicirate sa najrazličitijim eksternim uređajima.

 

 

 

Dizajn bez premca

 

Kao i kod prethodne generacije, tako i u ovom slučaju zatičemo dve vrste Air računara koji se fizički ne razlikuju u nijednom detalju osim u veličini dijagonale, pa tako korisnik može da bira između rešenja sa dijagonalom ekrana od 11.6 inča i 13.3 inča. Mi smo već imali priliku nedavno da vam uopšteno predstavimo sve prednosti novih Air računara, a ovoga puta punu pažnju posvetićemo manjim modelima koji imaju neverovatan radni potencijal.

 

Air jedanaestice poput svoje veće braće dolaze u kućištu napravljenom od jednog komada aluminijuma, koji pored toga što im daje moćniji izgled donosi i daleko lakše održavanje, jer je dovoljno da finu aluminijumsku površinu prebrišete nekom mikrofiber krpicom i računari će zasijati kao novi. Ujedno upotreba spomenutog materijala ih čini rezistentnim i na sve spoljne uticaje, pre svega na grebanje kome su prenosni računari uglavnom jako podložni.

 

Vizuelno gledano Air jedanaestice izgledaju potpuno svedeno bez nekih posebnih detalja, međutim hardverski su u odnosu na prethodnu generaciju daleko moćnije i snažnije, što ih sada čini zanimljivijim i zahtevnijim korisnicima.

 

 

 

Moćne performanse

 

Kao i kod prethodne generacije, tako i u aktuelnoj ponudi zatičemo dve Air jedanaestice čiju osnovu čini Core i5 procesor na radnom taktu od 1.7GHz. Napredniji model ima i mogućnost nadogradnje na još brži Core i7 procesor zahvaljujući kome sama mašina može da se ubrza za solidnih 30% do 35%. Obe Air jedanaestice dolaze sa 4GB radne memorije, s tim da ukoliko imate potrebu za dodatnim unapređenjem, opciono ih možete nadograditi sa još 4GB, što u ukupnom zbiru daje odličnih 8GB radne memorije.

 

Po pitanju skladišnog prostora na raspolaganju su vam fleš storidži kapaciteta 64GB i 128GB (snažniji model može biti konfigurisan i na 256GB, odnosno 512GB) koji takođe znatno utiču na radne performance. Zapravo sa njima opertivni sistem se podiže gotovo za dvadesetak sekundi, a aplikacije se trenutno startuju. Pored toga sam rad sa novim Air mašinama izgleda mnogo komforniji jer imate utisak da sve leti oko vas.

 

Važna stvar kod Air računara je i grafička podrška zbog čega se Apple odlučio da i jedanaestice opremi sa Intel-ovim HD 4000 čipom koji je poznat po tome da savršeno “gura” multimediju u visokim rezolucijama.  Sa njima možete igrati i najnovije igrice, ali i bez bilo kakvog zastoja editovati najrazličitije video i foto sadržaje.

 

Vrhunsku grafiku prate i odlični ekrani dijagonale 11.6 inča poznati po visokoj detaljnosti i besprekornoj reprodukciji boja. Njihova maksimalna radna rezolucija je 1366x768 piksela, a isti su opremljeni LED pozadinskim osvetljenjm i daju veoma prijatnu sliku za oči. Sjajna stvar je što nisu zahtevni za održavanje kao displeji na MacBook Pro računarima, a donose isti kvalitet slike iz bilo kog ugla da ih posmatrate.

 

 

 

Povezivanje

 

Na početku priče o novim MacBook Air jedanaesticama napomenuli smo da im je žična konektivnost podignuta na jedan viši nivo u odnosu na prethodnike i to prvenstveno zahvaljujući implementiranju USB 3.0 kontrolera sa kojim sada mogu i do tri puta brže transferovati podatke sa kompatibilnih flešića i eksternih hard diskova. Tu je i Thunderbolt port o kome smo već u više navrata govorili, ali nije na odmet da vam ponovo skrenemo pažnju da je reč o priključku sa kojim možete kopirati fajlove i do 5 puta brže u poređenju sa USB 3.0 standardom. Po pitanju bežične konektivnosti Apple ništa nije dirao pa su tako tu ponovo WiFi i Bluetooth adapteri poslednje generacije.

 

Radna autonomija baterije ovih računara je još jedna bitna stavka, a konkretno ona se kreće u okvirima od 5 radnih časova sa aktivnom WiFi konekcijom. Ukoliko kontrast ekrana smanjite za  nekih 50% možete dobiti i znatno veću autonomiju, a mi smo tokom druženja sa naparednijom Air jedanaesticom sa minimalnim osvetljenjem uspeli da ostvarimo skoro 10 sati neprekidnog rada. U ovom momentu to ne može da ponudi ni jedan drugi računar ovog tipa, zbog čega su nove Air jedanaestice više puta proglašavane za jedne od najpoželjnijih za duga putovanja i rad van kancelarije i kuće.

 

Došli smo i do kraja priče o novim Air jedanaesticima, a na kraju ostaje još da kažemo da se iste isporučuju sa OS X Mountain Lion platformom, koja se smatra za jednu od najbezbednijih i najpouzdanijih. U paketu se dobija i skup sjajnih programa, pa tako čim startujete ove mašine odmah možete da krenete da radite na njima. Na žalost cene im nisu baš previše prihvatljive, ali ako želite za sebe samo najbolje od najboljeg onda to morate dobro i da platite!

 

 


 

Proizvođač Apple
Model MacBook Air 11
Ekran 11.6-inča, LED, 1366x768 pixela
Procesor 1.7GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost do 2.6GHz)
Skladištenje 64GB / 128GB flash storage
Memorija 4GB 1600MHz DDR3
Grafika Intel HD Graphics 4000
Wireless 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Konektori 2x USB 3.0. Thunderbolt, MagSafe 2
Ostalo 720p FaceTime HD camera
OS OS X Mountain Lion
Dimenzije 0.3-1.7 x 30 x 19.2 cm
Težina 1.08 kg
Cena od 130.790,00 Din
Kontakt www.apcom.rs/prodavci

 

Autor: Dejan Stojanović